İbrahim Buğur yarım kalan konuşmasını gazetemize tamamladı

Mallarımızı kime satacağız ?

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, fuarda zaman olmadığı gerekçesiyle kısa tutulan konuşmasını gazetemize tamamladı. Çek ve senet yüzünden büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken ve Başbakan Yarndımcısı Mehmet Şimşek'in dikkatini çekmeye çalışan Buğur, buna ek olarak Irak'la kapıların kapanmasının sektörlerini çok ciddi sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Irak'ın Gaziantep için önemli bir pazar olduğunu belirten Buğur, "Yaptığın ürünü satamazsan fuarların bir anlamı var mı ? Elinde yaptığın işler birikiyor, alan olmuyor. Sen bunu satamazsan fabrikanı, üretimini durdurur, işçini de dışarı çıkarırsın. Başka yapacak bir şey yok. Durum iç açısı değil bizim sektör için" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e konu ile ilgili bilgi verildiğini ve kendilerini haklı bulduğunu vurgulayan Buğur, "Şimşek bunun için çıkar yol arayacağız dedi. Bize hak verdi. Yoksa elimizde bir pazar var, anlaştığımız müşterilerimiz var ve mal gönderdiğimiz kesim var. Şimdi bunları bir tarafa bırakıp, yenileriyle anlaşmak ciddi zaman alır" diye konuştu.

KİME SATACAĞIZ ?

Türkiye'nin komşularla dargın olmasının en fazla ayakkabı sanayisini vurduğunu ve Gaziantep'ten Irak'a ciddi anlamda ayakkabı gönderdiklerini anlatan Buğur, "Şimdi Irak kapısı kapandı. Biz kime mal verip, satacağız.. 2 aydan bu yana Irak'a mal gönderimi yok. Tamam başka ülkelerde var mal gönderdiğimiz ama ağırlımız Irak. Gaziantep Türkiye ihracatının ayakkabıda yüzde 18.65'ine sahip bir il. İstanbul'dan sonra ikinci il durumunda. Başka illerde var ama biz rakamsal olarak öndeyiz" dedi.

KOMŞULARLA BARIŞIK OLMAYIZ

Buğur, devlet olarak komşularla barışık olmak gerektiğinin altını çizdiği konuşmasında, "Biz sektör temsilcileri olarak bu konuda yapacağımız bir şey yok. Bu devletlerle ilişki içinde olacaksak, bir şeyler yapmak istiyorsak bunlarla barışık olmak zorundayız. Bu bizim işimiz değil, bizi yönetenlerin işi"

ÇEK OLAYI CİDDİ

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, çek konusunun yabana atılmamasını söyledi. Fuarın açılışında da dile getirdiği konuyla ilgili öneri getiren Buğur şunları söyledi: "Mesela bu ödenmeyen çek senet olayında insanlar sene başında defterlerini kapatmışlar. Devlete ödenmeyen çek ve senetlerin vergisini ödemişler. Ama bu çek senetler ödenmediği gibi, devlet bizim adımıza yani bu çeki senedi ödenmelerin adına hapisliği kaldırdı. Biz insanlar hapis olsun istemiyoruz. Devlet bunları bizim adımıza bunları affediyor ya da cezaevine koymuyorsa, bari bu insanların ödenmeyen çek ve senetlerden 1 yıl önce aldığı verginin, 1 yıl sonra ödeyecekleri vergiden düşsünler. Defter kapattığında ödeyeceği vergi matrahından düşsünler… Bu sadece ayakkabıcılık sektörünü ilgilendiren bir durum da değil" LEYAL ÖZEKŞİ POLAT