Hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı Gaziantep'te birçok sektörde çalışanlar sıcak hava nedeniyle bunalırken, eski Antep evlerinin altındaki loş ve nemli mağarada yıllardır fabrika atığı malzemelerden kendir üreten ustalar serin ortamda çalışıyor.

Gündüz hava sıcaklığının ortalama 10 derece civarında seyrettiği Şehreküstü semtindeki mağarada çalışan aralarında çocukların da bulunduğu kendirciler, mesai bitiminde iş yeri olan mağaradan çıktıklarında kendi tabirleriyle "sıcakla yüzleşiyor".

Gün içerisinde sürekli hareket halinde olmalarına rağmen serin hava nedeniyle işlerinin kolaylaştığını belirten üreticiler, halk arasında "kendir" olarak bilinen balık ağı, file, hamak ve çeşitli malzemeleri bağlamada kullanılan kalın ipleri yine fabrikalardan temin ettikleri atıl ince iplikleri nemli ortamda işlemden geçirerek üretiyorlar.

EN UYGUN MEKAN

Kendir üreticilerinden Ramazan Elitaş, "tezgah" denilen el yapımı seyyar tahtalarda atıl ipliği işleyerek zahmetli bir sürecin ardından kendir haline getirdiklerini söyledi. Kendir üretimini yılın her mevsiminde mağarada yapmak zorunda olduklarını dile getiren Elitaş, "Kendiri üretirken rüzgarın olmaması gerekiyor ve neme ihtiyaç var. Çünkü rüzgar olursa ipler birbirine dolaşır, kalite kaybı yaşanır. Nem de iplerin birbirine daha sıkı tutunmasını sağlıyor. O yüzden bize en uygun mekan mağaralar" dedi.

10 DERECEDE ÇALIŞIYORLAR

Mesai saatlerinde sürekli hareket halinde olduklarını vurgulayan Elitaş, "Gündüz mağaranın sıcaklığı ortalama 10-12 derece civarında oluyor. Hava kararmaya yakın işi bırakıp mağaradan çıkınca sıcakla karşılaşıyoruz. Mağaradaki hava sıcaklığı dışarıdaki gibi olsa çalışacak halimiz kalmaz. Mesai saatlerimiz yorucu geçiyor ama dışarıdaki havanın sıcaklığını düşününce rahatlıyoruz. İşten çıktığımız akşam saatlerinde herkes havanın serinlediğini söylese de bizim için aynı şey geçerli olmuyor. Çünkü gündüzleri yaklaşık 10 derecede çalışıyoruz." AA