*Büyükşehir başkan vekili, her mecliste benzin istasyonu geldiğinde dışarı çıkıyor. Niye ?

*Benzin istasyonlarının kavşağa 100 metre olması gerekiyor. Ancak bizde kavşağa sıfır olanlar var

*Alışveriş merkezlerini Başpınara, Oğuzeli'ne kursalardı, bakın bu şehir nasıl rahatlıyordu. Bu mantıkla bu şehir düzelmez.

*Şehri genişletmediler, imara açmadılar. Şehir bir kase gibi kaldı. Sıkıntı bu . Şehri dışarıya taşıyamadılar.

*Adaletsizliğe karşıyız. Ekolojik kent olayı tam bir rant yeri oldu. Büyükşehir Belediyesi çok yanlış yaptı

Bilinmeyenleri anlattı

CHP Büyükşehir ve Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Mehmet Sucu ile, kentin imarını, ulaşımını, trafiğini ve sosyal belediyeciliği konusunda bilinmeyenleri anlattı. Sucu, konut sorunu, arsa fiyatlarının pahalılığı, trafikte yaşanılan problemlerin nedenini, büyükşehir belediyesinin ekolojik kent planındaki ranta yönelik değişikliğini, vatandaşları mağdur ettiğini belirtirken, AVM'lerin şehir içinde yapılmasını, Sarısalkım planındaki gerçekleri ve Sam köyü konusuna kadar herşeyi gazetemize açıkladı.

-"Meclis toplantılarında en çok hangi konulara itiraz ediyor, nelere ret oyu veriyorsunuz?"

KENDİ MÜLKÜNDE EMSALİ YÜKSELTTİ

-"Adaletsizliğe karşıyız. Örneğin ekolojik planı 2011'de getirirken dediler ki, bu Avrupada ödül almış bir plan. Yeşil alanın bol olması, enerji üretimini kendisinin yapması güzel. Orada, 0.40, 0.50 emsal var, her taraf iki kat, siz büyükşehir olarak kalktınız kendi mülküne emsali 1.80 yaptınız. Şimdi para kazanacağım diye o zaman vatandaşın mülkünü de yapın. Belediye 80 bin metrekare konut alanı çıkarttı, bir firmaya da kat karşılığı vardı. Encümende biz yokuz ama aldığımız bilgiler doğrultusunda kat karşılığı verilmiş. Emsalin 0.40'dan 1.80'e çıkarılması adaletsizlik. Benim savunduğum şu. Bir yer imara açılacaksa, bir yerde rant, gelir varsa bundan vatandaş da faydalansın. Adil faydalansın. Zenginin mülkünü, yandaşın mülkünü yükselterek bu işler olmaz. Herkes faydalansın, biz adaletten yanayız. Partilerinin adı adalet ama adalet yok kendilerinde."

-"Belediyelerimiz gerçek anlamda sosyal belediyecilik yapıyor mu?"

ŞAHİNBEY 3 BİNE ALDI, 1 MİLYONA SATTI

-"Mesele şu. Belediyeler diyor ki, biz planlama yapıyoruz. Ama yıllardan beri sosyal konut, sosyal belediyecilik anlamında hiç bir şey yapmadılar. Şimdi arsa fiyatları niye yüksek? Yeni imar alanları açılmadı. Ama belediyeler kendi mülklerini imara açıyorlar, ihaleye çıkarıyorlar ve satıyor. Örneğin Şahinbey hazineden metrekaresini 3 bine aldı, 1 milyona sattı. Sayın Tahmazoğlu Mavikent'te 5 bin konut yaptı, 55 bin konut yapaydı. Belediyeler sosyal konut üretmeli. Fakir fukara için konut üretmeli. IMF'e borç vereceğim diyor. Bu mantıkla belediyecilik yapılmaz. Mantık nedir , önce belediye başkanlarına sosyal belediyeciliğin anlatılması lazım. Belediye sıkıntı yaşamasın, belediyeye para gelsin yok böyle bir şey. Tabana yapma yok bizde. Babanın cebinden mi veriyorsun?"

-"Sosyal belediyecilikte beğendiğiniz bir belediye var mı?"

