Gaziantep uzun yıllardır görmediği yağmuru 24 saatte yaşayınca ne alt yapı yeterli oldu, ne yollar yağan yağmuru kaldırdı. Şehirde hayat felç olurken, itfaiye aldığı sel baskını ihbarlarına yetimeyip yetersiz kaldı. Birçok araç sel suları altında kalırken, bu arada çöken istinad duvarının altında kalan 4 araç ise hurdaya döndü. Tek teselli can kaybı olmamasıydı..

Yetkililer yağan yağmur sonucu, merkezde kilometreye 60.2 kilogram, Gaziantep Havalimanı civarına da 69.6 kilogram yağışı düştüünü söyledi. Yağmurla birlikte Güneykent Mahallesi'ndeki Ensar Sitesi’nin istinat duvarı çöktü ve araçlar kullanılmaz hale geldi. Çok sayıda ev ve işyerlerinin su bastığı Gaziantep'te yağışların cumartesi gününe kadar devam edeceği öğrenildi. Çok kuvvetli yağış olarak adlandırılan yağmur, özellikle altyapısı olmayan semtlerde ciddi hasarlara yol açtı. Gaziantep'in sokakları ve ana caddeleri denizi andırırken, yaşanan elektrik kesintisi de sıkıntı yaşattı. Araçların suya gömüldüğü kentte, vatandaşlar zor anlar yaşadı.

İFTAİYE YORULDU

Yağışla birlikte telefonları kilitlenen itfaiye bir günde 180 kadar sel baskını ihbarı aldı. Ekiplerin yetişmekte güçlük çektiği baskınlarda yetkililer, "Gaziantep'in her yeri yağmurdan etkilendi. Neredeyse hemen her mahallede sel baskını oldu" dedi.

24 SAATTE 60.2 KİLOGRAM YAĞIŞ

Gaziantep Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, kentte uzun yıllara göre normallerin üzerinde yağmur yağdı. Altyapısı olmayan mahallelerin ve semtlerin büyük hasar gördüğü yağışın, çok kuvvetli yağış olarak adlandırıldığını belirten yetkililer, "Bizler müdürlük olarak hafta sonu ilgili yerlere sel baskınlarıyla ilgili uyarı yaptık. Ancak bu çok kuvvetli yağış olduğu için maalesef hasarlara yol açtı. Çarşamba gününe kadar bu şekilde yağış bekleniyor. Etkisi hafta sonuna kadar sürecek olan yağışta yine olası baskınlara karşı dikkatli olmak gerekir" dedi.

HAYATI DURMA NOKTASINA GETİRDİ

Sağanak yağış sel sularının oluşmasına neden oldu. Yollar sulara gömülürken, aracında mahsur kalan yaşlı bir vatandaş GASKİ ekipleri tarafından kurtarıldı. Yağışla birlikte oluşan sel suları kentin birçok bölgesinde etkili oldu. Kanalizasyonların tıkanmasıyla birlikte göle dönen yollar araç sürücülerine zor anlar yaşattı. Trafikte güçlükle ilerleyen sürücüleri trafik ekipleri de sık sık uyardı. Kentin birçok bölgesinde yolların sulara gömülmesiyle trafik akışında tıkanmalar oldu. İpek Yolu üzerinde bulunan Seyrantepe Kavşağı’nda ise bazı araçlar sulara gömüldü. Yaşlı bir vatandaş da aracı ile birlikte uzun süre yardım bekledi. Aracını çalıştıramayan yaşlı vatandaş korku dolu gözlerle yardım bekledi. Olay yerine gelen GASKİ ekipleri kanalizasyon açma çalışmalarını başlatırken, suda aracı içinde mahsur kalan vatandaşın da yardımına koştu. Suya giren GASKİ ekipleri yaşlı vatandaşın aracını sudan çıkararak kurtardı.

ARAÇLAR SUYA GÖMÜLDÜ

Kentte çok sayıda ev ve işyerini su basarken, şiddetli yağışlar nedeniyle bir apartmanın yıkılan istinat duvarı park halindeki 4 aracı hurdaya çevirdi. Yolların göle döndüğü kentte bazı otomobiller sulara gömüldü, araçlar ve insanlar yollarda mahsur kaldı. Uzun süredir hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu Gaziantep'te dün gece sağanak yağış başladı. Gece boyu süren yağmur nedeniyle zemin katlardaki çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Vatandaşlar kendi imkanları ve yardım istedikleri belediye ekipleriyle birlikte ev ve işyerlerine dolan suları tahliye etmeye çalıştı.

İSTİNAT DUVARI YIKILDI

Gece boyu devam eden yağışlar sırasında Güneykent Mahallesi'ndeki 500 Evler Mahallesi’nde bulunan Ensar Sitesi’nin istinat duvarı, aşırı yağışa dayanamayarak çöktü. Sağlam yapılmadığı gözlenen istinat duvarının briketlerden yapılmış olan tarafı yağmur sonrasında kayarak araçların üzerine düştü. İstinat duvarının betondan yapılan kısmında ise çökme olmadığı görüldü. Otomobillerin içerisinde çökme anında kimsenin bulunmuyor olması ise olası bir faciayı önledi.

OTOMOBİLLER SULARA GÖMÜLDÜ

Kentte etkili olan sağanak, sabah saatlerinde işe gitmek isteyen sürücüler ile vatandaşlara da zor anlar yaşattı. Bazı semtlerde apartman bahçelerinde park halinde duran otomobiller sulara gömüldüğü için çıkarılamadı. Yeditepe Mahallesi'nde de caddeyi basan su yüzünden araçlar ve içinde bulunanlar yollarda mahsur kaldı. Araçlarıyla mahsur kalanlar itfaiye ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldı. Çok sayıda hasarlı kazanın da meydana geldiği kentte yağış aralıklarla devam ediyor.

ZEMİN KATLARI SU BASTI

Gece saatlerinden beri etkili olan sağanak yağış, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Kavaklık Mahallesi Memik Elbistanlı Sokak'ta bulunan birçok apartmanın zemin katını su bastı. Sağanak yağmur sonrasında taşan logar suları evlerin oturma odası, mutfak, banyo gibi tüm bölümlerine doldu. Vatandaşlar ise ilk etapta kendi imkanları ile evlerine dolan yağmur sularını tahliye etmeye çalıştı. Vatandaşlar evlerindeki halıları ve koltukları evin içerisine dolan yağmur sularından korumak için değişik yöntemler denedi. Daha sonra olay yerine gelen GASKİ ekipleri evlerde biriken yağmur sularını tahliye etmeye çalıştı. Evlerini su basan vatandaşlar, şiddetli sağanak yağmurun olduğu hemen her zaman yağmuru suyu baskını ile karşı karşıya kaldıklarını söylediler.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - DHA - İHA