‘Her tarafım ağrıyor, sabahları uyanamıyorum, hep yorgunum’ diyenlere uzmanlar, ‘Kar kış demeyin yürüyüş yapın ve mayalı gıdalardan uzak durun’ önerisinde bulunuyor.

Fibromiyaljinin modern insanı esir alan bir sorun olduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Koç, kas romatizması olarak da bilinen fibromiyaljinin; yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendisini gösteren bir kronik ağrı sendromu olduğunu belirtti. Yaygın vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu ve dolayısıyla sabah yorgun uyanma ve tutukluk şikayetlerine de yol açan sorun kadınlarda daha sık görülüyor. Romatolojik ve enfeksiyon hastalığı ile psikiyatrik sorunları olanlar, fibromiyalji açısından risk taşıyor.

SOĞUK HAVALARDA ARTIYOR

Soğuk havalarda ve mevsim değişikliklerinde şikayetlerin arttığını belirten Dr. Koç, hastalara bu dönemde daha çok egzersiz yapmalarını, dengeli beslenmelerini, açık havada bol bol yürüyüş yapmalarını önerdiklerini dile getiriyor. Tedavide amacın; azalmış fiziksel aktivite ve artmış ağrı kısır döngüsünü kırmak olduğunu vurgulayan Dr. Koç, “Tek bir standart tedavi yolu yoktur. Kişiye özel fiziksel egzersiz ve diyet programı düzenlenmeli, gerektiğinde psikiyatrik destek verilmeli. Ayrıca fizik tedavi programları, kuru iğne tedavisi de başvurulan yöntemler arasında” diyor.

DHA