Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'un Suriyeliler ile ilgili yaptığı açıklama dikkat çekti. Çavuşoğlu, Gaziantep'te nüfusun yüzde 18'ini Suriyelilerin oluşturduğunu belirterek, "Bugüne kadar Suriyeliler ile ilgili yasal işlem sayısı yüzde 3’tür. Yüzde 3’ü Suriyeliler işledi diyemeyiz. Bazen kendi aralarında, bazen de Türk vatandaşlarının eylemlerini kapsıyor. Suriyeliler'in işledikleri suç oranı yüzde 1 bile değil. Onları potansiyel suçlu gibi görmek insani değil" dedi.

Çavuşoğlu, Suriye konusunda nasıl bir çözüm olabileceğine ilişkin uluslararası platformun sorunu olduğunu belirterek, “Uluslararası camia ile birlikte çaba sarf ediyoruz. 11 Şubat’ta Münih’te toplantı olmuştu. Toplantının amacı bir an evvel öncelikle çatışmaların durdurulması, insani yardımların ulaştırılması ve mümkünse kalıcı arışın tesis edilmesi ve bu arada siyasi müzakereleri başlatılması. Rus hava saldırıları, rejim güçlerinin Şii gruplarla saldırıları devam ettirdiği için müzakere ortamı oluşmamıştı. Tekrar başlatılması önemli. Terör örgütleriyle mücadele devam etmeli. Kim olursa olsun mücadele edilmeli’’ diye konuştu.

YANSIMALAR VAR

Mülteci sorununun Irak ve Suriye’deki durumun yansıması olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, 10 milyarı aşan bir yardım yaptıklarını ifade etti. Çavuşoğlu, Suriyeliler'in suça bulaşması iddialarına da şöyle cevap verdi: "Şu anda Gaziantep’in yüzde 18’i Suriyeli'dir. Bugüne kadar Suriyeliler ile ilgili yasal işlem sayısı yüzde 3’tür. Yüzde 3’ü Suriyeliler işledi diyemeyiz. Bazen kendi aralarında, bazen de Türk vatandaşlarının eylemlerini kapsıyor. Suriyeliler'in işledikleri suç oranı yüzde 1 bile değil. Onları potansiyel suçlu gibi görmek insani değil.’’ AA