Gaziantep'in yeni logosuna büyükşehir belediyesi tarafından 810 bin 100 lira para ödenmesi haberleri gündeme bomba gibi düştü. CHP Meclis üyesi Uğur Kalkan'ın bilgi edinme yasası çerçevesinde yönelttiği soruya gelen açıklamada, Logo'ya 810 bin lira ödeme yapıldığı açıklanmıştı. Bunun üzerine bu açıklama ajanslara ve internet sitelerine düşmüş, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin büyük bir eleştiri bombardımanına tutulmuştu. Daha sonra bir gelişme daha oldu ve Logo'nun çalıntı olduğu iddia edildi.

Tüm bu gelişmeler bir anda Türkiye'nin gündemine oturunca Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bahsi geçen haberde Gaziantep için hazırlanan kapsamlı marka şehir kimliği çalışması sadece bir logo çalışmasına indirgenerek maliyeti üzerinden yanlış ve eksik bir şekilde sorgulanmaktadır" denildi.

UĞUR KALKAN SORMUŞTU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleli açtığı "logo yarışmasını" bir Amerikalı şirket kazandı. Bu logo için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından 810 bin 100 lira lira para çıktı. Şahinbey Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Uğur Kalkan'ın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne 4982 Sayılı "Bilgi Edinme Kanunu" dayanarak yönelttiği yazılı soruya yanıt geldi Gaziantep Büyükşehir belediyesi genel Sekreter yardımcısı Fikret Murat Tural tarafından verilen yanıtta "2015/ 123513" numaralı ihale kayıt numarası verildi.

810 BİN LİRA

Buradan hareket eden CHP'li Meclis üyesi Uğur kalkan, "Sonuç İlanı. Gaziantep Küresel Marka Şehir Filibizite Raporunun hazırlanması işi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi" yazılı ihale ilamına ulaştı.İlanda yaklaşık maliyetin; 810.100,00 TRY olarak yazıldığı görüldü.

AMERİKAN ŞİRKETİNE VERİLDİ

Sonuçta ihaleyi 18.04.2015 tarihinde 270.000,00 USD doları karşılığında; bir ABD şirketi olan "I MEAN IT CREATİVE , İNC" adındaki şirket kazandı. Bu da eski para birimimize göre tam 810 bin liraya tekabül ediyor.

KOL BÖREĞİ

Gaziantepliler tarafından "Üçte biri yenmiş Kol Böreğine" benzetilen kentin yeni logosu için bu kadar bedel ödenmesi kentte tartışılmaya devam ediyor.

İŞTE BELEDİYEDEN GELEN AÇIKLAMA

"Bazı internet sitelerinde “Gaziantep'in yeni logo çalışması” ile ilgili bir haber yayınlanmıştır. Bahsi geçen haberde Gaziantep için hazırlanan kapsamlı marka şehir kimliği çalışması sadece bir logo çalışmasına indirgenerek maliyeti üzerinden yanlış ve eksik bir şekilde sorgulanmaktadır. Sanayi, turizm, kültür ve gastronomisi ile hem Türkiye’de hem de dünyada adından söz ettirmeyi başaran Gaziantep, kendi alanında hızla yükselen bu değerlerini dünyaya pazarlayan marka değerinin daha iyi anlaşılması için marka şehir kimliği çalışmasına ihtiyaç duymuştur.

10 YILLIK GELİŞİM HARİTASI

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sanayi ve ticaret odaları ile önemli paydaşların tümünün dahil edilerek hazırlandığı çalışmada öncelikli olarak tüm belge, kitap, doküman, planlama ve araştırmalardan Gaziantep’in son 10 yıllık gelişim haritasını çıkarılmıştır. Yapılan araştırma verilerinin sağlamasını yapmak ve ulusal kanaat önderlerinin fikrini almak adına İstanbul ve Gaziantep’te toplamda 45 kişi ile (Gaziantepli sanayici, iş adamı, yazar, Gaziantepli ünlü kişiler) yüz yüze röportajlar gerçekleştirilmiştir. Projenin uzun vadede vizyon kazanması adına ortaöğretim derecesindeki çocuklara ‘Hayalimdeki Gaziantep’ konulu resim çalışmaları yaptırılmıştır. Bu çalışmalar ışığında hazırlanan Stratejik Plan, Şehir Markası, Dünyadaki Markalaşma Örnekleri, Trendler ve Analizler sunumları yapılmıştır.