OVACIK BELEDİYE BAŞKANINI ÖRNEK ALSINLAR

-"Tunceli Ovacık belediye başkanını örnek alsınlar. Ovacık Belediye Başkanı tarlaya gidip kuru fasülye ekiyor, onu satıyor öğrencilere burs veriyor. Ulaşımı bedava yapmış."

-"Ulaşım master planı hazırlanıyor. Sizin olduğunuz meclis toplantısı sonrası sunumu yapıldı. Nasıl buldunuz? Bu planla trafik sorunu büyük orand çözülür mü?"

TEK YÖN VE SOLA DÖNÜŞ YASAĞI DOĞRU

-"Trafik çok büyük sorun. Trafik yanlış planlamanın bir ürünü. Şehri genişletmediler, imara açmadılar. Şehir bir kase gibi kaldı. Sıkıntı bu . şehri dışarıya taşıyamadılar. Taşısalardı, cazibe merkezleri oluştursalardı bugün bu sıkıntıları yaşamazdık. Ankara'yı düşünün Karayalçın, Batıkent'i kurdu. Barınma evleri yaratmadılar. Bakıyorsunuz Değirmiçem, İbrahimli, Sarıgüllük, Gazikent. Başka bir yer açtınız mı? Yaşar Ağyüz'ün açtığı Karataş'ın üzerine duruyorsunuz. Şehri yayamadılar. Şehir yayılsaydı, bu trafik çekilirdi. Tek yöne geçilmesi doğru. Sola dönüşlerin yasaklanması doğru. Özellikle tramvayın geçiş hatlarındaki büyük sıkıntı tek yön uygulamasını destekliyorum. Bu planla, yüzde 100 hedefe ulaşılır mı bilemiyorum. Ama öngörüldüğü gibi yüzde 70 başarabilirlerse de iyi diye düşünüyorum. "

-"Şehir merkezinden uzak yerler nasıl cazip hale getirilebilirdi?"

AVM'LER ŞEHİR DIŞINA YAPILMALIYDI

-"Örneğin alışveriş merkezlerini getirip şehrin içine yaptılar. Bu yanlıştı. Zamanında Celal Doğan, Real'i şehir dışına yaptı. O zaman bize abes gelmişti. Ama doğrusunu yapmış. Mesela alışveriş merkezlerini Başpınar'a, Oğuzeli'ne kursalardı, bakın bu şehir nasıl rahatlıyordu. Bu mantıkla bu şehir düzelmez. Gelin bu şehrin teknik elamanları, mühendislerini toplayın imar çalıştayı yapın. Aklına gelen nereyi havalı bulursa oraya imar getiriyor."

-"Muhalefetin eleştirilerine kulak veriliyor mu?"

KENDİLERİ DE FARKINA VARIYOR AMA…,

-"Yaptğımız eleştirimiz önerdikleriniz önemli. Bize aslında muhalefet olarak bakmamaları lazım. Bize eksiklikleri tespit eden bir komisyon olarak bakmalarını isterdim. Çünkü biz yaşanan eksiklikleri, sorunları getirip meclise taşıyoruz. Yoksa ben kuru kuruya muhalefet yapmıyorum. Düşünün büyükşehir meclisine 70 gündem maddesi geliyor. Bunun 20-25 tanesine gördüğümüz eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle ret oyu kullanıyoruz. Bizim yanlış bulduğumuz şeyleri sonra kendileri de farkına varıyor ama iş işten geçiyor. "

-"Belediye yöneticilerine bir çağrınız var mı?"

LÜTFEN BİZİ YANLIŞ ANLAMAYIN

-"Lütfen bizim önerilerimizi yanlış algılamayın. Bizde bu kentte yaşıyoruz. Bizde bu kentte belli bir kesimi temsil ediyoruz. Sorunları meclise getirip çözüm aramak için çaba sarfediyoruz. Belediye meclis üyeliği yapan insanların elini vicdanına atıp ona göre oyunu kullanması gerekiyor. Maalesef bizim gibi ön seçimle gelmemiş, partinin atamasıyla gelmiş insanlar, bir daha seçilemem kaygısıyla oy kullanırsa sonuçta bu olur. "

-"Meclise çok fazla benzin istasyonu tadilatı geliyor. Gerçekten şehrimizde bu kadar benzin istasyonuna ihtiyaç var mı?"

