Gaziantep'te Kuyu suları çok sağlıksız. Bozuk çıkan sulara rağmen vatandaş kullanmaktan geri kalmıyor.

Vatandaş alo 174 'ü arayıp ihbarda bulunsun. İl Tarım Gıda müdürlüğü gider numuneyi alır

İhracatçılara çok yardımcı oluyoruz. Ancak bazıları ürünlerini getirip kontrol ettirmiyor

Sadece ulusal metotlara bağlı kalmıyoruz. Mikro biyolojide İSO standartlarını kullanıyoruz.

Kuyu suyu dışında haberler iyi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gaziantep Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Abdullah Yalman, Gaziantep'te olumsuz numune sayısının giderek azaldığını özellikle de kırmızı biberdeki alfotoksinlerin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Yalman, kuyu suyu konusunda da uyarıda bulundu ve "Su faturası az gelsin diye kuyu suyu kullanan çok sayıda bina var. Ancak Gaziantep'teki kuyu sularının tamamına yakını maalesef sağlıksız" dedi. Yalman ayrıca vatandaşları açıkta gıda almamaları konusunda da uyardı.

2012 yılında faaliyete geçen ve GAP eylem planından bütçe alınarak yapılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gaziantep Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü gıda, yem ve su analizleriyle ürünlerin kullanılabilir olduğuna dair araştırma yapıyor. Müdür Yalman, yaptıkları çalışmanın çok teknik olduğunu ve vatandaşın da istediği numuneyi getirerek, inceleme yaptırdığını söyledi.

KUYU SULARI KULLANILIR DEĞİL

Kentte bir çok ürünün incelemesini yaptıklarını ağırlıklarının ise gıda, yem ve su analizleri olduğunu belirten Yalman, "Vatandaş ben tasarruf edeyim, su parası ödemeyeyim deyip, binasının altına kuyu suyu açıyor. Hem su kesilmesine karşı önlem, hem de ücretsiz diye kullanıyor. Ancak bu sular sağlıksız. Temiz olduğu iddia ediliyor ama sızıntı ile suyun içine karışan maddeler suyu içilemez hale getiriyor. Bize getirilen suların analizleri sonucunda bu suların ne kadar sağlıksız olduğunu netleşiyor.Bozuk çıkan kuyu sularına rağmen vatandaş kullanmaktan geri kalmıyor. Bizim vatandaşa uyarımız, bu suları içmemeleri ve kullanmamaları yönünde" dedi.

BİR ÇOK ARAŞTIRMA YAPILIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gaziantep Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'ne gelen numunelerin Türk Gıda kodeksine uygun olup olmadığına bakıldığını anlatan Yalman, "Burada en önemli şey tüketicidir. Tüketicinin bunu kontrol etmesi lazım. Mesela bir rafa gitti oradaki bir gıda maddesinin üzerindeki son kullanma tarihine uyup uymadığına bakması gerekiyor. Uymuyorsa almaması gerekiyor. Ama maalesef bu da yapılmıyor. Aslında tüketici kontrolü ücretsizdir, caydırıcıdır. Bilinçli bir tüketici zaten üründe bir sorun gördüğü zaman almıyor " diye konuştu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

"Bazen bizi arıyorlar bir gıda maddesi aldıklarını ve bozuk olduğunu söylüyorlar bize getirip size analiz yaptıracağız" diyen Yalman "Biz onlara şunu söylüyoruz; getirirseniz analiz yaparız, raporda veririz, altına da mühür yazarız. Biz diyoruz ki bunu bu şekilde yapmayın alo 174 'ü arayın bir ihbarda bulunun. Siz ne paranızı harcayın ne de zamanınızı harcayın. İl tarım gıda müdürlüğü gider oradan numuneyi alır ve sizde sonucunu takip edebilirsiniz. Tabi bazen çok hoş karşılamıyorlar" şeklinde konuştu.

