*Evlerimiz küçülecek, araçlarımız küçük motorlara inecek

*Irak'ta da lüks tüketim bitti, zorunlu olmadıkça almıyorlar

*Benim bildiğim el değiştiren 40-50 tane fabrika var

* Yüzde 99 küçülmeye razıyım yeterki çocuklar ölmesin

*Gaziantep'in sorunlara çözüm bulacak bir lobisi yok

HERKES KÜÇÜLMEK ZORUNDA

İşadamı Osman Demirci, ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğimizi, Gaziantep'te yüzlerce fabrikanın el değiştirdiğini öne sürerken, ayakta kalmak için işadamlarına tasarruf ve küçülmeyi önerdi. Demirci, "Harcamalarımızı kısıp, geçmişteki lüks tüketimimizden biraz fedakarlık yaparsak bu süreçleri atlatırız. Evlerimiz küçülecek, araçlarımız biraz daha küçük motorlara inecek, 3 alıyorsak daha az elbise alacağız. Tasarruf yapan ayakta kalır" dedi.

IRAK'TA DA KRİZ VAR

İşadamı Osman Demirci, bölgedeki savaşın ülkemizde olduğu gibi en büyük pazarlarımızdan biri olan Irak'ı da etkilediğini, şu anda Irak'ta yatırım yapan, yatırım yapmak isteyen işadamlarının yatırımlarını durdurduğunu belirterek, "Oradada ekonomik kriz var. Ülkemizde olduğu gibi Irak'ta da lüks tüketim bitti, çok zorunlu olmadıkça lüks tüketimden kaçıyorlar" dedi.

SAVAŞ HALİNDEYİZ

Irak'ta temel gıda ihtiyacı dışında alışverişin bitme noktasına geldiğini söyleyen Demirci, "Orada da halkın geliri düzeyi düştü, harcamak istemiyorlar çünkü istikrar yok, korkuyorlar. Sıcak paralarını lüks tüketime harcamak istemiyorlar. Şu anda savaş halindeyiz. Bütün ülkeler savaşın içerisindeler. Asyayı geçin herkes bu bölgede. İnsanlar böyle bir ortamda sıcak paramla kaçabilecek durumda olayım diye düşünüyor. Sürekli insanlarda bu korku var" diye konuştu.

FABRİKALAR EL DEĞİŞTİRİYOR

Bölgedeki gelişmelerden Gaziantep'in olumsuz olarak etkilendiğini, organide sanayicilerin vardiya düşürdüğünü belirterek şunları söyledi:"Gaziantepli işadamlarının hepsiyle içiçeyiz, hepsi can çekişiyor. Üç vardiya çalışıyorlarsa, iki vardiyaya, iki vardiya çalışıyorlarsa bir vardiyaya indiler. 50 makina çalıştırıyorsa, şimdi 20 makina çalıştırıyor. Fabrikalar el değiştiriyor, kapanıyor. Yüzlerce var, el değiştiren. 40-50 tane benim bildiğim fabrika var. Çok uygun fiyatlara devralıyorlar. 100 liraysa 70 liraya gidiyor" dedi.

BUNUN AYIBI YOK

'Gaziantep'in güzel bir tarafı var, bizim insanlarımız ticareti iyi biliyor, küçülmeyi biliyorsak ayakta kalmayı da başarırız' diyen Demirci, "Sanayicilerin vardiya düşürmesini, üretimi azaltması akılcı. Böylece sanayicinin ürettiği elinde kalmıyor. Bu da çok iyi. En mantıklı, en doğru yaklaşım. Bu süreçlerde tasarruf edeceğiz. Bunun ayıbı yok. Yüzde 99 küçülmeye razıyım yeterki çocuklar ölmesin. Ekonomiyi bir şekilde amorti ederiz, tekrar kazanırız ama giden canları tekrar getiremeyiz" dedi.

LÜKSTEN VAZGEÇECEĞİZ

Harcamalarımızı kısıp, geçmişteki lüks tüketimimizden biraz fedakarlık yaparsak bu süreçleri atlatacağımızı söyleyen Demirci, "İflasa gitmeden, çok tahribat olmadan bu süreci götürürüz. Ama lüks harcamalarımızdan vazgeçeceğiz. Harcamalara dikkat edeceğiz. Geçen yıl, bir, iki, üç, dört yıl önce harcadıklarımızı harcamayacağız, aldıklarımızı almayacağız. Bu bir realite. Evlerimiz küçülecek, araçlarımız biraz daha küçük motorlara inecek, 3 alıyorsak daha az elbise alacağız. Tasarruf yapan ayakta kalır. Bu insanlara için zor olacak ama bunu yapmak zorundayız. Yapmayan, hayır ben lüksümden vazgeçmeyeceğim derse çok ciddi yaptırımlarla karşılaşır" şeklinde konuştu.

GAZİANTEP'İN BİR LOBİSİ YOK

Irak'la Gaziantep arasında mutlaka uçak seferleri olması gerektiğini de vurgulayan Demirci, "Irak'la en büyük ticaret merkezi Gaziantep. Bir lobimiz yok, bir lobimiz olmalı ve bu tür konulara çözüm bulmalı" dedi. Meral KINACILAR