Suriye'den Türkiye'ye kaçak olarak gelen Suriyelilerin kayıt altına alınması için son gün 17 Kasım. İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeyle bu tarihe kadar kayıt altına alınması gereken Suriyeliler Gaziantep'te bulunan Suriyeli Misafirler İl Kordinasyon Merkezi önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Kuyrukta sık sık tartışmalar yaşanırken, Suriyeliler bu duruma isyan etti.

3 GÜNDÜR SIRADAYIM

Akrabalarına yardımcı olmak amacıyla Şanlıurfa Suruç'tan Gaziantep'e gelen Yılmaz Demir, 3 gündür kuyrukta olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türk vatandaşıyım, Suriyeli akrabalarımıza kimlik çıkarmak için 3 gündür sıradayım. Çocuklarıyla birlikte Suriyeliler burada sırada bekliyor durum berbat. Suriyeli bayanları itiyorlar, kakıyorlar. Yani Suriyeliler kötü davranışlara maruz kalıyor. Bu adamlar savaştan kaçtılar geldiler Allah razı olsun hükümetimiz elinden geleni yapıyor ama burada karşı karşıya kalınan durum yanlış" dedi.

SURİYELİ BENİ DÖVDÜ

Bir haftadır gece gündüz kuyrukta bekleyerek kaydını yaptırmak isteyen genç Suriyelinin dedikleri ise ilginç. Salih Abdo, "Bir haftadır burada yatıyor kalkıyorum, sırf kaydımı yaptırabilmek için. Suriyeli vatandaş beni burada dövdü. Saat öğlen 1'de sıraya girdik sıra beklerken beni dövdüler gömleğim yırtıldı. Zengin Suriyeliler geliyorlar, hemen paralarını verip kimliklerini alıp gidiyorlar. Burada olan garibana oluyor. Biz günlerdir sıradayız hala bir işimizi halledemedik. "diye konuştu.

SURİYELİ ÇOCUĞU ARABA ÇARPTI

Suriyeli Ahmet Hamo ise, "Burada bize kimlik vermiyorlar, kaç gecedir burada sabahlıyoruz ama netice alamıyoruz. Bu sabah saatlerinde biz kuyrukta sıra beklerken Türk arabalarından biri Suriyeli bir çocuğa çarptı, çocuk kanlar içinde kaldı, sürücü ortalıktan hemen kayboldu. Bu insanlık değil" şeklinde konuştu.

GÜNLÜK 600-700 SURİYELİ'NİN KAYDINI YAPIYORUZ

Suriyeli Misafirler Kordinasyon Merkezi yetkilileri ise, Suriyelilerin sürekli olarak kendilerini suçladıklarını belirterek, "Ayın 17' sine kadar Suriyelilerin kayıtlarını almak için hummalı bir şekilde çalışıyoruz. Şehitkamil ve Şahinbey'de oturan Suriyelilerin kaydını sırf biran önce bitirebilmek için her iki yerde oturan Suriyelilerin kaydını da alıyoruz ama başka şehirlerde ikamet eden Suriyeliler'de geliyor buraya onların kaydını doğal olarak yapamıyoruz. Burada günlük olarak 600-700 tane Suriyelinin kaydını yapıyoruz. Suriyeliler geceden bekleyerek kafalarına göre sıra kağıdı tutuyorlar, onun haricinde kimsenin girmesine izin vermiyorlar. Kaç kere uyardığımız halde kağıtlarla bilgilendirdiğimiz halde bunları yapıyorlar ve bizi suçluyorlar. Bizim dışarıyla şuana kadar hiçbir bağımız olmadı. Yalnızca Suriyelileri çağırmak için dışarda bulunan görevli arkadaşlarımız var, onlar Suriyelileri sıraya göre çağırıyor, bunun dışında hiçbir bağlantımız olmadı olamaz. Bu Merkez bir örnek olsun diye Gaziantep'te kurulan ilk merkez ve daha sonra diğer şehirlerede bu merkezlerden açıldı" şeklinde konuştular. Haluk ŞAHİN

***

*** ***