Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nın olağan genel kurulu 28-29 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Aksiyon Grup olarak seçimlere girecek olan mevcut başkan Hüseyin Özbay, yaptığı projelerle ilgili bilgi verirken, hedeflerini de açıkladı. Adli arabuculuk hakkının meslek mensuplarına da tanınması, kimlik bildirim kanunu değişiklik önerisi, mücbir sebep halleri gibi önemli konularda çalışmalar yaptıklarını anlatan Özbay, odaya siyaset soktu iddialarına da yanıt verdi. Özbay, "Bizim hiçbir siyasi partiyle oda olarak bir ilişkimizin olması söz konusu değil. Oda siyaseti önceliğimiz, mesleki siyaset önceliğimiz" dedi.

MİLLETVEKİLİ GİBİ

Görev süresince bir çok projeyi hayata geçirdiklerini, sektörün sorunlarıyla ilgili kanun teklifleri hazırladıklarını dile getiren Özbay, "1774 sayılı kimlik bildirim kanunu değişiklik önerimizi İçişleri Bakanlığına ilettik önerimiz haklı bulunarak gerekli kanun değişikliği taslağı hazırlandı, başbakanlık kanun kararnameler genel müdürlüğünden olumlu görüşle geçmiş TBMM'ye sevk edilecektir" dedi.

MAHKEMEYE GELMEDEN ÇÖZÜLÜR

Adli arabuculuk hakkının meslek mensuplarına da tanınması için Adalet Bakanlığı ve Başbakanlığa önerilerini içeren kanun değişikliği teklifi gönderdiklerini belirten Özbay, " Adli arabuluculuk şuanda sadece avukatlara tanınmış bir hak. Ancak baktığınızda, işçi, işveren anlaşmazlıklarında yüzde 90 önce muhasebeci, mali müşavire danışır. Madem ilk anlaşmazlık bize geliyorsa işçi-işveren anlaşmazlıklarıyla sınırlı arabuluculuk yetkisinin mali müşavirlere de tanınması lazım. Buda adalet bakanlığında olumlu karşılanırsa önümüzdeki dönem hayata geçer. Biz teklif olarak verdik. Bu gerçekleşirse konu mahkemeye gelmeden çözülecek. Bu konuda arabuluculuk komisyonu oluşturulacak" diye konuştu.

KANAYAN YARAYDI

Mücbir sebep hallerinin meslek mensuplarının sözleşmeli olarak işlerine baktıkları mükelelleflerede sağlanması için gerekli yasal değişikliğin yasalaşmasının sağlanması için öneri sunduklarını dile getiren Özbay, " Önerimiz maliye bakanlığınca uygun bulunmuş yeni hazırlanan vergi usul kanunu taslağında yer almıştır. Hastalık, ölüm, tutukluluk gibi hallerde muhasebecilerin baktığı mükelleflerine 15 gün süre tanınacak. 15 gün içerisinde o zor durum hali geçmişse işine devam edecek, geçmemişse yeni bir mali müşavir atanacak veya gidip mükellef kendisi bulacak. Bu kanayan bir yaraydı" dedi.

15-20 KİŞİNİN TEKELİNDEYDİ

Bilir kişilerin oda üyelerinden, bu işin eğitimini alanlar arasından yapılması için konunun uzmanlarına bilirkişilik eğitim seminerleri düzenlendiğini, buna katılanların listesinin de Gaziantep Adalet Komisyon başkanlığına gönderildiğini anlatan Özbay, "Bilirkişilik 15-20 kişinin tekelindeydi. Biz bunu mesaj yoluyla bütün üyelere duyurduk. Şu anda sayı 140 kişi" dedi.

MESLEKİ SİYASET ÖNCELİĞİMİZ

'Odamıza siyaset sokmadık. Odamızın herhangi bir etkinliğine siyasi parti olarak kimse katılmadı' diyen Özbay şunları dile getirdi:"Biz siyasi partileri ziyaret ettiğimizde veya onlar ziyaretimize geldiğinde tamamını kabul ettik, tamamına da gittik. Ama bunun dışında bizim mesleki seminerlerimize hiç bir siyasi parti katılmadı. Bakanımız Mehmet Şimşek bir kere odamızı ziyaret etti. Eğer siyaset buysa, biz bu siyaseti yaptık. Ak Parti, MHP, BBP, CHP olsun bunları ziyaretlerimizde veya davet ettiğimizde mesleki sorunları içeren dosyaları bizzat yüzlerine izah ettik, daha sonrada yazılı olarak bu taleplerimizi hepsine ilettik. Bunun dışında bizim hiçbir siyasi partiyle oda olarak zaten biz bir ilişkimizin olması söz konusu değil. Artı, bizim oda siyaseti önceliğimiz, mesleki siyaset önceliğimiz. Eğer öyle olmasaydı, 2000 senesinden beri odanın yönetimdeyim, siyaset yapsaydık, herhalde bugün farklı yerde olurdum."

