1) Kilo vermenin yolu iyi çalışan metabolizmadan geçiyor. Gece en geç 24.00'te uyuyun, sabah en geç 07.00'da uyanın. Çünkü vücut kendini uykuda onarır.

2) Aerobik egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin. Haftada en az 3 gün 45 dakikalık bir tempolu yürüyüş yapın.

3) Ağırlık çalışmayı ihmal etmeyin. Metabolizma hızının en belirleyici faktörü kas dokusu olduğu için kaslarınızı da düzenli çalıştırın.

4) Kola, gazoz gibi asitli ürünler yerine su için. İyi bir metabolizma, iyi bir dolaşımdan bu da iyi bir boşaltımdan geçer. O nedenle günde 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.

5) Acıktığınızda mutlaka vücudunuza cevap verin. Açlığı ertelemek metabolizma hızını yavaşlatır. Küçük bir meyve bile yeseniz yeterli olur.

6) Metabolizmayı en çok çalıştıran yiyecekler proteinlerdir. Beslenmenizde dengeli bir şekilde protein tüketin. Fakat hiç karbonhidrat almadan sırf protein yenilerek yapılan diyetler son derece yanlış. Bu tür diyetlerle hızlı kilo verilse bile, damar hastalığına yakalanma riski artar.

7) Az az sık sık yiyin.

8) Yemeklerinizin yanına eklediğiniz 2-3 kaşık yoğurt yüksek kalsiyum içeriğiyle metabolizmanızı çalıştırır.

9) Lif oranı yüksek olan yiyecekler, özellikle taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller ve tam tahıllı ürünleri de düzenli tüketmek şart.

10) Yeşil çay için. Kahve ve çay içerdiği kafein içeriği nedeniyle metabolizmayı çalıştırır. Çok fazla tüketilirse çarpıntı ve uykusuzluğa neden olabilir. Yeşil çayın antioksidan kapasitesi çay ve kahveye göre daha fazladır. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de yaşlanmaya gidiş sürecini yavaşlatır.

İNCELTEN SU TARİFİ

1 litre suya 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil, 4 tane çubuk tarçın, 5 tane karanfil koyun. Malzemeleri suya koyup 1 gece bekletin. Ertesi sabah içine 2 limon suyu ilave edin. Gün içinde susadıkça için.