2002 yılından bu yana Türkiye'nin içeride ve dışarıda uyguladığı politika, adım adım BOP'u hayata geçirme projesidir. AKP'nin kuruluş amacıda BOP'a hizmet gayelidir. Zira AKP bir Türkiye projesi değil, Washington-Brüksel eksenli işbirlikçi bir yapılanmadır.

Yine Wikileaks belgelerine göre Suriye'de Esad'a karşı mücadele eden muhaliflerinde İngiliz istihbarat teşkilatı M-16 ile CIA arasında sıkışıp kaldığı görülüyor. Zira Suriyeli muhaliflerin örgütü 'Adalet ve Kalkınma Hareketi' de Londra merkezli işbirlikçi bir yapılanmadır.

Amaç Türkiye gibi Suriye'nin de emperyalizmin zayıf halkalarından biri haline getirilmesidir. Amerika ile birlikte hareket eden İngiliz Hükümeti, BOP ortaklığının yanı sıra, uzmanlara göre ABD'ye bölgeyle ilgili olarak danışmanlıkta yapıyor.

Literatüre 'İngiliz siyaseti' olarak giren meşhur manevra bu olsa gerek. Nihai sonuç : Amerikan ve İngiliz sömürge siyaseti, Türkiye'nin dış politikasını kendi amaçlarına uyumlu hale getirmeyi başarmıştır.

GÖSTERE GÖSTERE GELEN

SÜREÇ VE MELANETİN KODLARI

Bölge politikasındaki gelişmeleri yakından takip eden uzmanlar Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da kurulan ve 'Adalet ve Kalkınma' adı verilen örgütlerde İngiliz istihbaratına yakın kişilerin bulunmasına özellikle dikkat çekiyorlar.

Bu örgütlerin bulunduğu ülkelerin tamamında Amerikan'ın yanı sıra İngiltere'ninde önemli çalışmalar yaptıklarını bildiyorlar.

Örgütlerin 1990'lı yıllardan itibaren BOP çerçevesinde başta Fas olmak üzere;

Suriye, Pakistan, Moritanya, Malezya, Endonezya ve Eritre'de 'Adalet ve Kalkınma' adıyla partilere ve rejim karşıtı oluşumlara dönüştüğü biliniyor.

Bu manada Amerika ve İngiliz istihbaratının Kuzey Afrikadan Ortadoğu'ya kadar bölgeyi yeniden dizayn etme politikasının işbirlikçi ortak kodu 'Adalet ve Kalkınma'

LAMBA YANDI, HEDEFTEKİ

ÜLKELER KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Türkiye'de olduğu gibi hedefteki diğer ülkelerde de ılımlı İslamı savunan ve neoliberal politikaları uygulama vaadiyle işbaşı yapan 'Adalet ve Kalkınma' adlı bu örgütlerin programları da aynı.

Ortak programların temel özelliklerinden biri de kamu ekonomisini değil özelleştirmeyi savunmaları.

Türkiye'nin yakın zamanda üretime dayalı ekonomi politikasından çark ederek, tüketime dayalı ve AB'nin ithal cenneti ve açık pazarı haline getirilmesi bu konudaki en bariz örnektir.

Bu siyasi yapılanmaların programlarındaki diğer bir ortak yan ise Batı ile işbirliği. Bütün örgüt ve partilerin dış politikadaki temel ilkesi Batı ile işbirliği içinde olacaklarını açıklamaları.

BOP'u hayata geçirmek üzere kurulmuş olan işbirlikçi örgütlerin neden olduğu kaos ortada. Kuzey Afrika'dan, Ortadoğu'ya kadar hedefteki ülkeler aşiret savaşlarının ve iç isyanların kıskacında. Diğer ülkeler ise demokrasiden giderek uzaklaşan ara rejimlerle yönetiliyor.

Sonuç : 'Adalet ve Kalkınma' lambasının yandığı her ülke karanlığa mahkum.