ANTEPFISTIĞI VE BİBER

Özellikle Antepfıstığı'nda ve kırmızı biberde titiz çalışmalar yapıldığını anlatan Yalman, "Antep fıstığı için ihracatçılar bir yerle anlaşıyor. Aracına yüklüyor ve numune buraya geliyor. Burada bozuk çıkarsa hedefinden sapıyor. Çünkü yurt dışında pazar bulmak o kadar kolay değil. Biz bu durumu bir kaç kişiye söyledik. Özel istekle numunenizi getirin eğer çıkarttığınız ürün kodekslere uygunsa gönderin yoksa bekletin dedik. Bunu yapmayan ihracatçı firma var. Ama uygulayıp, yaptıran ve olumlu durumda uluslararası standartlarda değer bulan ürünlerde var"

BAKANLIK BİZİ MODEL ALDI

Binanın dizaynını kendilerinin yaptığını vurgulayan Yalman, "Bu binanın mimarisini burada çalışanlar yaptı, biz görüşlerimizi sunduk. Bakanlıkta burayı tip model olarak aldı. Bir çok illere de bu projeyi de gönderin dediler. Bizim laboratuvarda her personel başka laboratuvara gidemiyor. Sadece kendi alanında çalışabilir ve parmak iziyle giriş yapabilir. İçerideki sıcaklık oranını sürekli takip altına alıyoruz. Avrupa çevre ajansı standartları var. Biz burada da evsel atık sular ile endüstriyel atık sularını ayrı yerlerde topluyoruz" dedi.

METOTLAR ULUSLARARASI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gaziantep Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Abdullah Yalman, uyguladıkları metodları da anlattı. Yalman, "Bizim aldığımız metotlar uluslararası geçerliliği olan metodlardır. Sadece ulusal metodlara bağlı kalmıyoruz. Mesela mikro biyolojide İSO standartlarını kullanıyoruz. Ve bu standartlar zaman zaman değişiyor. Kalite birim başkanlığımız var. Bunu iki ayda bir çek ediyor. Eğer bir değişiklik olduysa biz sistemi ona göre uyarlıyoruz. Çünkü biz akredite bir kuruluşuz ve her yıl bu uluslararası kuruluş bize uzman gönderiyor her şeyimizi çek ediyor. Elemanlarımızı yaptığımız deneyleri, metotlarımızı, kullandığımız kimyasalları… Biz 2006 yılında akredite olduk Türkiyede ilk akredite olan laboratuvarlar içerisindeyiz. Çıkarttığımız sonuçların uluslararası geçerliliği vardır, izlenebilirdir" dedi.

TERMOKAPLA İNCELEME

Yapılan çalışmalarda tekmokapla takip yapıldığını belirten Yalman, "Çünkü numuneleri etkiliyor. Kullandığımız teraziler kuyumcuların kullandığı terazilerden 100 kat daha hassatır. Her sabah bütün terazilerimizi çek ediyoruz, sertifikalı ettoller ile. Eğer terazilerde bir sapma var ise yaptığınız bütün deneyler yanlış çıkar. Onun için her gün kontrol ediyoruz. Bütün bunların yanında biz her sene yeterlilik testlerine katılıyoruz . Bize gelen personelin tamamını oryantasyona tabi tutuyoruz. Daha sonra kendisinin bekgranduna bakarak bir bölüme yerleştiriyoruz. Bütün elemanlarımızı iç ve dış eğitimlere tabi tutuyoruz eğitim çok önemli teknoloji hızla ilerliyor onun için biz takip etmek zorundayız"

CİVAR İLLERE DE HİZMET EDİYORUZ

Yalman devamla şu bilgileri verdi: "Çalışma alanımız şöyle bu bölgede Kilis, Adıyaman ve Malatya'da, Şanlıurfa. Gaziantep merkez olmak üzere çevre illerin tamamının denetimine bakıyoruz. Şanlıurfa'nın ise kısmen denetimine bakıyoruz. Ama bunun dışında bakanlık bazen bizi görevlendiriyor. Mesela Doğuda bir ilde problem çıkınca numuneleri bize gönderiyor. Türkiye'nin her yerinden gelebiliyor. Isparta'dan, Kayseri'den bile bize numune gelebiliyor. Gümrükten, askeriyeden, belediyelerden resmi dairelerden numuneleri geliyor. özel isteklede gelebiliyor. Normal bir vatandaş bir numuneyi bize getirip analiz yaptırabiliyor Toplam 50 personelimiz var. Bunların 26'sı tekniktir, 6'sı idari kısımda diğerleri ise 4c ile gelen personellerdir" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT