Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, "Toprak Mahsulleri Ofisi taban fiyatlarını İç Anadolu'ya göre endeksliyor" diyerek sitem etti ve mercimeğin, bölgenin kanmayan yarası olduğunu belirtti.

Çolak mercimek, arpa ve buğday hakkında önemli bilgiler verdi. Çolak, bu sene yağışların çok iyi olduğunu, arpa ve buğday üretiminde istedikleri verimi aldıklarını belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin taban fiyatlarını İç Anadolu’ya göre endekslediğini ve bu duruma sitem ettiğini açıkladı. Çolak, “O zamana kadar bizim burada arpamız buğdayımız bitmiş oluyor. Onun için çiftçinin depolama şansı olmadığından dolayı direkt olarak tüccarın eline teslim oluyor. Tüccar aldıktan sonra, Toprak Mahsulleri Ofisi taban fiyatları açıklıyor, ama ne yazık ki çiftçi kazanıyor, tüccar kazanıyor, çiftçi yine kazanamıyor” dedi.

VERİM ALAMADIK

Mercimek konusuna değinen Çolak, Gaziantep bölgesinin kurak bir yer olduğundan dolayı dönüm başı mercimeğin 50 ile 100 kilo arası değiştiğinin altını çizdi. Kuraklıktan dolayı verim alamadıklarını belirten Çolak, verim aldıklarında da birkaç mercimek alıcısının eline düştüklerini vurguladı.

“MERCİMEĞE FİYAT BİLE VEREN YOK”

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, mercimeğin bölgenin kanayan yarısı durumunda” olduğunu ifade ederek, mercimeğin bölgede para etmediğini söyledi. Çolak şunları kaydetti: “Üreticimiz, 3-5 tane mercimek fabrikasının eline düştü. Ne yazık ki çiftçilerin mercimeğin tohumunu dahi kaybetmiş durumdadır. Verimi zaten kuraklıktan dolayı çiftçi zaten fazla verim alamıyor. Aldığında da para etmiyor. Talep yok, yani çiftçiler kazanamıyor. Dediğim gibi çiftçi kazandığında da bizim Gaziantep’te birkaç tane mercimek fabrikası var. Onların vicdanına kalmış. O diyor ki ben şu fiyata alırım, bu diyor ki ben bu fiyata alırım. Bunun haricinde fiyat bile veren yok.” İHA