Lisanslı depoculuğun tarım sektöründe yaygınlaşmasının üretici ve tüketici açısından önemli bir kazanç olacağını belirten Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Hububat Emtia Merkezinde kurulacak Lisanslı Depolarla Gaziantep’i bölgede cazibe merkezi haline getirmek istediklerini ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, Türkiye’de lisanslı depoculuğun gelişmesine yönelik ”İşin deposuyla değil, piyasanın regülasyonu ile meşgul olacağız” açıklamalarının sektör için bir devrim niteliği taşıdığını kaydeden Tiryakioğlu, “ Bakanımız Faruk Çelik, yıllardır çeşitli nedenlerle ülkemizde istenilen seviyede uygulanamayan Lisanslı Depoculuğu canlandırmak için kararlılığını ortaya koyarak, bu konuda gerekli adımların atılacağının müjdesini verdi. Dünya tarımsal ürün pazarlamasında önemli bir argüman olarak kendini gösteren bu sistem, bugün dünyanın birçok tarım ülkesinde başarıyla uygulanmakta. Bu nedenle ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan lisanslı depoculuğu özellikle antepfıstığı ve hububatta en kısa süre içerisinde sektöre kazandırmak istiyoruz” dedi.

Gaziantep Ticaret Borsası’nın tahıl toptan ticareti yapan üyelerine yönelik düzenlediği, ‘ Sektör Bilgilendirme’ toplantısında konuşan Tiryakioğlu, lisanslı depoculuğun önemi ve sağladığı avantajlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Proje çalışmaları GTB tarafından yürütülen Hububat Emtia Merkezinde lisanslı depolarla bölge tarımına çağ atlatmak istediklerini kaydeden Tiryakioğlu, “ Ekonomide küresel ölçekte bir daralma var ve bunun etkileri bizlere de yansıyor. Dolayısıyla yaptığımız işi sürekli, geliştirmemiz ve hep bir adım daha ileri taşımamız gerekiyor. Bu nedenle yeni buğday pazarının projesini oluştururken sektör temsilcilerimizle burasını nasıl bir çekim merkezi haline dönüştürebiliriz diyerek sürekli istişarelerde bulunduk. Gaziantep, makarna, un ve bulgur gibi birçok tarıma dayalı sektörde üretim merkezi durumunda fakat bu ürünlerin hammaddesinin korunması ve tedariki noktasında lisanslı depoculuğun eksikliğini hissetmekteyiz. İşte bu nedenle yeni kurulacak olan emtia merkezimizde lisanslı depolar oluşturarak gerek çiftçimize, gerekse de tüccarlarımıza en iyi hizmeti vermek istiyoruz ” diye konuştu.

Emtia merkezinde kurulacak olan lisanslı depolarda ürünlerin AB standartlarına göre tahlil edilerek stoklanacağını ve kalitesinin korunacağını dile getiren Tiryakioğlu, açıklamalarında,“Lisanslı depolarda oluşturulacak elektronik ürün senedi sistemi sayesinde üretici veya sanayici ürünü karşılığında alacağı senedi istediği zaman ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilecek. Sistem sanayicilerimiz içinde önemli kolaylıklar sağlamakta. Her şeyden önce sanayici işleyeceği ürünü depolamak veya muhafaza etmek zorunda kalmayacak. İstediği ürünü, istediği zaman da, istediği kalitede Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsun bir bilgisayar aracılığıyla kolayca temin imkanını elde edecek” şeklinde konuştu.

Tiryakioğlu, ayrıca elektronik ürün senetleri ve lisanslı depoculuk konularında ilerleyen günlerde üyelerine yönelik bilgilendirme eğitimleri düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.