CHP Milletvekili Mehmet Gökdağ, Gaziantep'te son zamanlarda yapılan çalışmalarla kayıt altına alınan 350 bin Suriyeli sığınmacı olduğunu söyledi. "Bunun dışında, yetkililerce, 100 bin de kayıtsız Suriyeli olduğu söyleniyor" diyen Gökdağ, "Gerçi bu kayıtsız Suriyeli'yi nasıl tespit etmişler, bu da anlaşılır bir şey değil. Eğer tespit varsa o zaman kaydını yapın bari. Yani toplam 500 bin civarında Suriyeli Gaziantep'te yaşıyor. Nizip ilçemizin nüfusu kadar Suriyeli sığınmacı var, İslâhiye ilçemizin neredeyse nüfusu kadar Suriyeli sığınmacı var" şeklinde konuştu.

KİRALAR ALDI BAŞINI GİDİYOR

Suriyelilerin yaklaşık yüzde 10 kadarının kamplarda yaşadığına geri kalanın ise şehre dağıldığını belirten Gökdağ, "Bu durum şehri ekonomik ve sosyal anlamda olumsuz etkilediği gibi güvenlik anlamında da ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Şehirde ev kiraları yüzde 200 civarında artış gösterdi, yeni evlenecekler kiralık ev bulmakta zorlanıyor, bulanlar da ekonomik olarak karşılamakta güçlük çekiyor"

İŞYERİ AÇIYORLAR

Suriyeli sığınmacıların her iş alanında iş yerleri açtığını, bunların vergisinin ve sigortasının olmadığını vurgulayan Gökdağ, "Bunlar, Gaziantepli esnafla aynı işi yapıyorlar. Bu durum haksız bir rekabet yaratıyor ve Gaziantep esnafını zor durumda bırakıyor. Örneğin ayakkabı sektörü ciddi sıkıntıyla karşı karşıya. Suriyeli ayakkabıcı esnafı Gaziantepli ayakkabıcı esnafıyla aynı iş kolunda ama Suriyelinin 3 liraya ürettiğini, Gaziantepli esnaf 5 liraya üretiyor ve satış da ona göre yüksek miktara çıkıyor ve haksız bir rekabet oluyor. Berberler, sorunun giderek arttığını söylüyorlar. Diğer sektörler de bundan farklı değil."

SAĞLIK ALANINDA SIKINTI VAR

Gökdağ, "Sağlık alanında da ciddi sıkıntılar var. Türkiye'nin, Gaziantep'in gündeminden çıkmış olan hastalıklar, örneğin Şark çıbanı, kızamık, çocuk felci gibi sorunlar şu anda ciddi olarak, sıkıntı olarak karşımızda duruyor. Hastaneler hasta sayısına yetişemiyor. Bütün bu olumsuz durum şehir halkını huzursuz etmekte ve çözüm beklemektedir. Gaziantep'te böyle de, Gaziantep esnafında böyle de sığınmacılar iyi durumda mı? Hayır, gelen sığınmacılar da insani koşullardan uzak yaşıyorlar. Çoğu sığınmacı mesken özelliği taşımayan sağlıksız yerlerde barınıyor. Ağır koşullarda ucuz çalıştırılıyor. Bu koşullardan kurtulmak için ölümü de göze alıp Suriyeli sığınmacılar Avrupa'ya gitme yolları arıyorlar" dedi.

GİTME NİYETLERİ YOK

"Gaziantep bu sorunla çok ciddi olarak baş başa, çok ciddi olarak sıkıntılar yaşamakta" diyen Gökdağ, "Hükûmetten ve yerel yöneticilerden artan sorunların toplumsal olaylara neden olmadan acil çözüm beklediğini ifade ediyorlar. Yetkililerin açıkladığı ve bizim de bildiğimiz gibi Suriye'de savaş bitse de Suriyeli sığınmacıların Gaziantep'ten ve Türkiye'den gitme niyetleri yok. O hâlde oturup bu konuyla ilgili araştırma yapmalıyız, önümüze bir yol haritası çıkarmalıyız

SINIRLAR KEVGİRE DÖNDÜ

Sınırların kevgire döndüğünü anlatan Gökdağ, "Girenin çıkanın belli olmadığı bir durum, devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bir durumdur. Sorarım size "Hangi ülkeye böyle elini kolunu sallaya sallaya girilebilir, hangi ülke bunu kabul edebilir?" Hiçbir ülke. Bu konuda da zamanında uyarılarımızı yaptık "Sınırlarımızı kontrol altına alın." dedik. "Gelenleri sağlık taramalarından geçirerek kayıt altına alın." dedik. "Gelen sığınmacılar nerede kalırlar, ne yerler ne içerler, ne iş yaparlar bilinsin." dedik. Ama her zaman olduğu gibi yine dinletemedik. Kontrolsüz bir geçiş yaşandı. Ben o dönem İl Başkanıydım. Gaziantep'te, gerçekten sınırlarımız kevgire dönmüştü arkadaşlar. Gerçekten hiçbir kontrol olmadan elini kolunu sallayan, kim olduğu belli olmayan, ne olduğu belli olmayan insanlar Gaziantep'e ve oradan da Türkiye'ye yayıldılar." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT