Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından I Maen it Creative Şirketi’ne 810 bin liraya yaptırılan logoyla ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Türkiye'nin gündeminden düşmeyen Logo'nun benzerinin ortaya çıkması, ayrıca bunun maliyetinin ise 140 Tl olduğunun iddia edilmesi, herkesin kafasını karıştırdı. Logo konusunda hedef haline gelen Fatma Şahin ile ilgili özellikle sosyal medyada büyük eleştiriler olurken, bu arada Logoyu yapan firma sahibi de gazetemize açıklama yaptı. Emrah Yücel Logo hazırlığının 13 yıllık serüveni olduğunu ve Gaziantep Kent Konseyinin kararıyla uygulamaya geçildiğini ifade etti.

AKİF EKİCİ MECLİSE TAŞIYOR

Logo ihalesinin doğal afetler karşısında yapılması gereken ihale türüyle yapıldığı ortaya çıkarken, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, konuyu Meclise taşıdı. Ekici, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya "Kamuoyu, ihalenin gerçekleştiği Eylül 2015’te, ihalenin pazarlık usulüyle gerçekleşmesine neden olan ve Gaziantep’te meydana gelen doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesinin ne olduğunu merak etmektedir" diye sordu.

DOĞAL AFET, SALGIN MI OLDU?

CHP'li Ekici İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

- Gaziantep Küresel Marka Şehir Fizibilite Raporunun Hazırlanması İşi” nin ihalesi neden pazarlık usulüyle gerçekleştirilmiştir?

- EKAP’ta yayınlanan sonuç ilanında ihalenin pazarlık usulüyle yapılmasına yasal dayanak olarak Kamu ihale Kanunu’nun 21. maddesinin b bendi gösterilmiştir. İhalenin yapıldığı Eylül 2015’te bu maddenin gerekçe gösterilmesine hangi doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi neden olmuştur? İhalenin yapıldığı tarihte Gaziantep Büyükşehir Belediye’nin öngöremediği hangi olay ortaya çıkmıştır?

- Son iki yılda Kamu İhale Kanunu’nun 21 maddesinin b bendi kapsamında hangi belediye kaç kamu alımı yapmıştır? Bu alımlarda işin mahiyeti ve sözleşme bedeli nedir?"

İHALE YASASI'NIN 21/b MADDESİ GÖSTERİLDİ

Ekici, incelendiğinde, ihaleye tek firmanın katıldığı ve katılan o tek firmanın da işi aldığı ve ihalenin de ihale pazarlık usulüyle yapıldığını belirtti. CHP'li Ekici, ihalenin pazarlık usulüyle gerçekleştirilmesine yasal dayanak olarak da Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi gösterildiğini belirterek, "Oysaki Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması durumunu” pazarlık usulüyle ihale yapabilmenin şartı olarak emretmektedir" diye konuştu.

2015’DE GAZİANTEP’İN DURUMU NEYDİ?

I Maen it Creative Şirketi’ne 810 bin liraya yaptırılan LOGO ihalesi öncesi Gaziantep’in o tarihteki konumu, Kamu İhale Kanunu’nun 21-B maddesinde sıralanan gerekçelerin hiçbirine uymuyor. Zira o tarihte Gaziantep’te “Deprem, heyelan, toprak kayması, yangın, sel baskını, göçük” gibi istenmeyen doğa olaylarının hiçbiri yaşanmamıştı.

SAYGI ÖZTÜRK YAZDI

Öte yandan Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk de 13 Kasım 2013’te kaleme aldığı köşe yazısında Los Angeles merkezli I Maen it Creative Şirketi’nin sahibi olduğu iddia edilen tasarımcı Emrah Yücel’e Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da 50 milyon liralık ihale verildiğini aktardı.

AHMET HAKAN'DAN ELEŞTİRİ

Sosyal medyanın yanısıra,Logo tartışmalarına Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'da karıştı. Dünkü köşesinde logoyu beğenmediğini söyleyen Ahmet Hakan şunları dile getirdi:

BEN HAYATIMDA BÖYLE KÖTÜ LOGO GÖRMEDİM

GAZİANTEP Belediyesi’nin yaptırdığı yeni logolara şöyle bakınca...
“Bundan daha kötüsü yapılamazdı” dedim.
Üstelik bir de bunun için dünya kadar para verilmiş.

