Antep Fıstığının stokçuların elinde olması ve köylülerin malı elinde bekletmesi sektörü zor durumda bıraktı.. Mevsimi olmasına rağmen fiyat yüksekliğinden satışı yapılamayan Antep Fıstığı, esnafın sıkıntıya girmesine neden oldu. Fıstığı sadece ihtiyacı olanların sattığı Gaziantep'te esnaf, "Fıstık artık lüks oldu" yorumunu yaptı.

FISTIK alım satımı yapan Abdullah Konur, sıkıntıda olduklarını söyledi. Fiyatların pahalılığından yakınan Konur, "Satışlarımız yarı yarıya düştü. Bu fıstık fiyatlarının yüksek olması yüzünden diğer çerez fiyatları da etkilendi. Fıstıktaki ana sıkıntı stokcular ve komisyoncular. Fıstığı piyasaya hemen sürmeyen stokçular, kurutmaya bırakıyorlar. Daha sonra fıstık bittiğinde bu sakladıkları fıstıkları istedikleri fiyattan piyasaya sürüyorlar. Fıstık ilk çıktığında 9-10 liraydı şimdi en düşük fıstık 20-25 TL. Ağaç altı fıstık 25-30 TL, az tuzlu fıstık 40-45 TL. Yaş fıstık 14-14.5 TL. Vatandaşlar bu durumdan dolayı fıstık alamıyor. Fıstık lüks oldu vatandaşa" dedi.

DENİZ: STOKÇULAR MALI ELLERİNDE BEKLETİYOR

Fıstıkçılardan Aziz Deniz ise mahsul azlığından ve köylünün fıstığı satmamasından şikayet etti. Deniz " İki seneden beri mahsul çıkmıyor. Köylü ise malı getirmiyor fiyat yükselsin diye bekletiyorlar. Sadece paraya ihtiyacı olanlar malını getirip satıyor. Fıstık geliyor ama az geliyor. Fıstıkçılar olarak biz fiyatların yüksek olmasında etken olarak köylülerin malı kurutulması, stokçuların ve toptancıların fıstığı ellerinde bekletmesi olarak görüyoruz.İki yıl önce 21 TL ye sattığımız malı şimdi 42 TL'ye satıyoruz. Yüzde yüz patlama oldu. Antep fıstığının yükselmesi Siirt fıstığına ve diğer çerezlere de fiyat farkı olarak vuruyor. Mal aldığımız yerler "bizim fındığımız kabuksuz iç neden Antep fıstığı gibi para etmesin" diyorlar" dedi.

AZRAK: FİYATLARI STOKÇULAR BELİRLİYOR

Fıstığın fiyatını stokçuların belirlediğini söyleyen fıstık satıcısı Mehmet Azrak, "Mahsul az. Stokçular kabal alıyor, fıstığın fiyatını kendileri belirliyorlar. Fıstığı tarlarda stokluyorlar. İç yapıyorlar öyle satıyorlar. İki yıl önce yaş fıstık fiyatı 4-5 TL iken şuanda yaş fıstık 16 TL. Bu durum müşterilerimiz etkiledi. Önceden almaya gelen adam şimdi bakıp geçiyor"dedi.

BULUT: ANTEP FISTIĞI DÜNYANIN HER YERİNDE

Yağan dolu ve soğukların fıstık fiyatlarının yükselmesinde etkin olduğunu belirten İbrahim Bulut ise, "Geçen sene dolu yağdı fıstıklara aşırı soğuklar fıstığı etkiledi. Stokçular bazen fiyatları artırıyor ama fıstık fiyatlarında stokçularında faktörü var. Fıstığın tazesi çok önemli değil kırmızı ben fıstık önemlidir. İşlenmiş fıstık arasındaki fiyat farkı bir yılda yüzde yüzü geçti. İç fıstıklar geçen yıl 60 TL iken bu sene 100 TL oldu. Geçen sene stokçu fazla iken bu sene hem stokçu fazla hem de fıstığa talep çok. Bu fiyatları artıran ana etken. Fıstık taze ve tuzlu olarak çok talep gördü. Antep fıstığı şu anda dünyanın her yerine gidiyor ve ihraç oluyor. Antep fıstığını özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz alıyor. Yurtdışından gelen müşterilerimiz bu sene fiyatların yüksek olmasına şaşırıyor, satışlarda ise yarı yarıya düşüş oldu" diye konuştu.

DOĞAN: ANTEP HALKI PAHALI DİYE FISTIK YEMİYOR

Fıstık fiyatlarındaki artışın esas nedeninin stokçular olduğunu söyleyen Almacı Pazarı esnafı Ahmet Doğan ise, "Esas neden stokçular, tüketim çok fazla fıstık yok diyorlar. İçerde var az az çıkarıyorlar. Bu yüzden fıstık fiyatları çok pahalı. Talep çok fazla. Fıstığın fiyatının yüksek olması ise satışlarımıza etki etti. Stokçular olduğu sürece çözüm zor. Antep fıstığı dünyada bilinen bir marka olmuş durumda Antep'in ise yeşil altını. Stokçular fıstığı bize pahalıya mal ediyorlar. Önceden işlenmiş fıstığı 15'e alırdık 18-20'ye verirdik. Şimdi ise 38 alıyoruz alıcı bulursak 40-45 TL ye satıyoruz. Antep halkı fıstık yemiyor çünkü fıstık fiyatları çok pahalı. Yurtdışından gelen turistlerimiz var alırsa onlar alıyor yabancılarsa tadına bakıp gidiyor almıyorlar bunun tadını bilmeyen adam almaz . Ama gurbetçilerimizin büyük bir özlemi var o yüzden alıyorlar. Antep dışında Antep fıstığı 60-70 TL'ye satılıyor" dedi. HALUK ŞAHİN