Büyükşehir Belediye meclisinin 33 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısına, Kent konseyinin eğitim konulu raporuyla, CHP'li meclis üyelerinin eğitim ve Avrupa gezisiyle ilgili değerlendirmeleri damgasını vurdu. CHP'li Mehmet Sucu, Kent konseyinin raporuna karşılık mecliste eğitim alanlarının ticari alanlara çevrilmesine tepki gösterdi. Bu arada milletvekillerinin meclis toplantısına katılmayışına da eleştiri geldi.

Gaziantep Kent Konseyi 6. Olağan Genel Kurulunda görüşülen Gaziantep Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporunun değerlendirilmesi hakkındaki gündem maddesine ret oyu veren CHP grubu adına konuşan Mehmet Sucu, "Kent konseyi raporunda okul ve derslik açığı sorununa değinilirken, siz mecliste eğitim alanlarını ticari ve konut alanına çeviriyorsunuz. Kent konseyinin raporu uygulanmıyor. Bu tespitler yapılırken bu tadilatları niye yapıyorsunuz? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?" dedi. CHP'li meclis üyesi Ömer Şahin'de Köy Hizmetleri yerinin akıbetini sordu.

ÇARPIK YAPILAŞMA

Osman Toprak, eğitim alanlarını ticari alanlara çevirmediklerini belirterek, "Bir kurumun talebi üzerine tadilat yapıldı. Yeni imar alanında yeterince eğitim alanı ayırıyoruz. Çarpık yapılaşma. gecekondu olan bölgelerde planlama zamanında yapılmamış" dedi. Sucu, "Geçmiş döneme bakın 29 bin metrekare Rasaf yolunda ayrılan eğitim alanının 19 bin metrekaresini yediniz" dedi. Toprak, "Geçmiş dönemi niye üzerinize alıyorsunuz?" Sucu, "O plan bizim döneme ait" dedi. Toprak da, "Sizlerin döneminde düzenli planlama yapılmadığı için bu dönemde çarpık yapılaşma var" dedi.

KÖY HİZMETLERİNİN YERİ NE OLDU?

CHP'li Meclis üyesi Ömer Şahin, köy hizmetlerinin yerinin akıbetini sordu. Ömer Şahin, "Eski Vali Erdal Ata döneminde buranın milli eğitime kazandırılması için buradaki tahsisi kaldırdık. 113 dönüm olan bu alanın akıbeti ne oldu? Bu kadar derslik açığı var, UNESCO'nun raporunda Türkiye eğitimde 46. sırada, Gaziantep'in durumu ortada. Eğitimle ilgili komisyona daire başkanı gelmiyor, memur geliyor. Eğitimle ilgili komisyon çalıştırılmalı açlık grevine başlarım" dedi. Osman Toprak ise, "Köy hizmetlerinin yerinin mülkiyetini Özelleştirme İdaresi devraldı. 2 parseli satıldı kalan kısımları duruyor. Oradan elde edilecek gelir Gaziantep'in eğitimine harcanacak" dedi.

ŞAHİN, AVRUPA GEZİSİNİ GÜNDEME GETİRDİ

CHP'li Meclis üyesi Ömer Şahin,Gaziantep'in 12 milletvekilinin meclis toplantılarına gelmemesini eleştirdi. Milletvekillerinin meclise gelmemesini de eleştiren Ömer Şahin, "Gaziantep'in 12 milletvekili var. 1.5 senede bir gün bu meclise ziyaret ettiler mi? Buna CHP'lide MHP'lide dahil. Seçimden sonra seçilecek CHP milletvekilleri bu meclise getirmeyen namert olsun, erkekseniz sizde milletvekillerinizi getirin" dedi.

GEMİ SU ALIRSA ÜLKE BATAR

Avrupa'ya gittiklerini anlatan Ömer Şahin, "Estonya, İsveç'e gittik, somon balığı yedik. Kimin parasıyla yedik? Gittik geldik ne gördük, ne resim çektik? Gazeteler Fatma Şahin'i eleştiriyor. Fatma Şahin'in suçu yok, encümenleri eleştirin, geziyle ilgili açıklama yapmak mecburiyetindeler. Bu arada İsveç'te bulunan yeğenimle siz toplantıdayken ben mahalli idareler genel müdürünün odasına çıktım. Orada mahalli idareler yüzde 60 merkeziyetçilikten çıkmış…Stockholm mahalli idareler genel müdürü meclis üyelerinin sosyal hakları sordum, altlarında tahsisli araçları var. 85 belediye meclis üyesinin her biri 13 bin Euro alıyor. 30 haneli bir köyün muhtarı çifte tabanca taşıyor. Devletin trilyonlarına imza atan bizlere bir kimlik verilmiyor. Ayrıca orada hiç arsa satışı yok. İlçelerimiz mal satıyor. Böyle giderse Gaziantep'in tümünü satarlar. Orada milli politika uygulanıyor. Biz bir gemideyiz. Bu gemi su alırsa ülke batar" dedi.

SİLAHLANMAYA KARŞIYIZ

'Yiğidi öldürüp hakkını vermek lazım. 2005 yılında çıkarılan yasalarla mahalli idareler biraz iyileştirildi' diyen Şahin, "Eskiden bir köyün suyu için Ankara'ya gidip milletvekillerinin eli öpülürdü" dedi. Cumhurbaşkanının sürekli muhtarları topladığını belirten Şahin, "Bir de encümen üyelerini toplasa" dedi. Zabıta komiserinin seçim nedeniyle ceza kesemiyorum sözlerini eleştiren Şahin, "Hükümetler gelip geçicidir, herkes görevini ve haddini bilmelidir" dedi.

Osman Toprak ise, "Avrupa gezisi inceleme, teknik ve eğitim gezisiydi. 13 yılda ciddi mesafe kattti. Miletvekillerine ihtiyaç duymadan hizmet vatandaşın ayağına kadar gidiyor" dedi. Rıdvan Fadıloğlu da, silahlanmaya karşı olduklarını söyledi. Fadıloğlu, "O dediğiniz ülmede milli gelir 40 bin doların üzerinde. önce o geliri yakalayalım" dedi. Mehmet Ali Çiftçi de eskiden hizmetin oya göre verildiğini anlattı. Meral KINACILAR