Diyeceksiniz ki “sen ne anlarsın bu işlerden?”
Haklısınız.
Pek anlamam bu işlerden.
Fakat bu logonun kötü olduğunu anlamak için...
Estetikten falan çakmaya bile gerek yok.
Azıcık izan yeter de artar bile.

EMRAH YÜCEL AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan dün gazetemize açıklama gönderen I Mean It Creative Inc. tasarım firması sahibi mrah Yücel, projenin 13 yıllık bir serüveni olduğunu ve genişletilmesi için Kent konseyinin karar verdiğini ileri sürdü. İşte Emrah Yücel'in gönderdiği açıklamanın tam metni:

760 bin TL’lik maliyeti ile tartışmalara sebep olan Gaziantep logosunu tasarlayan, 28 Days, Chicago, Frida ve Kill Bill gibi Hollywood filmlerinin posterlerinin de tasarımını yapan, Key Art ödüllü Emrah Yücel, iddiaları haksızlık olarak gördüğünü söyledi.

Tom Hanks Brad Pitt, Mel Gibson, Helen Hunt gibi ünlü sanatçıların Hollywood''daki televizyon projelerinin tasarım ve afişleri için başvurduğu Yücel, film reklamcılığı dünyasının Oscarı sayılan ‘‘Key Art’’ ödülünü iki kez kazandı.

Oscar için yarışan bir çok filmin afiş ve fragmanlarını hazırlayan Yücel, 28 Gün afişinin de Sandra Bullock, Rondom Hearts filminin afişini yaparken de Harrison Ford ile çalıştı Brad Pitt, Mel Gibson, Diane Lane, Julianne Moore, Stephan Dorff''un ve diğer pek çok ünlünün resmi web sitelerini de tasarlayan Yücel’in, Gaziantep logosu içinde 4 ay özel olarak çalıştığı öğrenildi.

Gaziantep Belediyesi’nin açtığı logo ihalesini kazanan I Mean It firmasının sahibi Yücel, bu günü kadar başarılı çalışmaları ile adından sıkça söz ettirdi.

VİDEOLU TANITIM ELÇİSİ

İngilizce olarak hazırlanan Gaziantep’ni tanıtım filmde ise Amerikalı ünlü oyuncu Jeff Young yer aldı.

Los Angeles’ta yaşayan Young, Turkey.Home adlı Youtube kanalında dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından milyonlarca kez izleniyor. Türkiye’ye 10 yıldır tanıtımına katkı sağlayan ünlü yapımcı, , İstanbul, Mardin, Gaziantep, Adana ve Fethiye’nin tanıtımı başarı ile gerçekleştirdi. Dünyadaki farklı kültürlerin yer aldığı “In the Cut” isimli videolar yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenen Jeff Young, “Turkey Home” isimli kampanyası ile, Türkiye’nin videolu tanıtım elçisi oldu. Türkiye’nin kültürel özelliklerini ön plana çıkaran 28 video filmden çeken Young, Gaziantep’in tanıtım filminde de görev aldı.

LOGO İHALESİNİ ALAN FİRMADAN AÇIKLAMA GELDİ

İhaleyi kazanan I Mean It Creative Inc. sahibi Emrah Yücel tarafından “Gaziantep Logo ve Markalaşma Haberleri ile ilgili bilgilendirme” adı altında yapılan açıklamada,

“Geçtiğimiz 3 gün boyunca, internet sitelerinde yer alan haberlere istinaden tarafınızla iletişime geçme mecburiyeti hissetmiş bulunmaktayız. İlgili haberde bahsi geçen iki konuyu aydınlatmak isteriz.

1.Gaziantep Belediyesi’ne 760 bin TL’ye mal olan logo ‘Marka Şehir Gaziantep’ projesi, tarihi 2003 yılına dayanan ve Gaziantep Sanayi Odası tarafından başlatılmış, Türkiye’nin en eski şehir markalaşma projesidir. Geçtiğimiz 13 yıl içerisinde şehrin sanayisinin gelişmesine ciddi katkılarda bulunan projenin kapsamının, 2015 yılında turizmi ve kent kültürünü de içine alacak şekilde genişletilmesine, Gaziantep Kent Konseyi tarafından karar verilmiştir. Akabinde çıkılan ihale sonucu proje tarafımızca kazanılmıştır. Bahsi geçen ihaleyi ‘logo tasarım projesi’ olarak lanse etmenin yanlış algılara yol açacağına inanıyoruz. İhalede belirtildiği üzere projenin kapsamı bir logodan çok daha fazlasını içermektedir. Bu bağlamda verilen hizmeti doğru tanımlamak için, ‘stratejik markalaşma, kurumsal kimlik ve tanıtım kampanyası’ teknik terimlerinin kullanılması gerektiğini belirtmek isteriz. Proje kapsamında tarafımızca hazırlanmış ve teslim edilmiş başlıca hizmet kalemlerini aşağıda bulabilirsiniz:

