Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, esnaf sahresinde odaya kayıtlı kuyumcuların dükkanını kapatırken, ticaret odasına kayıtlı üç beş esnafın dükkanını kapatmamasının haksızlığa neden olduğunu söyledi. Özdinç, "Bu sene hemen 10-15 tane kuyumcu dükkanını kapatmadı. Bu kuyumcular bizim odamıza bağlı değiller, Ticaret Odasına kayıtlılar. Bu nedenle onlara kapat diyemezsin. Gaziantep'te 500 tane kuyumcu kapalı 10-15 tanesi açık. Ben bu kuyumculara gidip de müeyyide uygulama şansına sahip değilim. Ama neden diğer kuyumcuların hakkını yedirteyim ki? Ya ketum olunacak, bütün Gaziantep'teki esnafın hiçbiri açamayacak, ya da bu uygulama yapılmayacak. Ticaret Odasının bunu dikkate alması gerekir" diye konuştu.

Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç ile altın fiyatlarındaki yükselişi, bazı kuyumcuların farklı fiyat uygulamalarını ve esnaf sahresini konuştuk. Özdinç, 10 gündür altının yükselişe geçtiğini, ons fiyatı şu anda 105 lira olan altının devamlı da yükselmeye devam ettiğini belirtti. Özdinç, "Altın fiyatları seçim istikrarsızlığı nedeniyle yükseldi. Hükümetin kurulmamasından dolayı fiyatlar arttı. Erken seçim olacaksa da seçim olmalı. Bu kaosun bitmesi gerekir. Türkiye'de bu kaos altını yükselttirmeye devam edecektir. Çeyrek altın 165 liradan 185 liraya çıktı" dedi.

DOLARIN YÜKSELİŞİ DEVAM ETSEYDİ, ALTIN DA YÜKSELİRDİ

Doların düşmesiyle birlikte altının da düşmesi gerektiğini ancak bu kez dünyadaki onsun yükseldiğini dile getiren Sedat Özdinç, "Önce dünyada altın sabit durdu, doların yükselmesinden dolayı, TL kaybından dolayı Türkiye'de altın fiyatları da yükseldi. Ama şu anda dolar fiyatı gerilemeye başladı. Ama bu defa dünyadaki altın onsu yükselmeye başladı. Bunun yükselmesinin nedenlerinden bir tanesi Yunanistan. İkincisi Güney Kore ile Kuzey Kore'nin savaşacak duruma gelmesi. Geçen hafta ons 1114 liraydı şu anda ons 1151 lira. Geçen hafta dolar 2826 liraydı, şu anda 2930 lira. Dolar 3 binlere kadar çıktı. Dolar bırakmasaydı, dolar yükselişi devam etseydi altının onsu çok daha yükselirdi. Belkide şu anda altının gramı 110, 115-120 liraya kadar yükselecekti" diye konuştu.

FİYATLARIN YÜKSELİŞİ ESNAFIN ZARARINA

Altın fiyatlarının yükselmesinin kuyumculara zarar verdiğini, karına olmadığını belirten Özdinç, "Biz kilo bazında biliriz. Diyelimki benim sene başında 5 kilo altınım var sene sonunda altınım 4 kiloya düşmüş, altının gramı 200 lira olmuş bu benim zararıma. Ben altınımı 6 kilo etmeliyimki, bu dükkan kar etmeli. Eskiden 85'li yıllarda memur maaşını alırdı, haçlardı bir tanede bilezik alırdı. Şu anda memur maaşını alıyor yetiremiyorki altın alsın. Bizim için önemli olan altının düşük olması. Altının gramı 50 liraya düşerse her memur gelip altın alacak. Altının yükselmesi her zaman kuyumcuya zarar verir. Yatırımcı altının yükselmesini ister, elindeki altını kazanayım diye. Piyasa çok kötü, çok durgun. Ufak tefek takılanlarla insanlar evlenmeye başladı. Üniversili gençler işsiz. Eğitim önemli bir sorun" dedi.

DÜŞÜK SATABİLİR, ANCAK YÜKSEK SATAMAZ

Kuyumcuların, birliğin verdiği fiyatın altında satabileceğini ancak yüksek satamayacağını, tesbit edildiğinde disiplin cezası alabileceğini belirten Özdinç, "Oda olarak kuyumcu esnafımıza bizim fiyat verme olasığılığımız yok. Şu fiyata sat deme şansımız yok. Fiyat listesini veririz. Örneğin listede çeyrek altın 183 lira. Esnaf ister 180'e ister, 179'a satar. Biz 183'e satmasını tavsiye ederiz. Yeni eski farkı vardır. Fakat yüksek satamaz. Yüksek satma şansına sahip değildir. 183'ün üzerine çıkamaz. Esnaf Odaları Birliği tesbit ederse disiplin cezası uygulanır" diye konuştu.

KUYUMCUNUN ZARARI OLUYOR

Esnaf sahresinde odalarına bağlı esnafın kurala uyarak dükkanını kapattığını, ancak ticaret odasına kayıtlı olan kuyumcu esnafından bazılarının dükkanını kapatmadığını belirten Özdinç, şunları söyledi:"Bu sene hemen 10-15 tane kuyumcu dükkanını kapatmadı. Bu kuyumcular bizim odamıza bağlı değiller, ticaret odasına kayıtlılar. Bu nedenle onlara kapat diyemezsin. Gaziantep'te 500 tane kuyumcu kapalı 10-15 tanesi açık. Ben bu kuyumculara gidipte müeyyide uygulama şansına sahip değilm. Ama neden diğer kuyumcuların hakkını yedirteyim ki. AVM'lerde 15-20 kuyumcu var, bunlarda açıyor. Gerçi ticaret odası üyesi olupta kapatan esnafım çok var. Anane devam etsin diyorlar. Ticaret odası üyelerinden bu geleneği yaşatmak için dükkanını kapatan çok oldu. Ya ketum olunacak, bütün Gaziantep'teki esnafın hiçbiri açamayacak, ya da bu uygulama yapılmayacak. Çünkü esnaf sahresinde iki gün boyunca çoğu kuyumcunun zararı oluyor. Esnaf sahresinde açan kuyumcu müthiş iş yaptı" dedi.

ÖNCEKİ VALİ DEĞİŞTİRDİ

İlk oda başkanı olduğu dönemlerde cumartesi günü kuyumcuların 1'de kapandığını hatırlatan Özdinç, bu uygulamanın Vali'nin önerisiyle terkedildiğini anlattı. Özdinç, "5-6 sene önce Vali beni çağırdı saat 1'de kuyumcular kapatıyor turistler Gaziantep'e gelip dükkanları kapalı gördüklerinde, kepenk kapatma eylemi yapılıyor, ne oluyor burada diyorlar. Bunu kaldırın artık dedi ve bu uygulamayı kaldırdık. Şimdi kuyumcular Cumartesi tam gün çalışıyor" dedi.

ESKİDEN BÖYLE MİYDİ?

Yavaş yavaş esnaf sahresi olayının da kalktığını söyleyen Özdinç, "Esnaf sahresine karşıyım. Niye 3 gün kapatıyoruz. İş kaybımız var. Benim tahminimce ileride esnaf sahresi olayı da kapanır. Eskide 20,30-50 esnaf varmış. 70'li yıllarda esnaf sahresinde kapatırlardı. Bütün esnaf ve işçiler toplanır pikniğe giderlerdi. Kazan kurulurdu, yemekler pişerdi, kimisi top, kimisi tavla oynar kaynaşma olurdu. Ama şimdi kapatan yazlığa tatile gidiyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR