Vali Erdal Ata, Gaziantep’in Sanayi alanında adından söz ettiren bir şehir olduğunu ve sanayicilerin yetişmiş eleman ihtiyacı olduğunu söyledi. Ata, "Şehrimizde 4 tane organize sanayi bölgesinin tamamı dolmuştur. Beşincisini kuruyoruz. Bizim hedefimiz yeni kurulacak olan beşinci organize sanayi bölgesinde nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak 5 tane meslek liseli yapmaktır" dedi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen proje kapsamında kısa adı METEK olan "Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim" konulu ulusal konferans Tuğcan Otel’de gerçekleştirildi.

YETİŞMİŞ ELEMAN ÖNEMLİ

Vali Ata konferansın Gaziantep’te düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Gaziantep sanayi alanında adından söz ettiren bir şehir burada 4 tane organize sanayi bölgesi var ve hepsi tamamen dolu durumda. Şimdi beşincisini kuruyoruz. Sanayinin bu kadar geliştiği bir yerde yetişmiş eleman ihtiyacı doğuyor. Bizim şimdiki hedefimiz beşinci organize sanayi bölgesinde nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak 5 tane meslek liseli yapmaktır" şeklinde konuştu.

EKİNCİ: EĞİTİM KALİTESİ ARTMALI

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, Gaziantep’in sanayi ve ihracat alanında Türkiye’nin lokomotifi olduğunu ifade ederek, "Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi projesinin asıl hedefi, mesleki ve teknik eğitimde ölçülebilir, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir ulusal kalite sistemi oluşturmaktır. İlimiz Gaziantep bu önemli projenin yürütüldüğü 24 pilot ilden bir tanesidir. Gaziantep gelişmiş sanayisi, pazarlama gücü ve ihracat potansiyeliyle bu alanda Türkiye’nin lokomotif illeri arasındadır. Bu itibarla endüstriyel alanlarda ortaya çıkan iş gücü ve kalifiye eleman ihtiyacına kısa ve orta vadede cevap verebilmek adına mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin arttırılması her yerde olduğu gibi ilimizde de kaçınılmaz bir zorunluluktur’’ diye konuştu.

GÜLENÇ: KALİTE HAYAT BİÇİMİ

Konferansa katılan YÖK Temsilcisi Doç. Dr. Behçet Gülenç, kalitenin bir hayat biçimi olduğunu belirterek, Burada kalite ile ilgili şimdiye kadar çok çalışma yapıldı. Bundan önce yapılan çalışmalarda da çok değişik çıktılar edinildi. Kalite ile ilgili çok çalışma var. Bizim YÖK’te de bir çalışma sistemimiz var. Aslında üniversitelerin hepsinde bir çalışma sistemi var. Sistematik bir şekilde oluyor aslında kalitenin çok çeşidi var. Kaliteyi tek başına elde etmek mümkün değil” diye konuştu.

BALCI: EL ELE VERECEĞİZ

Türk eğitim sisteminde artık kalitenin telaffuz edilebildiğini belirten AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise “Milli eğitim bakanlığımız tarafından başlatılan mesleki eğitimde kalite projesinin ulusal konferansında bir aradayız. Milli eğitim bakanlığımızda, Türk eğitim sisteminde artık kaliteyi telaffuz edebiliyoruz. Bu kalitenin telaffuzundan son 10 yılda Türkiye çok önemli adınlar atıyor, çok önemli reformlara imza attı. Çok güzel işler yaptı. Yeter mi yetmez. İnşallah daha çok çalışarak Türkiye’yi muasır medeniyetler üstüne çıkaracağız hep birlikte hep beraber” şeklinde konuştu.

ÇELİK: MESAFELER VAR

MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ise, “Eğitimde katılım, kapasite oluşturma ve kalite başlığı altında değerlendirmeye aldığımız taktirde üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki göstergelerde aramızda oldukça büyük mesafeler var. Özellikle 2003 yıllarının başından itibaren eğitimin dönüşümündeki araç olarak kullandığımız projelerde görev almış birisi olarak diğer yandan Avrupa Birliği müzakerelerinde 35 fasılda ülkemizin Avrupa Birliğine üyelik yolculuğunda 2 önemli fasıl da bakanlığımız ülkemiz adına sorumluluk taşıyan birisi olarak bu süreci hem yakından takip ettim ve sonuçlarını görme fırsatı buldum” dedi. BAHRİ GEBEL