BELEDİYE BAŞKANLARININ İŞTAHINI KABARTIYOR

-"Petrol istasyonları az değil. Aşırı oldu, sürekli satılıyor. Şimde petrol istasyonu bu kentte artık iyi bir rant kapısı oldu. Benzin istasyonu bu kentte 20-25 trilyona satılıyor. Örneğin en son Atatürk mahallesinde 22 Trilyona satıldı. Buradaki arsayı 3 trilyona satarsanız. Ancak petrol istasyonu olarak 22.5 Trilyona satıldı. Nerede 3 Trilyon, nerede 22 Trilyor. Buda belediye başkanlarının iştahını kabartıyor."

-"Benzin istasyonları usülüne uygun yapılıyor mu? Okula, konuta, kavşağa uzaklığıyla ilgili belli standartlar var?"

BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ DIŞARI ÇIKIYOR

-"Sonuçta bir yaşam alanının arasında sağı konut solu konut, ortaya benzin istasyonu yapıyorsunuz. Benzin istasyonlanının kavşağa 100 metre olması gerekiyor. Ancak bizde en uzağı 20 metre. Hatta kavşağa sııfır olanlar var. Örnek mi çok… Benzin istasyonları canlı bomba gibi. Şehrin benzin istasyonu ihtiyacı varsa bunu makro planlamayla çözün. Büyükşehir başkan vekili, her mecliste benzin istasyonu geldiğinde dışarı çıkıyor. Niye sıkıntılı, o da biliyor bu işin doğru olmadığını aslında, kendileride biliyor bu işin doğru olmadığını. Ama gruplarına karşı çıkamıyorlar."

-"Büyükşehir Belediyesi'nin şunu da güzel yaptılar dediğiniz bir projesi var mı?"

MEYDANI YAPARLARSA ELLERİNE SAĞLIK DERİZ

-"Şu ana güzel yaptığı bir şey var diyemem. İnşallah Kamil ocak stadyumunun yerine meydan yapılırsa güzel deriz. Bu iyi oldu eline sağlık deriz."

-"Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine yapılacak meydanın yanına cami projesinden vazmı geçildi?"

KAMİL OCAK'IN YERİNE CAMİDE YAPILABİLİR

-"Bilmiyorum. Ama cami de olsun, 100 bin metrekare alana bir cami olsun. Cami düşmanı kendiler. Zaman zaman ne camiler sattılar memlekette. Küsget'te, Köy hizmetlerinin yerinde. CHP olarak camiye karşı çıkmadık, müslümanız Elhamdürillah. Camiye nasıl karşı çıkacağız?

-"Sarısalkım'in bir kısmı imara açıldı. Plana çok itiraz eden var.

CHP grubu olarak plana neden evet oyu kullandınız?

PLANI SAĞLIKLI BULDUM

-'Sarısalkım'ın Gölet ve çevresinde belli bir kısmı, yaklaşık 4 milyon metrekare bir alan, emsal 0.40, iki kat olarak imara açıldı. Bu nedenle Sarısalkım'da Gölet çevresinde kısmen yapılan plana evet oyu kulandım. Niçin evet oyu kullandım, düşük yoğunluklu olduğu için, şehrin rüzgar alabilecek kesimini koruduğu için evet oyu kullandım. Yoğunluk yüksek olsaydı ben kesinlikle ona karşı çıkardım, kamoyuda yaratırdık. Planı sağlıklı buldum. O planın doğru olduğunu düşünüyorum."

-"Sarısalkım planına insanlar en çok hangi nedenlerden dolayı itiraz etti?"

-"Orada 330 itirazcı vardı. Kimisi benim yerim yeşil alan, kimisi emsal 0.40 oldu ,1.50 olsun dedi. İtirazları değerlendirdik ve reddettik. Orada 18 uygulaması yapılacak. Yani eşit nimet eşit külfet. Tartışılır tabi, kimisi derki emsal 0.50 olsun, 0.60 olsun. Ama her şahsın isteğine göre plan yapılamaz. Yani Sarısalkım'da emsal 0.40 yoğunluk getirmeyen yükseklik getirmeyen mantık doğru. Yüksek imar gelecekte bu kentin betonlaşması demek. Rantın önünü açan betonlaşma demek. Sarısalkım kesinlikle planlanmalı, planlamasıda yaygın plan olmalı dikey değil. Şehrin rüzgarının kesinlikle önünün kapanmaması lazım."