1. Rakip ve örnek alınacak şehirlerin analizi

2. 38 paydaş ve kanaat önderi ile yüzyüze görüşme, bu görüşmelerin videoya kaydı ve kitaplaştırılması

3. Şehir Değerler Haritasının çıkarılması ve Stratejik Araştırma Raporu

4. Stratejik konumlandırma platformu

5. Sözel kimlik (Türkçe ve İngilizce slogan geliştirilmesi)

6. Farklı hedef kitleler için kilit mesajların yaratılması (turist, yatırımcı, hemşeri)

7. Orijinal Gaziantep yazıtipinin (font) tasarlanması

8. Logo tasarımı

9. 5 adet ‘ses logosu’ tasarımı (işitsel kimlik)

10. Logo animasyonu

11. 2 adet sanatçı tarafından gerçekleştirilen Gaziantep fotoğraf çekimi

12. Kurumsal kimlik uygulamaları (Antetli Kağıt, Kartvizit, Zarf, Dosya, vb. Tasarımları, TShirt, koldüğmesi, rozet, broş vb. Tasarımı)

13. Şehir içinde anıtsal mimari uygulama önerileri

14. Şehir değerleri afiş tasarımları

15. Şehir tanıtım broşürü (16 sayfalık Türkçe ve İngilizce olarak)

16. 60 saniyelik marka hikayesi filmi

17. ‘Şehir Marka Tasarım’ rehberinin teslimi

18. 5 adet 2 dakika 30 saniyelik Gaziantep belgesel filmleri (Amerikalı bir sunucu tarafından hazırlanmıştır)

19. 20 saniyelik TV ve internet spotlarının kurgulanması. (5 adet)

20. Gaziantep müzik temasının oluşturulması

21. İngilizce dilinde Blog sitesinin oluşturulması

22. Blogun, Facebook ve Instagram sayfasının yönetilmesi

23. İngilizce turizm web sitesinin hazırlanması (www.bestofgaziantep.com) Basının ve halkın yukarıda bahsi geçen iş kalemlerine kolayca erişebilmesi için, lansman esnasında www.gaziantepmarkalasiyor.com isimli bilgilendirici bir websitesi oluşturulmuştur. Bu adrese girerek ‘stratejik markalaşma süreci, kurumsal kimlik ve tanıtım kampanyasının’ ne gibi kazanımlara yol açtığı teyit edilebilir. Son olarak projenin geçtiği evreleri anlatabilmek için tarafımızca bir de tanıtıcı video hazırlanmıştır. https://vimeo.com/154375727 adresinden Türkçesi izlenebilecek bu örnek incelemesi, projenin geniş kapsamını sergilemektedir" denildi.

LOGO BENZERLİĞE TEPKİ

Logonun çalıntı iddialarına tepki gösterildiği açıklamada, "Görsel Benzerlik İddiaları Gaziantep Markalaşma Projesinin temel unsurlarından biri olan logo tasarımının hali hazırda var olan başka logolara benzerliği öne sürülerek, basında logonun ‘çalıntı’ olma ihtimali gündeme getirilmiştir. Gaziantep logosu uzun bir çalışma, değerlendirme ve revizyon sürecinin sonucunda ortaya çıkarılmış özgün bir çalışmadır. Bu logonun yaratılış hikayesi www.gaziantepmarkalaşıyor.com sitesinden ve https://vimeo.com/154383307 adresinden ulaşılabilecek olan videoda etraflıca ele alınmıştır. Gaziantep Kent Konseyi tarafından onaylanan bu logonun tasarım süreci bir çok sunum ve toplantıyı içermiş, alternatiflerin defalarca revize edilmesi ve geliştirilmesini de gerektirmiştir. Nihai olarak kabul edilen ve benimsenen logo da dahil olmak üzere, sunulan alternatiflerin hiçbiri aşağıdaki sebeplerden ötürü ‘alıntı veya çalıntı’ olarak değerlendirilemez” denildi.

