Merinos Halı Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Rusya'daki yatırımlarından olan ZAO Merinos fabrikasına federal görevliler ve askeri birlikler tarafından baskın yapılması ve fabrikada görev yapan 15 Türk personelinin çalışma ve oturma izinleri olmasına karşın gözaltına alınması büyük yankı yarattı. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Merinos makinalarını başka bir ülkeye çekecek güçte bir firma. Bundan Rusya zarar görür" dedi. CHP Gaziantep eski Milletvekili Mehmet Şeker, "Bu yapılan ahlaki ve etik değil. Bunlar iki ülkenin vatandaşları arasında dostluğun bozulmasına neden olur. Halklar arasında problem olmamalı" dedi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç ise, "Fabrikada 15'e yakın Türk işçi, 450 tane Rus işçi çalışıyor. Firma Rus ekonomisine katkı sağlıyor. Herşeyden önce Rusya'nın düşünmesi lazım" dedi.

ERDOĞAN:TÜRKİYE ZARAR GÖRMEZ

Merinos'ın fabrikasına yapılan baskınla ilgili konuşan Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Rusya'nın Türk hava sahasını sürekli ihlal ettiğini,buna da gözyummamızı beklediğini ifade ederek şunları dile getirdi:" Mesele hakim güç olma meselesi. Rusya'nın Türk malları ve Türk ticaretine yönelik attığı adımlar var. 160 ton meyve iade edildi. Rusya Türk ürünlerine karşı ambargo koyuyor. Bundan Türkiye zarar görmez. Bizimkiler de fabrikalarını Türk Cumhuriyetlerine kaydırırlar. Merinos makinalarını ülkeden çekecek güçte bir firma. Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan'a çeker. Bundan Rusya zarar görür."

MERİÇ:RUSYA'NIN DÜŞÜNMESİ LAZIM

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, firmanın 15'e yakın Türk işçi, 450 tane Rus işçi çalıştırdığını belirterek şunları söyledi:"Türk yatırımcı Türkiye dışında başka bir ülkede kendi sektörüyle ilgili bir yatırım yapmış, ülke dışına çıkmış ve o ülkeye bir şekilde hizmet ediyor. Rus ekonomisine katkı sağlıyor. Herşeyden önce Rusya'nın düşünmesi lazım. Uluslararası finans kuruluşlarının Merinos'a bu konuda destek vermesi lazım. Olay Merinos'u etkiyecek boyutta bir iş değil."

ŞEKER:ETİK DEĞİL

CHP Gaziantep eski Milletvekili Mehmet Şeker, yapılanın doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu:"Rusya'nın bizle olan sorunu askeri bir sorun. Orada hizmet veren, Rus ekonoisine katkısı olan 500 adamın çalıştığı fabrikada yok sizin ehliyetiniz yoktu, alkollü araç kullandınız, gibi sudan bahanelerle bunun yapılması ahlaki ve etik değil. Bunlar her ülkenin vatandaşları arasında dostluğun bozulmasına neden olur. Halklar arasında problem olmamalı. Türkiye'de 200 bin Rus yaşıyor. Hadi gidin demek doğru değildir. O insanlar burada çalışıyorlar, ekmek paralarını kazanıyorlar. Türkiye'nin Rusya'da 100'e yakın fabrikası var. Rus ekonomisine katkı. Sizi döven polis ve askerse bunun intikamını benden almamanız lazım. İşçilerin hayatı çok önemli, paradan da önemli. Şu anda hala gözetim altındalar. Yarın öbürgün sonlanır ülkeye gelirler. Ailelerine kavuşmaları önemli.

Türkiye Rusya açısından yakışık alacak bir durum değil. İki gün sonra, yapanlar yaptıklarından dolayı utanırlar." Meral KINACILAR ERBEKTE