Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralini 2006 yılında kuran MB Holding, 3. jeotermal enerji santrali Dora-3’ü Aydın’da devreye aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açılan, Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.’nin 100 milyon dolarlık yatırımla yaptığı Dora-3 Jeotermal Elektrik Santrali ile MB Holding’in toplam kurulu jeotermal elektrik gücü Aydın’da 54 MWe yükseldi.

MB Holding-Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılan Dora-3 Jeotermal Elektrik Santrali açılış töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın himayelerinde, Aydın, Gaziantep, Denizli protokolünün katılımları ve MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat’ın ev sahipliğinde Aydın’da gerçekleştirildi.

İLKE İMZA ATTILAR

MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, enerji konusunda birçok ilke imza atarak, teknoloji ve yeniliklere önderlik etmiş ve Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralini kurmuş olmaktan dolayı önemli bir görevi üstlendiklerini, Türkiye’de jeotermal enerji kaynaklarının gelişimi için öncü rol oynadıklarını belirterek, Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.’nin ekonomik gelişime paralel artmakta olan elektrik enerjisi talebini; alternatif, çevre dostu, yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklarla karşılamakta olduğunu söyledi.

EN İYİSİNİ YAPIYORUZ

Balat, “Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan termal projemizi uzman bir kadro ile ilerletiyoruz. Jeotermal su dikkatle ve bilinçli bir şekilde kullanılması gereken, aynı anda bir fazla alanda yarar sağlayacak bulunmaz bir nimet. Ancak bu nimetin kullanılmasında “sürdürülebilirlik” ilkesi tam sadakat esas. Bu alanda yatırım yapan herkes kaynağı en verimli ve en doğru biçimde kullanmaya özen göstermeli, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine hizmet eden jeotermal kaynaklar titizlikle kullanılmalı. Herkesin bu nimetten faydalanması, bölge ve ülke ekonomisine en etkili biçimde katma değer sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi.

YATIRIMLAR SÜRECEK

Dora-3 santralinin ardından jeotermal saha üzerinde enerji yatırımlarına devam edecek olan MB Holding jeotermalin entegre yatırımları konusunda da yatırım çalışmalarını sürdürecek. Aydın bölgesinde hali hazırda bulunan 41.000 m2 alana yayılı jeotermal ısıtmalı modern cam sera yatırımı, MB Holding’in entegre yatırımlarından hayata geçmiş olan ilk proje. Bu projenin geliştirilmesi ve büyütülmesi; seralara ek olarak ise termal sağlık turizm alanında da yatırımların 2015 yılı ikinci yarısında başlatılması planlanmakta. HABER MERKEZİ