Suriye'deki iç savaştan kaçarak ilimize sığınan Suriyelilerden çoğu kendi işini kurdu. Önceleri kendi adlarına iş yeri açamayan Suriyeliler 1 Ocak 2015'ten itibaren Maliyeye kayıt yaptırarak, 1 Mart 2015'ten itibaren ise hem maliye kaydı, hem de oda kaydı ve sicil kaydı yaptırarak kendi adlarına işyeri açabiliyor. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, kayıt yaptıran Suriyeli esnaf sayısının 100'ü bulduğunu belirtirken, kayıt dışı çalışan Suriyeli esnaf sayısının ise 500 civarında olduğunu belirtti. Küsbeoğlu, Suriyelilerin en çok lokantacılık ve tatlıcılık yaptığını da söyledi.

Ömer Küsbeoğlu, daha önce kendi adlarına iş yeri açamayan Suriyelilerin artık rahatlıkla iş yeri açabildiğini, bunun için maliye kaydı, oda kaydı ve sicil kaydı olmaları gerektiğini söyledi. 3 aydan bu yana Suriyeli esnafı odaya kayıt ettiklerini belirten Küsbeoğlu, "Haksız rekabete neden olmamaları için Suriyelilere de göz açtırmıyoruz. Bizim esnafımız hangi kriterlerle çalışıyorlarsa Suriyeliler de aynı kriterlerle çalışacak" dedi.

KAYIT DIŞI

Haksız rekabetin önüne geçmek için bütün Suriyelileri kayıt altına alacağız. Odaya kaydı olmayan, sicil kaydı olmayan Suriyelilerin açtığı işyerlerinde tutanak tutuyoruz. Ramazan ayından sonra denetimleri daha da sıklaştıracağız. Haksız rekabet yapan tüm Suriyeliler kayıt altına alarak. Şu anda bize kayıt olan esnaf sayısı 100'ü buldu. Ancak 500 civarında kayıt dışı çalışan Suriyeli var" dedi. Suriyelilerin en çok gıda sektöründe iş yeri açtığını, bunu tekstil ve konfeksiyonun takip ettiğini söyleyen Küsbeoğlu, "İşyerlerine baktığımızda 40 tanesi lokanta, 20 tanesi tatlıcı, 25'i konfeksiyon. Bunları diğer işyerleri takip ediyor. İşyerlerinden merkezde olan da var ancak ağırlık varoşlarda" dedi. Meral KINACILAR