1 Kasım seçimlerine bir gün kala nefesler tutuldu… 7 Haziran seçimlerinde oy kaybeden AK Parti ile CHP kayıplarını telafi, MHP ve HDP ise yakaladıkları çıkışı sürdürme çabasında olacak… AK Parti'nin 2011 seçimlerine göre 80 bin, CHP'nin ise 10 bin oy kaybettiği Gaziantep'te 1 Kasım'da nasıl bir tablo çıkacağı merak konusu… MHP'nin 7 Haziran'da ikinci parti konumuna geldiği kentte, HDP'nin de oy oranını arttırması dikkat çekmişti..

LİSTELERDE DEĞİŞİM OLMUŞTU

Gaziantep’te 'kaybedenler' tekrar kazanmak, 'kazananlar' ise daha da çok kazanmak için listelerinde değişikliklere gitti. CHP, 7 Haziran’da ilk sıradan TBMM’ye giren Mehmet Şeker’i listesinde 4'ncü sıradan aday gösterince sırasından çekilmiş ve yerine Nizipli Coşkun Özkaya gelmişti.

AK PARTİ'DE BÜYÜK DEĞİŞİM

AK Parti ise 1 Kasım seçimlerine listesine köklü değişiklikle gitti. Eski İl Başkanı Ahmet Uzer'i 3. sıradan aday gösteren AK Parti'de listeye Şanlıurfa'lı Abdulkadir Yüksel ile Selami Yetkinşekerci'yi dahil etmişti. Listesinde oynamalar yapan partide, Şamil Tayyar 4. sıradan, Nejat Koçer 6. sıradan, Mehmet Erdoğan ise 8. sıradan listede yer aldı.

BBP'DEN MHP’YE

BBP Partisinden siyasete atılan Fevzi Koçoğlu, ise MHP'nin üçüncü sıra adayı. Koçoğlu alt sıradan alınarak kritik yere yerleştirildi. BBP’ye gönül verenlerin oylarını MHP’ye taşıma hedefinde olduklarını söyleyen Koçoğlu, "Şu anda ilgi alâka görüyoruz. İnşallah BBP oylarını MHP’ye taşıyan isim oluruz. Biz artık Gaziantep’te ikinci partiyiz. Üçüncü milletvekiline en yakın olan parti biziz. AK Parti’de, aynı ANAP gibi çözülme başladı, bu çözülme durmaz."

CHP'NİN ÜÇÜNCÜ ADAYI PERİ

CHP’nin üçüncü sıra adayı Ali Peri ise MHP’nin 1 Kasım’da aynı oyu alamayacağı kanaatinde. Peri’ye göre MHP emanet oylar ile ikinci parti oldu. Peri, CHP’nin tarihinde Gaziantep’te üçüncü parti olmadığını ama bu durumun 7 Haziran’a özgü ve geçici olduğunu söyleyerek, "Türkiye genelinde HDP'nin barajı aşması için her kesimde bir akım oldu. Biz de 'HDP barajı aşmalı' dedik ama bunun altında 'Bize oy vermeyin, HDP ye oy verin anlamı' çıkartıldı. Bunun zararını Gaziantep’te Türkiye ortalamasının üzerinde gördük. Bunun dışında CHP’ye oy verecek bazı kesimlerde HDP’ye karşı güçlensin diye MHP’ye oy verdi. Bunun mağduru da yine CHP oldu. Bu seçimde sonuçlar farklı çıkacak. Çünkü 'HDP barajı aşsın' diye gidenler, HDP’nin baraj sorunu olmadığını gördü. MHP’ye gidenler de 'MHP’ye oy vermenin anlamı yok' diye düşünüyor. Bu kesimlerin oyları CHP’de birleşecek. Biz iki milletvekilini aşacağız dördü beşi zorlayacağız" dedi.

OSMAN DEMİRCİ BÜYÜK DÜŞÜNÜYOR

7 Haziran seçimlerinde iki milletvekili çıkaran HDP, Gaziantep’te üçüncü milletvekilini işadamı Osman Demirci, önemli mesajlar veriyor. Demirci’ye göre HDP, Gaziantep’te gerçek potansiyelinin daha çok uzağında: "Gaziantep emek şehridir. 120 binin üzerinde asgari ücret ile çalışan kişi var. HDP olarak bizim bu kentteki hakkımız 138 bin değil. Önümüzdeki süreçte bu kentte birinci parti olacağız. Bu kentte yüzde 40’ı Kürt coğrafyasından gelen kitle var. Burada bir sol kültür var, biz o sol kültüre de ulaşacağız. Her seçimde oyumuz daha da arttı. Önümüzdeki seçimde de oylarımız artacak AKP’den CHP’den bize kayışlar var. Bu kayışlar sürecek. Biz iktidar alternatifiyiz. Biz burada bu seçimde dördü zorlamak istiyoruz." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT