Mutlu Makarna A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen, Türkiye’nin, dünya makarna pazarında büyük oyunculardan birisi olduğunu, makarna ihracatında İtalya'dan sonra 2. ülke olarak listelere girdiğini belirtti.

Aykut Göymen, “Burada Türkiye'nin önünün açık olabileceğini düşünüyorum. Ama biliyorsunuz ki Avrupa Birliği’nde, Türkiye’nin ürettiği makarnaya kota var. Uygulanan kota nedeni ile 3. ve 4. aydan sonra fazla ihracat yapamıyoruz. Bunun sonucunda haksız bir rekabet oluşuyor" dedi.

TÜRK MAKARNASININ ÖNÜNÜ AÇIYORUZ

Aynı zamanda Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi de olan Aykut Göymen, makarna sektörüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekstra vergi ile makarna fiyatlarının Avrupa ülkelerine çok yüksek geldiğini, dolayısıyla Avrupa Birliği kotaları artırıldığında Türk makarnasının önünün daha açık olacağını düşündüğünü söyledi. Göymen, bunun dışında Amerika'da Türk makarnalarına uygulanan anti damping olduğunu, bu uygulama biraz daha yumuşatıldığında veya kaldırıldığında Türkiye’nin makarna ihracatında daha iyi yerlere geleceğine inandığını belirtti.

ANA YEMEK GÖRÜYOR

Türkiye Makarna pazarının mevcut durumunu da değerlendiren Aykut Göymen şöyle konuştu: "Türkiye'de makarna tüketimi yaklaşık 550 bin ton ve bu da kişi başına 7 kilograma denk gelmektedir. Bu miktar Avrupa ve ABD ile kıyasladığımızda çok düşük. Avrupa, Amerika ve diğer gelişmiş ülkelere baktığımızda makarna pazarının daha büyük olduğunu görüyoruz. Örneğin, İtalya'da bu miktar 23-24 kilo, ABD'de ise yaklaşık 13-14 kilo, Almanya'da ve diğer Avrupa ülkelerinde kişi başı 10 kilonun üzerinde bir tüketim görüyoruz. Türkiye makarnayı ana yemek olarak görmeye yeni yeni başladığı için, makarna tüketimi çok gerilerde kalıyor." İHA