TASARIM YAPILDI

Yapılan kapsamlı araştırmalar neticesinde; marka şehir kimliği çalışmasına özel internet sitesi ve sosyal medya hesapları, 1 adet genel lansman filmi; fıstık, bakır, el işi, mutfak, mimari konulu 5 tema olmak üzere toplam 6 reklam filmi, sound logo alternatifleri, 2 renk alternatifli 20 farklı içerikli toplamda 40 adet logo tasarlanmıştır. 2 adet web sitesi tasarımının yanı sıra Türkçe ve İngilizce alternatifli gazete ve broşür tasarımları yapılmıştır. Son olarak kurumsal kimlik ve promosyon ürünleri ile 1 proje tasarım filmini de kapsayan çalışmaların son hali 8 Şubat 2016'da tüm Gazianteplilerin davet edildiği bir lansmanla kamuoyuna tanıtılmıştır. Şehrin önemli değerleri olan sanayisi, Antepfıstığı, baklava, hayvanat bahçesi, kebap, el sanatları, organik simgelerin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması için böylesi bir film ve logo çalışmasının yapılmasına ve çıkan ürünlerin yeterliliğine “ortak akılla” karar verilmiştir.

Firma Hürriyet'e konuştu

Sosyal medyada, günün en çok tartışılan konularından biri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ‘logo’ çalışması için ödenen 270 bin dolar oldu. Bir çok kişi, söz konusu tutarın yüksek olduğu yönünde eleştirirken, şirketten ilk açıklama da geldi. İhaleyi kazanan I Mean It isimli şirketin müdürü İpek Çelikkalp, Hürriyet'e yaptığı açıklamada yapılan işin yalnızca logo tasarımı olmadığını, şehrin markalaşmasına yönelik kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirtti. Çelikkalp, geçtiğimiz yıl yapılan ihalenin ise davet usulü ile yapıldığını kaydetti.


Günün tartışma konuları arasında öne çıkan ihaleyi yapan kurum GaziantepBüyükşehir Belediyesi. Kamu İhale Kurumu kayıtlarına göre ihale 18 Eylül 2015’te yapıldı. Gaziantep için seçilen logonun maliyeti belli oldu.

ÇALIŞMA SÜRESİ 4 AYLIK

Davet usulü yapılan ihaleye bir tek ABD’de kurulu I Mean ıt Creative katıldı. İhalenin bedeli 270 bin dolar olarak belirlendi. Yapılacak işin süresi ise 18 Eylül 2015-18 Ocak 2016 olarak belirlendi.

‘KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPTIK’

270 bin dolarlık bedelin yüksek olduğu yönündeki eleştiriler öne çıkarken, I Mean It Reklam Tasarım Pazarlama Tic. Limited şirketinin müdürü İpek Çelikkalp, yaptıkları işin yalnızca logo tasarımı ile sınırlı olmadığını söyledi. Çelikkalp, şehrin markalaşmasına yönelik çalışmaların yapıldığını belirterek, anılan süreçte bir dizi işin yapıldığını belirtti. Çelikalp, “Sıfırdan bir marka düşündüğümüz zaman, bu şehrin A’dan Z’ye sloganını, logosunu, Sound logosunu (bir müzik oluşturuldu) bunun farklı sektörlerde, ticaret, sanayi, eğitim bu tip uygulamaları... Çok kapsamlı bir projedir bu. Sadece logo tasarımı değil. Yine sadece bir tanıtım filmi de değil yapmaya çalıştığımız. Bir şehrin markalaşmasını stratejik olarak el aldık. Kampanyaya bir bütün olarak bakıldığında ihale bedeli odur” dedi.

Çelikkalp, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ise konu ile ilgili daha ayrıntılı açıklama yapacağını belirtti. HÜRRİYET