EDACAN'DAN EĞİTİM SALONU

Üyeleri olan Edacan Grubun sponsorluğuyla 260 kişilik eğitim salonu yaptırdıklarını belirten Özbay, hayata geçirdikleri projelerle ilgili şu bilgileri verdi:"Türkiye'de ilkler arasında olan Gaziantep Vergi Dairesi içerisinde çalışma ofisini hizmete açtık. Bu sadece İstanbul'da var. Orada da garaj katına verdikleri için orası kullanmıyor. Biz birinci katta bunu açtık. Ne faydası var? Uzak olanlar gelip burada faksı dilekçesiydi, mükellefiyle görüşmesi, uzlaşmaya gelmiştir incelemeye gelmiştir burada yapabiliyor. Muhasebe müzesi oluşturduk. 1943'ten beri yapılan materyalleri burada sergiliyoruz. İnternet sitesini yeniledik. Online işlemler açtık. Örneğin Nizip'te oturan oturduğu yerden borcunu ödeyebiliyor, sözleşmelerini girebiliyor. Sadece oda faaliyet belgesini veremiyoruz."

YENİ LOGO

Kurumsal resmi logo oluşturduklarını ifade eden Özbay, "Bugüne kadar tescilli bir logomuz yoktu. İstanbul odasının logosunu alıp rengini değiştirip değiştirip kullanıyorduk. Şimdi logonun Türkiye Patent Enstitüsü'nden de patenti yapıldı 10 yıl süre ile bizim. Logoyu 500 Liraya yaptırdık. Ticaret odasında üyelerimizin işlemlerini kolaylaştırmak için vergi dairesi veznesini açtırdık ve daha önce bankaların tahsil ettiği paralarıda ticaret odası veznesinin almasını sağladık. GAÜN GTO ve Odamız arasında ara meslek elemanı yetiştirilmesine yönelik protokol imzaladık ve bunu hayata geçirdik. İpekyolu kalkınma Ajansının finansal destekleri ile 10 adet kişisel gelişim ve farkındalık eğitimi düzenledik. Meslektaşlarımızın talep ettikleri konularda paydaş kurumlarımızla ortaklaşa seminerler düzenledik. E-tebligat ve ÖKC kapsamında Vergi Dairesi Başkanlığı ile görüşerek hafta sonu mesaisi sağladık. Belediyelerle görüşmelerimiz ve yazışmalarımız sonucunda odamız çevresi yediemin depolarından arındırldı. 4/b emeklilerindeki SGDP kesintilerinin kaldırılması gerektiğini ifade ettik ve Şubat 2016'da kaldırıldı. Eksikliği geçmişten beri hissedilen bağımlı çalışan meslek mensuplarımızın ihtiyaç duyduğu ücret tarifesi yayınladık" şeklinde konuştu.

HEDEFLERİNİ SIRALADI

Seçilmesi halinde hedeflerini de sıralayan Özbay, "Stajyerlerimizin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması için takibimiz devam edecektir. KOSGEB teşviklerinden meslek mensuplarımızın da faydalanmasının sağlanması için çalışmalar yapılacaktır. Şirketler, belediyeler vakıflar, dernekler, iktisadi işletmelerin denetçilerinin mali müşavir olması için çalışmalar yapacağız. E-tebligat sistemi üzerinden mükellefler adına vergi dairesine gidilmeden dilekçelerin gönderilmesinin sağlanması için çalışma yapılacaktır. E-beyanname sistemine defter bilgi girişiminin noterler birliği tarafından girilmesinin sağlanması için çalışmalar yapılacaktır. E-defter kayıtlarının ve bildirim sürelerinin düzeltilmesi için çalışmalarımız devam edecek. Üyelerimiz adına hatıra ormanı yapılması hususunda büyükşehir belediyesi ile görüşmelere başlanılmış ve yer tahsisi için söz alınmış olup konunun takipçisi olacağız. Denetimde genç meslektaşların önünde engel taşıyan 15 yıl ayrımına son verilmesi için çalışmalar yapacağız. Mesleki ünvanlarda tek ünvan kullanılması için yasal düzenlemenin yapılması konusuda gerekli çalışmaları yapacağız. Yeminli mali müşavirlerin tam tasdik sözleşmesi ile sorumlu olduğu şirketlerde de mali müşavir çalıştırma zorunluluğu için çalışmalar yapacağız. Üyelerimize yönelik konut edinebilmeleri için inşaat firmalarından indirim sağlayacağız. 1774 sayılı kimlik bildirim kanununun yasalaşması için takibimiz devam edecektir. Adli arabuluk hakkının meslek mensuplarına da tanınması için takibimiz devam edecektir. Basit usul vergi mükellefi beyanlarının esnaf odaları tarafından yapılmasını engellemeye çalışacağız. Engellenemiyorsa esnaf odalarında meslek mensubu istihdamının artırılması konusunda çalışmalarda bulunacağız. 100 bin TL'e kadar olan iadelerin bağımsız denetim yetkisi almış meslek mensuplarınca bu raporlarının yazılması hakkının sağlanması için takibimiz devam edecektir. Akademik muhasebe enstitüsü kuracağız." Meral KINACILAR