Çeşitli STK ve siyasi partilere üye kadınlar, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini basın açıklaması yaparak protesto etti. Sağanak yağmur altında Demokrasi Meydanı’nda toplanan çeşitli STK ve siyasi partilere üye kadınlar, ellerinde taşıdıkları dövizler ile kadına yönelik şiddeti protesto etti. Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Cumhuriyet Kadınları Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Sevilay Kale Çete, Mersin'de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ı unutturmayacaklarını ifade etti.

CHP Gaziantep İl Kadın Kolları Başkanı Semra Harman, CHP İl binasında kadın kolları ile bir araya gelerek, kadın cinayetleri ve Özgecan'ın katledilmesi için ''Birleşe birleşe kazanacağız'' dedi ve medeni kanuna vurgu yaptı. Özgecan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kadın kolları üyeleri, siyah giyindiler.

EMEĞİMİZ,BEDENİMİZ,KİMLİĞİMİZ BİZİMDİR

Harman, ''Medeni kanunun 89.yıldönümünde bugün CHP kadın kolları olarak son zamanlarda artan kadın cinayetleri ve tecavüzler için konuşma vakti gelmiştir. Geçen hafta 20 yaşındaki evladımız kızkardeşimiz Ögecan'ın tecavüze uğrayıp öldürülmesi ve cesedinin yakılması, erkek egemen cinsiyetçi söylemin bizleri getirdiği son noktadır. 2015 yılının henüz Şubat ayındayız. 37 kadınımız karşı cins tarafından yaşama hakkı elinden alınarak öldürülmüştür.Kadınlara karşı ideolojik saldırıya kadın katliamını besleyen sisteme en temel hakkımız olan yaşam hakkımızı alanlara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir diyoruz'' dedi.

İDAM YASASINA KARŞIYIM, HADIM OLABİLİR

Harman''İdam yasasına karşıyım.Ama farklı caydırıcı hatta geri dönüşü olmayan yasalarla cezaların ağırlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. İdam yasasına karşı olduğumuzu ülke olarak ilan ettik. Hadım yasasının, ceza hukuçuları tarafında incelenmesi gerekiyor. Belki olabilir''şeklinde konuştu.

LİSELİLERDEN ÖZGECAN EYLEMİ

Türk Telekom Anadolu Lisesi öğrencileri Mersinde üniversite öğrencisi Özgecan'ın hunharca katledilmesini protesto etti. Demokrasi meydanında toplanan grup,''hepimiz özgecanız'',''kadına kalkan eller kırılsın'' sloganları atarak Ordu Caddesine doğru yürüdüler. Eylemcileri yoldan geçen vatandaşlar da alkışlayarak destek verdi.Grup eylemini bitirdikten sonra sessiz bir şekide dağıldı.

DEMOKRASİ MEYDANI'NDA BULUŞTULAR

Çeşitli STK ve siyasi partilere üye kadınlar, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini basın açıklaması yaparak protesto etti. Sağanak yağmur altında Demokrasi Meydanı’nda toplanan çeşitli STK ve siyasi partilere üye kadınlar, ellerinde taşıdıkları dövizler ile kadına yönelik şiddeti protesto etti. Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Cumhuriyet Kadınları Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Sevilay Kale Çete, Mersin'de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ı unutturmayacaklarını ifade etti.

ZORLAMALAR SON BULSUN

Son 6 yılda 4 bin kadının öldürüldüğünü ve her 100 kadından 42’sinin şiddet gördüğünü ifade eden Sevilay Kale Çete, "Çağdaş medeniyetler seviyesinde bir yaşama kavuşmak için başka Özgecan’lar kurban etmeden, daha ağır bedeller ödemeden, din ve namus adı altında kadınlar üzerindeki tüm baskıya ve zulme, tüm toplumsal dayatmalar ve zorlamalar artık son bulsun istiyoruz" dedi. Kadınlar, basın açıklamasının ardından kadına şiddeti protesto eden sloganlar atarak meydandan ayrıldı.

ARIKAN: YASTAYIZ İSYANDAYIZ

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan ise, "Özgecan Aslan’ın insanlıktan çıkmış kişiler tarafından, zalimce yok edilmesini lanetle, şiddetle kınıyoruz. Yastayız, isyandayız. Bu bir insanlık suçudur. Ciddi önlemler alınmazsa toplumun bozulacağının işaretidir. Birçok yasal düzenlemeler olmasına rağmen dövülen kadınlar, tecavüze uğrayanlar, intihara zorlananlar, öldürülenler gün geçtikçe maalesef artmaktadır. Kadın hakları konusunda maalesef ilerleyemiyoruz"

KENT KONSEYİNDEN AÇIKLAMA

Gaziantep Kent Konseyi Kadın meclisi ise yazılı açıklama yaparak, "Ne yazık ki; gencecik bir hayatın ,insanlığın sona ermişliği ile solduğuna ve yakıldığına bir kez daha şahit oluyoruz. Özgecan'ın hayatını kaybettiği mel'un hadise, hepimizin içini yakmış ,acıtmış ve kanatmıştır. Biz, Özgecan'ın anneleri, babaları ve kardeşleri olarak; anne ve babasının acısına ortak olup, bu süreçte, failleri olan canilerin, vahşilerin en yüksek cezayı alması ve sürekli yinelenen bu vahşetin son bulması noktasına gelene kadar, Türkiye'deki tüm sivil ve siyasi kurumlarla, topyekun sesimizi yükselterek haykıracağımızı bildirmek istiyoruz. Kendini eğitimli zanneden ve hasbelkader bir makama gelmiş, toplumun önde gelen bazı bireylerinde dahi kadına bakışı ve olumsuz söylemleri aslında ne kadar eğitimsiz olduğumuzun en büyük kanıtlarıdır. TBMM ve Eşitlik Komisyonu tarafından, kadına karşı ötekileştirici ve aşağılayıcı beyanlarda bulunan kişilerin ceza almaları için gerekli çalışmaların yapılması gerekliliğine inanıyoruz. Sadece, gencecik Özgecan ve Özgecanların hayatlarına kast edilen saldırılara değil, kadının giyimiyle, konuşmasıyla, gülmesiyle... ayrıştırılmasına bile tahammülümüzün olmadığını ve dile, kemiğin caydırıcı cezalarla getirilmesini her yerde haykıracağız" Okan YILMAZ