Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, mevcut adliye binasının nüfusu 2 Milyona yaklaşan metropol kente hizmette yetersiz kaldığını söyledi. Şarklı, ek binanın bir an önce hizmete geçmesinin yanısıra, yeni mahkemeler kurulmasının zorunlu hale geldiğini , hakim, savcı sayısının da artırılması gerektiğini belirtti. Şarklı, “6 tane ağır ceza var. 500-600 tane dosya sayısı var. Her ağır ceza mahkemesi 1 yılda 500-600 dosyaya bakıyor. Normalda 100 civarında dosyaya bakması lazım100 civarında hakim, 100 civarında savcı var. Hakim savcı sayımız en az 400-500 olmalı” dedi.

DOSYALARI KOYACAK ARŞİV SALONU YOK

Gaziantep Adliyesinde yer darlığı nedeniyle iki, üç hakim savcının aynı odada kaldığını, iki mahkemeye bir duruşma salonu düştüğünü dile getiren Bektaş Şarklı, “Hakim ve savcıların dosyaları koyacakları arşiv salonu yok. Duruşma salonlarını arşiv odası olarak da kullanıyorlar. Avukatların oturabileceği alan kısıtlı. Normalde duruşmaların aleni olması lazım, ancak yer darlığı nedeniyle izleyiciler gelemiyor. Avukatlar duruşmaları izlemekte zorlanıyor. Oturacak yer yok, alan yok. Taraflar biraraya geliyor, olumsuzluklar yaşanıyor.

Bina sorunu en acil sorun” diye konuştu.

MAHKEME SAYILARI İKİYE KATLANMALI

Ek binanın 5-6 aydır projesi onaylanmasına rağmen henüz inşaata başlanmadığını belirten Şarklı, Gaziantep’te mevcut mahkemelerin iki katı mahkeme kurulması gerektiğini söyledi. Şarklı, “Yeni adliye ek binası adliye otoparkı ile cezaevi arasına yapılacak. Mevcut adliye binası yetersiz geliyor, yetmiyor. Gaziantep’te acilen tüketici mahkemeleri kurulması gerekiyor. Şu anda tüketici mahkemelerine asliye hukuk mahkemeleri bakıyor. Tabi onlarda yetersiz kalıyor. Yeni aile mahkemeleri lazım. Şu anda 6 tane aile mahkemesi var. 12 tane olması lazım. 3 Tane Ticaret makemesi var, bununda ikiye katlanması lazım. Marka patent davalarıyla ilgili mahkemeler de kurulmalı. Hakim savcı sayısı artıp, yeni mahkemeler kurulursa, davalar da kısa sürede sonuçlanacak” dedi.

ADALET HERKESE LAZIM

Ek binanın 36 dönüm üzerine yapılacağını ve yüksek katlı olacağını dile getiren Şarklı, mevcut binaya göre daha kullanışlı olacağını söyledi. Şarklı, “Mevcut binada sosyal alanlar düşünülmemiş, avukatlar düşünülmemiş. Mevcut adliye binası gerek vatandaşlar, gerekse hakim, savcı ve avukatlar için işkence. İnce uzun adeta bir labirent gibi. 2008 yılında 50 yıl sonranın bile ihtiyacını karşılar demişlerdi. Yazık dünyanın parası harcandı. Ek binanın bir an önce faaliyete geçmesi lazım. Bu konuda siyasilere önemli görevler düşüyor. Siyasilerin kentin sorunlarına sahip çıkmalarını bekliyoruz. Bir gün herkese adalet lazım olacak” dedi.

Meral KINACILAR