Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, gram fiyatı 120 liraya kadar yükselen altın fiyatlarındaki artışın devam edeceğini söyledi. Özdinç, altındaki fiyat artışının kuyumcuları olumsuz etkilediğini belirterek, " Bizim vatandaşlarımız Suriyeli kuyumculardan alışveriş yapmıyor. Şu anda Antep'te 30-40 kadar Suriyeli kuyumcu bulunuyor" dedi.

Sedat Özdinç, Amerikan Merkez Bankası FED'in yapacağı toplantıdan çıkacak faiz artışı kararının altındaki yükselişi daha da artıracağını ifade etti. Faiz artırımının ardından altına rağbetin de süreceğini dile getiren Özdinç, "Tahminimizce daha da yükselecek. Bundan bir iki ay önce Haziran ayının çok önemli olduğunu ve altının yükseleceği konusuna değinmiştim. Yükselmesinin en büyük nedeni bugün yapılacak olan FED'in toplantısı. FED faiz kararı alırsa altına rağbet daha çok artacak. Bundan dolayı da altın daha da yükselecek. Önümüzdeki günlerde İngiltere'nin AB referandumu var o da onaylanırsa bunlar dünyada olumsuz yankı bulacağı için güvenilir liman olarak bilinen altın daha da yükselecek" dedi.

ESKİLER MAZİ OLDU

Uzun vadede altının hala en güvenilir yatırım aracı olduğunu aktaran Özdinç, altındaki fiyat artışının kuyumcuları olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu: "Uzun vadede altın insanlar için en iyi bir yatırım aracı. Suriye'den gelen insanlar yatırımlarını altına yapmasalardı Türkiye'ye geldiklerinde harcayacak paralarının bile olmayacaklarını söylüyorlar. Uzun vadede altına yatırımı öneriyoruz. Suriyeliler genelde kendi vatandaşlarından alışveriş yapıyorlar. 21 ayar altın alıp satıyorlar. Bizim vatandaşlarımız Suriyeli kuyumculardan alışveriş yapmıyor. Şu anda Antep'te 30-40 kadar Suriyeli kuyumcu bulunuyor. Altının yükselmesi kuyumcuları büyük oranda etkiledi. Fiyatların artması insanların alım gücünü düşürdü. Bundan dolayı insanlar daha az altın almaya başladı. Hatta evlenen kişiler dahi yavaş yavaş daha az altın almaya başladı. Eskiden kemer satardık, 12 çift bilezik satardık. Şimdi bunların hepsi mazi oldu. Gençlerimize tavsiyem her zaman uzun altına yatırım yapın. Uzun vadede altın müthiş para kazandırıyor. elektronikten daha fazla para kazandırıyor. Elektronik cihazlara yatırım yapacaklarına bir altın küpe veya bilezik alsalar daha çok para kazanmış olurlar."

KURAKLIK ETKİLEDİ

Ramazan ayının düğün sezonuna denk gelmesi ve senenin kurak geçmesinin de kuyumcuları etkilediğini kaydeden Özdinç, şu anda kuyumcuların siftah bile edemediklerini söyledi. Sektörün sıkıntı içerisinde olduğunu bildiren Özdinç, "Şu anda siftah edilmiyor kuyumcularda. Ramazanında gelmesi kuyumculuk sektörünü etkiledi. Kuyumcu sektörü baya bir sıkıntı içerisinde. Düğün sezonu diyoruz ama eskiden gurbetçiler gelirdi Türkiye'ye onlar ortalığı şenlendirirlerdi. Esnaf iyi bir iş yapardı. Fakat şimdi onlar da gelmiyor. Bu sene yağışların da olmayışı mahsulün de az olması bundan dolayı biraz sıkıntılı gibi duruyor. İyi ki Türkiye'deki ekonomi sıkıntısı durumunu aşmış durumdayız eğer bir de dolar yükselseydi altın 120 değil 130 lira seviyelerinde olurdu" diye konuştu.

PROMOSYON YAPTILAR

Bazı firmaların altında indirim yaptıklarını ve promosyon yaptıklarını belirterek halkı manipüle ettiklerini belirten Özdinç, vatandaşların bunlara itibar etmemesi gerektiğini kaydetti. Gram fiyatı belli olan bir üründe indirimin veya promosyonun olamayacağının altını çizen Özdinç, şöyle konuştu: "Altında promosyon olmaz. Altında promosyon olması için bunun üzerine işçilik eklenmesi lazım mümkün değil. Outlet çadırları açıyorlar orda diyorlar ki 'altında yüzde 50 indirim var.' Gramı belli olan üründe yüzde 50 indirim nasıl yapılıyor. Bunlar bir kandırmaca. Halkımıza özellikle söylüyorum hiçbir zaman promosyona inanmasınlar. Outlet çadırlarına itibar edip de gitmesinler." DHA