Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Gaziantep İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne asaleten atanan Kreş görevlisi Ahmet Taşkesen’in, atamasında hukuka aykırı davranıldığı ve atamanın mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen, bu kararın Gaziantep Valiliği tarafından uygulanmadığı ileri sürüldü. Gaziantep’te Suriyelilerin bulunduğu çadırkent’te 30 çocuğa tecavüz olayını örtbas etmek istediği ve cinsel istismarda bulunan kişiyi koruduğu iddia edilen Ahmet Taşkesen’in halen görev başında olması tepkileri beraberinde getiriyor.

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan, çok büyük sorumluluğu olan AFAD’ın başına, yetersizliği ve müdür olamayacağı mahkeme tarafından belgelenmiş Kreş öğretmenliğini yapan bir kişinin getirilmesinin büyük bir talihsizlik olduğunu ileri sürdü. Uğur Kalkan konuyla ilgili açıklamasında şu bilgileri verdi:

Gaziantep 2.İdare Mahkemesi Gaziantep İl Afet ve Acil Durum Müdürü olarak görev yapan Ahmet Taşkesen'in atanma kararını hukuka uygun bulmayarak iptal etti. Bu kişi Kreşte çalışırken 27.02.2014 gün ve 26 sayılı yazı ve Başbakan Yardımcısı oluru ile önce vekâleten, daha sonra 05.05.2015 gün ve 10237 sayılı kararname ile asaleten Gaziantep’e atandı. 3902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Teşkilat Görevleri Hakkında Kanunun 20.Maddesinin 3.Fıkrası uyarınca il müdürü olarak atanacaklara ilişkin kamu veya özel sektörde atanacağı görev alanıyla ilgili en az 3 yıllık iş tecrübesi şartı var. AFAD il müdürü olarak atanan kişi mahkemeye alanıyla 3 yıllık tecrübeye ilişkin herhangi bir veri sunamadı. Bunun üzerine 2. İdare Mahkemesi atama kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı için kararı iptal etti. Bu kararı da 28 Ocak 2016 tarihinde oybirliğiyle verdi. Ne varki verilen mahkeme kararına rağmen Ahmet Taşkesen Afad İl Müdürü olarak halen görevine devam ediyor. Mahkeme kararlarını uygulanmak üzere verir. Mahkeme kararları uygulanmayacaksa mahkemeler neden var o zaman?

TECAVÜZ OLAYI KAPATILMAK İSTEMİŞ

Uğur Kalkan yaptığı açıklamanın son bölümünde ise şunları dile getirdi: “Afad'a bağlı mülteci kampında yaşanan skandal olaylarla yer yerinden oynuyor Afad İl Müdürü'nden çıt ses yok. Çıkan tutanaklarda çocuklara cinsel istismarda bulunan E.E nin Bu sessizliğin bir sebebi de hukuksuz olduğuna karar verilen atama kararımı onu da çok merak ediyorum. Ayrıca ataması yapılan kişinin tecrübesi olmadığı bilindiği halde bu atamanın yapıldığına dair iddialar da var. Bu da daha vahim bir durum. Konuyla ilgili Gaziantep Valiliği'ne müracaat ederek, konunun aydınlatması adına sorular sordum. Ayrıca bu mahkeme kararının gereğinin yerine getirilmesi için de Gaziantep Valiliği'ni ve diğer yetkili kurumları göreve davet ediyorum.”dedi.

İŞTE KARAR

Görevleri hakkında kanunun 20. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca il müdürü olarak atanacaklara ilişkin özel bir şart olarak aranan kamu veya özel sektörde atanacağı görev alanıyla ilgili en az üç yıllık iş tecrübesine sahip olmak şartı taşımayan, Şehitkamil Halide Edip Adıvar Anaokulu’nda müdür olarak görev yapan Ahmet Taşkesen’in Gaziantep İl Afet ve Acil Durum Müdürü olarak asaleten atanmasına ilişkin dava konusu 05.058.2015 gün ve 10232 sayılı işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

MAHKEMEDEN DEĞERLENDİRME

5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 20.maddesinin 3. Fıkrası uyarınca il müdürü olarak atanacaklara ilişkin genel şartların yanında özel bir şart olarak en az dört yıllık yükseköğretim kurumundan mezun olmak ve kamu veya özel sektörde atanacağı görev alanıyla ilgili en az üç yıllık iş tecrübesine sahip olmak şartı yönünden Gaziantep İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne asaleten ataması yapılan Ahmet Taşkesen’in dört yıllık Yükseköğretim kurumundan mezun olmak şartını taşıdığı, adı geçen kişinin hizmet cetveli incelendiğinde ise, 26.09.2002 tarihinden Gaziantep İl Afet ve Acil Durum Müdürü olarak atandığı tarihine kadar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki çeşitli eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev yaptığı, ayrıca özel sektörde atandığı görev alanına ilişkin en az üç yıllık iş tecrübesi varlığına ilişkin de dava dosyasına her hangi bir verinin sunulmadığı görülmektedir. Davalı idarece Gaziantep İl Afet ve Durum Müdürü olarak ataması yapılan Ahmet Taşkesen’in, Afet ve Acil Durumlara Hazırlık Uygulamaları, Mülteci Çocuklar Eğitici Eğitimi, Psikososyal Destek Programları gibi aldığı görevi destekleyen eğitimlere katıldığı, aynı zamanda Suriye’ye yapılan ve Gaziantep’e sığınan Suriyeli misafirler için gerçekleştirilen çok sayıda gıda, giyim, barınma, eğitim ve rehabilitasyon yardımlarının koordinasyonu çalışmalarında aktif olarak yer aldığı ve yine Suriyeli misafirlerin eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle savaş travmasının ardından yaşadığı stres bozukluğuna bağlı ortaya çıkan sorunların çözülmesine yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde uzman olarak koordinasyon görevini yürüttüğü, kamu görevlisi olarak Van depreminden hemen sonra bölgeye giderek insani yardım çalışmalarına katıldığı yönde bilgileri dava dosyasına sunulmuş ise de, adı geçen kişinin insani ve sosyal alanlarda bir çok gönüllü faaliyetlerde bulunması ve bu konularda gayretli olması, 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 20.maddesinin 3.fıkrası uyarınca il müdürü olarak atanacaklara ilişkin özel şartları sağlamış olduğu anlamına gelmemektedir.