-"Sarısalkım'ın bir kısmı imara açılmadı. Bu konuda da çok serzeniş var.

İBRAHİMLİ 2 İLE KÖY ARASI İMARA AÇILMADI

-"Sarısalkım'ın şehre bakan tarafı imara açılmadı. İmara açılmayan üçgen bir kısım kaldı. Yani planlanmayan yer İbrahimli 2 ile köy arası. Köyleri mahalle yapmışsınız, köye plan yapıyorsunuz, etrafına plan yapıyorsunuz, İbrahimli 2'ye plan yapıyorsunuz, ancak ortada bu araziye plan yapmıyorsunuz. Etrafı neyse imara açın. Bunu 1.5 yıl önce ben Sayın Fatma Şahin ve Sayın Mehmet Tahmazoğlu'yla otururken de söyledim. Fatma hanımda bunun açılabileceğini söyledi. Tabi köylere muhtara söz verdi. Buna rağmen hala planlanmadan o şekilde duruyor. Benim şahsi fikrim biran önce buranın da imara açılıp buraların yaşaması gerekiyor. Açın imara. Belediyeninde gelir kaybı var buradan."

-"Sarısalkım'ın imara açılmayan kısmı imara açıldığında yoğunluk ne olmalı?"

HAVA KİRLİLİĞİNİN NEDENİ

-"Aslında bu kısmın da imara açılması ve buranın da düşük katlı olması gerekiyor. Çünkü Gaziantep'te hava kirli deniyor. Hava kirliliğinin en büyük sebebi nedir biliyor musunuz? Eskiden Gaziantep'te şunu söylerlerdi. Garbı yeli. Yani batıdan gelen rüzgar. Hava kirliliğinin en büyük etkeni bence bu. Sarısalkım'ın imara açılmayan kısmıda imara açılmalı ama önce jeolojik raporları, meteorolojiden raporlar alınıp ona göre yapılmalı. Perde gibi yüksek katlı imarları verdiğimiz sürece hava kirliliği azalmaz. İnşaat mühendisleri, mimarlar odası ve diğer ilgili odalarla bir çalışma yapın. Şehrin rüzgar alabilecek kısmı rüzgara kapanmasın bu yönde bir plan yapın. "

-"Sarısalkım'da itirazlar ret oldu dediniz. Mahkeme planı bozarsa ne olur?"

SARISALKIM'DA KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

"Plan bozulursa değerlendiririz. Mahkemenin kararı bizi bağlar. Ancak itirazlarda biraz yersizlikte var. 18 madde uygulanacak. Yeşilede, sosyal donatı alanına da gelmiş olsa hesaplama yapılacak zayiat, sosyal donatı, konutu, yolu parkı hepsi hesaplanacak. Kimse mağdur olmayacak. 18 uygulamasının amacı da zaten budur."

-"Bir de Sam konusu var. Bu konuda bir gelişme var mı?"

SAM'IN ARAZİSİ ORTADA KALDI

-"Sam kanayan bir yara, yılan hikayesine döndü. Aslında imara açılması gereken yer açılmadı. Sam köyünü imara açtınız, Aktoprak'ı imara açtınız, Beylerbeyi'ni imara açtınız. Sam'ın arazisi ortada kaldı. 2007 yılında 7 milyon m2 plan iptal edildi. İtirazımız şu. Köyü imara açtınız, Başpınar yolunu da imara açtınız ama bu araziyi neden imara açmıyorsunuz? Kardeşim burayı da açın. Vatandaş rahatlasın. Benim anlamadığım bu ortada kalmış alanın plansız olması. Biz diyoruzki makro bir plan yapın. 35-40 milyon m2 bir alanı oturun planlayın. Yolların devamını açın, okullarını yapın, ama aklına gelen biri birşey söylüyor orası imara açılıyor. " Meral KINACILAR