Antep Fıstığı için de bilgi veren Tiryakioğlu, ilk etapta 10 bin ton ürün kapasiteli olarak kurulacak olan lisanslı depoyu 2019 yılında hizmete kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Gelişen ve değişen dünya tarım piyasalarında aktif ve kalıcı rol almanın en etkili yollarından birinin lisanslı depoculuktan geçtiğini vurgulayan Tiryakioğlu, bu bağlamda sistemin gelişmesine yönelik son yıllarda atılan somut adımların ve uygulamaya konulan teşviklerin sektörün geleceği adına sevindirici olduğunu söyledi. Tiryakioğlu, lisanslı depoculuk faaliyetleri kapsamında açıklanan, vergi istisnaları, depo kira desteği, yatırım ve işletme kredisi faiz desteği, üretici ve üretici örgütlerine verilen ilave depo kira desteği ile nakliye ve analiz ücreti desteklerinin tarım sektöründe çığır açacak teşvikler olduğunu belirtti.

LİSANSLI DEPO TEŞVİKLERİ

Üretici, sanayici ve tüccara güvenli depolamanın yanı sıra finansman imkânı sağlayan lisanslı depoculuk sisteminin ilave teşviklerle artık çok daha cazip hale geldiğini kaydeden Tiryakioğlu, “Lisanslı depolardaki işlemlere vergi ve Bağ-Kur kesintisi istisnalarının yanı sıra üreticilere depo kirası gibi farklı konularda destekler sağlanmıştı. Bunların yanı sıra mevcut desteklere ilave olarak 20 Ocak 2018 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile üretici, üretici birliği ve kooperatifler için ek destekler getirildi. Bu kapsamda; 6 aya kadar olan depo kira destekleri, hububat için 3 TL'den 6 TL'ye, fındık için 10 TL'den 20 TL'ye, pamuk için 7 TL'den 14 TL'ye yükseltildi. Lisanslı depoya teslim edilen ürünler için ton başına 25 TL'yi geçmemek üzere nakliye desteği sağlanacak. Lisanslı depoya teslim edilecek ürünlerin depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcılar tarafından yapılan analizler için ise parti başına 25 TL'yi geçmemek üzere analiz ücreti desteği verilecek. İlave teşviklerle birlikte başta üreticiler olmak üzere sektördeki tüm aktörlerin sistemden daha fazla yararlanmalarının önü açılmış oldu” dedi.i. HABER MERKEZİ