Gaziantep 2.İdare Mahkemesi, Kızılhisar'da düşük yoğunluklu konut alanının yüksek yoğunluklu konut alanına çevrilmesini öngören plan değişikliği hakkında Mimarlar Odası'nın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne açtığı davada itirazı yerinde görerek plan değişikliğinin oybirliğiyle iptaline karar verdi.

EMSAL 0.80'DEN 1.50'YE ÇIKMIŞTI

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, Kızılhisar Mahallesi'nde Kilis yolu üzerinde, düşük yoğunluklu konut alanının, yüksek yoğunluklu konut alanına çevrildiği iddiasıyla Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı davayı kazandı. Yapılan nazım imar plan değişikliği ile sosyal donatı ve yeşil alanın azaltığını belirten Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, "Daha önce iki katlı olan konutlar, iki katına çıkarılıyor. Yani emsal 0.80'den 1.50'ye çıkarılmıştı" dedi.

MAHKEME DAHA ÖNCE DE DUR DEMİŞTİ

Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'nin belediye aleyhine karar verdiğini söyleyen Girişken, daha önce açtıkları bir çok davalı kazandıklarını hatırlatarak, "Mahkeme Binevler Mahallesi’nde Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan yurt alanının etraftaki konutlar 3-4 katlı iken 7 kat yapılmak istenmesine, Kilis yolu üzerindeki Ekolojik tabanlı projede konut+ ticari alan yönünde plan tadilatına, ayrıca Çevre Yolu’nun İbrahimli çıkışıyla Prime Mall’ı bir birine bağlayan yol üzerinde bulunan alanda yeşil alan ve park fonksiyonlarının yerine konut yapılmak istenmesiyle ilgili plana dur dedi" diye konuştu.

İŞTE MAHKEME KARARI

Girişken, Kızılhisar mahallesi, Kilis yolu üzerinde bulunan plan değişikliğine itiraz ettiklerini, itirazlarının reddedilmesinin ardından dava açtıklarını söyledi.

İŞTE MAHKEME KARARI

"Dava konusu 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli nazım imar planları ile 1 /100 bin ölçekli uygulama imar planı kararları arasında hiyerarşik ilişkinin sağlandığı ve planlar arasındaki kademeli biriktelik ilkesinin yerine getirildiği görüllemekte ise de, dava konusu taşınmazın bulunduğu sahada imar planlarında yapılan tadilat ve oluşan yoğunluk artışından kaynaklanan sosyal ve kültürel donatı ihtiyacının karşılanmamasından dolayı dava konusu plan tadilatlarını onaylayan meclis kararı ile davacı itirazının reddine ilişkin dava konusu plan tadilatlarını onaylayan meclis kararı ile davacı itirazının reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmiştir" denildi. Meral KINACILAR