Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay, mali tatilin başladığını söyledi. Tatilin 21 Temmuz'da sona erdiğini belirten Özbay, "Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten 5604 Sayılı Kanun’un 1. Maddesindeki kanuni ve idari süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş olmaktadır" dedi.

Mali tatil süresince muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma sürelerinin işlemediğini belirten Özbay, "Bu süre içerisinde mahkeme kararlı incelemeler hariç olmak üzere inceleme amacıyla defter veya belgelerin ibrazı talep edilmemekle beraber mükellefin işyerinde inceleme başlatma durumu da söz konusu değildir. Tatil sürecinde bilgi isteme talepleri mükellefler ile vergi ve ceza sorumlularına bildirilmemektedir" diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR TATİL

Özbay, mali tatilin yoğun ve yorucu mesleki iş yükünün hâkim olduğu muhasebecilerin yorgunluğunun giderilmesinde, yapılacak işlerin planlanmasında, özel ve sosyal hayatlarınızda zaman yaratma açısından önemlilik arzettiğini söyleyerek, " Amacımız; mali tatilin kesintisiz olarak 1 ay boyunca uygulanabilmesi için tatil süreci içindeki tüm beyanname ve bildirimlerin izleyen ayın bildirimleriyle beraber yapılmasını sağlamaktır. Böylelikle gerçek mahiyette bir tatil süreci uygulanmış olacaktır. Böyle bir uygulama için altını çizmemiz gereken en önemli konu meslek mensuplarına yüklenen angarya işlerin sonlandırılması, özellikle de mükerrer bildirimlerin kaldırılmasıdır. Mali tatil kavramını anlamlaştırabilmek için ilave iş yüklerinin azaltılması gerekmektedir. Bizlerin de en büyük çabası sizlerin bu beklentilerini karşılamaktır. Mali tatil sürecini iyi değerlendirmenizi temenni eder, iyi tatiller dilerim" BÜLTEN