Ali Baba Mahallesi'ndeki tarihi evlerin altında bulunan mağaradaki el tezgahlarında binbir emekle yüzlerce yıldır kendir ipliği üretiliyor. Mağarada günde 2 ton iplik üreten kendir ustaları, yok olmaya yüz tutan mesleklerini yaşatmaya çalışıyor.

Yaklaşık 15 çeşidi olan ve daha çok ambalaj ile hediyelik eşya sektörünce kullanılan kendir ipliği, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki işletmelerce tercih ediliyor. Üretici Ramazan Taşçı,Gaziantep'te yüzlerce yıldır mağaralarda kendir üretildiğini, kendisinin de bu işi 20 yıldır sürdürdüğünü belirtti.

YÜZYILIN GELENEĞİ

Rutubetsiz ortamda üretilen ipliğin sağlam olmayacağını dile getiren Taşçı, "Mağarada üretilen ipler nemden dolayı çok sağlam oluyor. Bu, Gaziantepyöresinin bir mesleği. Türkiye'de sadece Gaziantep ve Antakya'da yapıldığını biliyoruz. Bu gelenek yüzlerce yıldır Gaziantep'te yaşatılıyor." dedi.

30 YILDIR YAPIYORUZ

Mağarada 30 yıldır kendir üreten Süleyman Demir de mesleğin son temsilcilerinden olduğunu belirtti. Demir, zor bir meslekleri olduğunu ancak buna değdiğini aktararak "Bu mesleği sürdürmekten gurur duyuyorum. Çoğu insan, bizi burada görünce iplik ürettiğimize inanamıyor. Böyle güzel bir mesleği yaşattığım için çok mutluyum." dedi. AA