Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Dündar ve Ahmet Kılınç, Şükrü Karapınar, Recep Serçe ve Müslüm Filiz, 487 minibüsün otobüse dönüştürülmesinin iptali için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtıkları davayı kazandı. Gaziantep 1. İdare Mahkemesi, oy çokluğu ile dava konusu işlemin iptaline karar verirken, şimdi gözler sarı otobüse dönüşen 487 adet dolmuşun eskiye mi döneceğine çevrildi.

Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Dündar, M plakalı araçların otobüs olarak dönüştürülmesine ilişkin 15.05.2013 gün ve 2013-090 sayılı UKOME kararının hukuka aykırı olduğunu, işlemin aynı zamanda yargı kararlarına da aykırılık teşkil ettiğini belirterek dava açtıklarını hatırlatarak şunları söyledi:"Mahkemeye, Danıştay 8. Dairesinin benzer uygulama ve alınan kararlara ilişkin vermiş olduğu kararların dikkate alınmadığı, otobüs ve minibüsün mevzuatta farklı tanımlandığı, ayrıca 86/10553 Sayılı Bakanlar Kurulu kararında minibüs plakalarının tahditli plaka olarak düzenlendiği, bunların korunması gereken müktesep haklarının olduğunu anlattık. Dolayısıyla otobüslere doğrudan dönüştürülemeyeceği, karar alınırken ön inceleme ve sonuç içerikli raporlar hazırlanmışsa da bunun muhteviyatı itibarı ile yanlış ve konuyu tüm yönleriyle ortaya koymaktan uzak olduğunu dile getirdik. Ayrıca söz konusu raporda yolcu sefer sayısı, güzergahı gibi hususların başkaca etmenler dikkate alınmadan basit bir hesaplamaya tabi tutulduğunu, yapılması gerekenin ise bundan farklı olarak yolcu sayısı yolcu sayısının hangi güzergahta günün hangi saatinin yoğun olduğu güzergah uzunluğu, sefer sayısı, yolcu taşıma kapasitesinin en verimli kullanıma imkan verecek biçimde güzergahı tespiti ile benzeri daha bir çok hususu ihtiva etmesi gerektiğini ifade ettik. Söz konusu raporların bundan yoksun olduğu, ayrıca minibüsten otobüse dönüşüm ile bir bakıma yeni otobüs hatları kurulması nedeni ile oluşacak değer artışının ihale edilerek kamuya kaynak olara aktarılması gerekirken bunun yapılmadığını belirttik ve kararın iptaline karar verilmesini istedik" diye konuştu.

OY ÇOKLUĞU İLE KARAR VERİLDİ

Dündar, Gaziantep 1. İdare Mahkemesi'nin, 14+1 yolcu kapasiteli M plakalı minibüs tipi 487 adet aracın 43 yolcu kapasiteli otobüs olarak dönüştürülmesine ilişkin 15.05.2013 gün ve 2013-090 sayılı UKOME kararının iptaline karar verilmesi istemiyle açılan dava ile ilgili karar verdiğini belirtti. Dündar, "Elimize ulaşın dava sonucu aynen şöyle diyor: Davada, otobüs ve minibüs cinsi araçların kanunda farklı türde araçlar olarak tanımlandığı hususu gözönünde bulundurulduğunda şoför esnafının haklarının korunması amacıyla uygulamaya geçirilen plaka tahdidi uygulanması kapsamında 15 (14+1) kişilik minibüsler ile ulaşım hizmeti görmelerine izin verilen 487 adet minibüs tipi aracın, ticari değerini doğrudan artıracak biçimde ayakta ve oturan yolcu sayısı 43 kişi kapasiteli otobüs tipi araçlara dönüştürülmesi ile bu değer artışını kamu yararı doğrultusunda herhangi bir ihale yapmaksızın doğrudan araç sahiplerine aktarılması sonucunu doğuran işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Danıştay Sekizinci Dairesinin 07.04.2014 tarih ve E:2014 tarih ve E:2014/1580, K:2014/2735 sayılı kararı da aynı yöndedir. Dava konusu işlemin iptaline, yargılama gideri ile avukatlık asgari ücret tarifesi uyarınca duruşmalı davalar için takdir olunan 1.200.00 TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacılara verilmesine, müdahil yargılama giderinin müdahiler üzerinde bırakılmasına, artan posta avansının kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, iş bu kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 26/11/2014 tarihinde oy çokluğuyla karar verilmiştir" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR