Pazarlama ve işleme ayağını sağlık tutun

Kırmızı Mercimek Komisyoncuları ve İşletmecileri, yeni hasat dönemi öncesi sektör değerlendirme toplantısında bir araya geldiler. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Tiryakioğlu, "Son dönemlerde her ne kadar üretim ve işleme noktasında farklı illere doğru bir kayma gözüksede bu tarz sektör istişare toplantılarıyla sorunlara uzun vadeli çözümler üretmekteyiz. Bu nedenle var olan üretim, pazarlama ve işleme ayaklarımızı çok sıkı ve sağlam tutmalıyız" dedi.

Dünya'nın bazı ülkelerinde ve Türkiye'de üretilen mercimek rekolteleri hakkında açıklamalarda bulunan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Anadolu mercimeğinin üretiminin arttırılmasının önemine değindi. Toplantıda, mercimek alım-satımlarında zaman zaman analizlerde sorun yaşandığının hatırlatılması üzerine Tiryakioğlu, "Analizlerde yaşanan bir sorun varsa, gerekirse komisyon kurup yerinde tespitler yaparak bu sorunları çözeriz” diye konuştu.

BAŞKA MERKEZLERE KAYDI

Gaziantep’in mercimek üretiminde Türkiye'nin en önemli cazibe merkezlerinden birisi olmasına rağmen bu durumun son yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı başka merkezlere doğru kaymaya başladığına dikkat çeken GTB Başkanı Tiryakioğlu, " Ülkemiz, mercimek üretiminde Dünya'nın sayılı ülkeleri arasında yer almakta. Bu üretimde Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ve Gaziantep’in ise ayrı bir önemi bulunmakta. Son dönemlerde her ne kadar üretim ve işleme noktasında farklı illere doğru bir kayma gözüksede bu tarz sektör istişare toplantılarıyla sorunlara uzun vadeli çözümler üretmekteyiz. Bu nedenle var olan üretim, pazarlama ve işleme ayaklarımızı çok sıkı ve sağlam tutmalıyız. Sektörümüz kendi içerisinde birlik olursa mercimek üretimindeki yerimizi rahatlıkla korur ve bir adım daha ileri götürme konusunda çalışmalar yürütebiliriz” dedi.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT