Suriyelilerin kayıt altına alınması için Geçici Koruma Kimlik Belgesi verilmeye devam ederken, onlar ise sistemin yavaş işlemesinden şikayetçi. Kimlik almak için gidip gidip geldiklerini söyleyen Suriyeliler, günlerce, haftalarca hatta aylarca uğraştıklarını anlatıyor.

GEÇ VERİLİYOR

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çadır kent dışında kendi imkanlarıyla barınmaya çalışan Gaziantep'teki Suriyelilere herhangi bir bedel talep edilmeksizin Göç İdaresi il müdürlüğü tarafından geçici kimlik belgesi verilmeye devam ediliyor. Kimlik işlemleri nedeniyle eski özel idaresi ana baba gününe dönerken, Türkçeyi çat-pat konuşan Suriyeliler kimliklerin geç verilmesinden şikayet ediyor.

SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNCELİKLERİ

Geçici kimlik belgesi sayesinde Suriyeliler kayıt altına alınırken, bu uygulama ile hem adreslerinin bilinmesi, hem de başta sağlık hizmetleri olmak üzere devletin kendilerine sağlayabileceği çeşitli hizmetlerden de daha rahat yararlanmaları amaçlanıyor. Kimlik belgesi olmadan ilaç alamadıklarını, para vermek zorunda kaldıklarını anlatan Suriyeliler, "Kimlik bizim için önemli. Hastaneye kimliksiz gidemiyoruz" dediler.

NELER SÖYLEDİLER?

Muhammed Neaf 6 aydır gidip geldiğini söyledi. Şirinevlerde kızı ve 4 torunuyla oturduğunu belirten yaşlı adam, "Kimlik alabilmek için hasta halimle, bir de taksi tutup gelip gidiyoruz. Böyle şey görmedim. Şu gün gelin diyorlar, o gün geliyoruz ancak bu sefer 1 hafta sonra gel diyorlar. Bir hafta sonra yine geliyoruz 3 gün sonra gel diyorlar. Bir türlü kimliğimizi alamadık. İnşallah en kısa sürede alırızda imkanlardan yararlanırız. Yetkililerden bu işi hızlandırmalarını istiyoruz" dedi.

MAĞDUR OLUYORUZ

Muhammed Halef ise 5 aydan bu yana kimlik almak için uğraştıklarını söyledi. Halef, kimlikleri olmadığı için sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını anlatırken, "Kimliğimiz olmadığı için hastaneye ilaca para vermemiz gerekiyor. Mağdur oluyoruz. Bize yardımcı olunmasını istiyoruz. " dedi.

KÜÇÜK ÇOCUKLARIM MAĞDUR OLUYORLAR

Havle Naif 4 çocuğuyla kimlik almak için gidip geldiklerini belirtirken, "Kocam Ürdün'de. Çocuklarım ve babamla buradayız. Kimlik için buraya gelip gidiyoruz. Şu gün gel diyorlar o gün gidiyoruz. Ancak işimiz bir türlü bitmiyor. Çocuklarım küçük mağdur oluyoruz. Kimlik için devlet bize yardımcı olsun. Kısa sürede kimliklerimizin verilmesini istiyoruz" dedi. Meral KINACILAR