“Gaziantep logosu “G” harfinin tipografik bir yorumudur” denilen açıklamada, “Geometrik poligonal bir yapısı vardır. Kullanıldığı bağlama göre değişen modüler bir renk skalası taşır. Logo aynı zamanda şehrin bütün paydaşlarına hizmet edebilmek amacıyla merkezinde birbirinden farklı ikonlar için taşıyıcı bir unsur niteliğindedir. Gaziantep logosunun özgünlüğü bu özelliklerin bütünlüğüyle sabittir.

Dünyadaki birçok şehir, organizasyon ve şirket logolarında isimlerinin baş harfini taşır. Yine birçok logo poligonal bir yapıyı tercih edebilir. Modülerlik de birçok şehir markasının vazgeçilmez özelliğidir. Bu özelliklerin herhangi birini taşıyan logoların birbirlerini taklit ettiğini söylemek dört ayaklı bütün sandalyelerin çalıntı olduğunu söylemeye benzetilebilir. Önemli olan, sözkonusu tasarımın bir bütün olarak şehir kimliğine yakınlığı, tanınabilirliği ve rakiplerinden ayrışabilmesidir. İddialarda bahsi geçen logo ve grafikleri bu bağlamda değerlendirmemiz gerekir. Stock görsel satan web sitelerinde poligonalardan oluşan birçok yazı tipi yer almaktadır. Gördüğümüz üzere bu alfabelerden birinin “G” harfi özellikle seçilip habere konu edilmiş. Söz konusu “G” harfi Gaziantep logosu ile karşılaştırıldığında simetriden ve dengeden yoksun, dağınık, dinamizm ve okunurluğunun zayıf olduğu hemen görülmektedir. Bu grafiği oluşturan şekillerin ve çizgilerin hiçbiri Gaziantep logosunda karşılık bulmadığı gibi, yukarıda bahsi geçen modülerlik, ikonlar için taşıyıcı olma ve modüler renk skalası gibi özellikleri de barındırmamaktadır. Sözkonusu görselin habere konu edilmesinin tek sebebi poligonlardan oluşması olabilir. Poligon, grafik bir malzemedir. Önemli olan nasıl kullanıldığıdır. Gaziantep örneğindeki kullanım, şehirdeki taş ustalığı, bakır işlemeciliği, Gaziantep el işi dokuma gibi el sanatlarını inceleyerek, şehirden aldığımız ilhamla ortaya çıkardığımız özgün bir poligonal yapıdır. Şehrin geleneksel ustalığının ve üretkenliğinin modern bir grafik ifadesidir. Devasa bir markalaşma projesini logo tasarımına indirgemek emeği geçen herkese büyük haksızlıktır" denildi.

ÇABA GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ

Kent konseyi üyeleri, stratejistler, sanat yönetmenleri, proje yönetmenleri, tasarımcılar, tipografistler, fotoğrafçılar, video prodüksiyoncuları, kurgucular, seslendirmeciler, metin yazarları, besteciler, yönetmenler, programlamacılar, web tasarımcılarından oluşan büyük bir ekiple çalıştıklarını belirtilen açıklamada, " Aylarca süren çalışmaları bir kenara, önemi gittikçe artan ve markalaşma ihtiyacı içerisinde olan bir şehrin çabaları bu kadar kolay görmezden gelinmemeli. Proje kapsamı, bütün şeffaflığıyla isteyen herkes tarafından değerlendirilmeye açıktır. İlgilenen herkesi en azından aylar önce lansman basın toplantısında sunduğumuz filmi izlemeye davet ediyoruz ifadeleri yer aldı.

TAKLİT İDDİASI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne 810 bin liraya mal olan logo tartışmaları ulusal medyanın gündeminden düşmüyor. Hürriyet'in bir haberinde İnternette yer alan ve 140 TL'ye satılan bir stok fotoğraf ile logo arasındaki benzerliğe dikkat çekti. Haberde, Stok imaj fotoğraf kullanımında önemli bir kaynak olarak bilinen Shutterstock’ta bulunan ve 49 dolara (Yaklaşık 140 TL) satın alınabilen bir G harfi görseliyle 810 bin liraya mal olduğu belirtilen logo arasındaki benzerliklere dikkat çekildi. (Kaynak Hürriyet)