CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, CNN Türk’te, “İç Güvenlik Yasa” paketini değerlendirdi. Serindağ, “Paket ile özgürlükler alanının büyük darbe alır. Getirilmek istenen değişiklikler ile Kişisel Verilerin Korunmasıyla ilgili Anayasa hükmü uygulanamaz hale gelecek” dedi.

Serindağ, “Her Şey” adlı programda Mirgün Cabas’ın sorularını yanıtladı.

İç Güvenlik Paketi’nin; temel hak ve özgürlüklere, emniyet ile jandarma teşkilatının yeniden dizayn edilmesine ve İçişleri Teşkilat Kanunu’nda değişiklik yapacak hükümleri getireceğine dikkat çeken Serindağ, hak ve özgürlükleri kısıtlayan, Anayasa’nın birçok maddesine aykırı düzenlemeler içeren torba yasanın barışçıl gösterilere bile müdahale etme yetkisini vereceğini kaydetti.

“KUVVETLER AYRILIĞI ORTADAN KALKAR”

Paket ile özgürlükler alanının büyük darbe alacağını anlatan Serindağ, “Getirilmek istenen değişiklikler ile Kişisel Verilerin Korunmasıyla ilgili Anayasa hükmü uygulanamaz hale gelecek. Valilere yargısal görevler verilecek. Biliyorsunuz bende valilik yaptım. Valiler yürütmenin bir parçasıdır. Eğer siz valilere yargısal görevler verirseniz Kuvvetler Ayrılığı İlkesi ortadan kalkar. Bununla birlikte güvenlik güçleri hâkim kararı olmadan arama yapabilecek, gözaltı işlemi uygulayabilecek, gözaltı süresi uzayacak. Jandarma ve emniyet teşkilatı, iktidarın güvenlik gücü haline gelecek. İktidar sivil otoritenin sağlanması ile güvenlik güçlerinin siyasallaştırılmasını birbirine karıştırıyor. Güvenliği tedbirle değil, huzurlu bir güven iklimini yaratarak sağlayabilirsiniz” diye konuştu.

“DEMOKRASİ KURUMLAR VE KURALLAR REJİMİDİR”

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin demokrasinin bir gereği olduğunu belirten Serindağ, adli makamların kullanacağı yetkinin valilere verilmesinin bu ilkeye aykırılık teşkil edeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: Zaten “Yasama ile yürütme iç içedir. Eğer yargıyı da buna monte ederseniz ortada demokrasiden eser kalmaz. İktidar bu düzenlemeler ile İçişleri Bakanına ve valilere OHAL ilan etme yetkisi veriyor.

İl İdaresi Kanunu’nda zaten belirli yetkiler düzenlenmiştir.Yetki doğru kurumlar tarafından kullanılmalı kişiler öne çıkarılmamalıdır. Aksi takdirde demokrasi yara alır. Demokrasinin bir kurumlar ve kurallar rejimi olduğu unutulmamalıdır. İktidarın ihtiyacına göre düzenleme yapmak çözüm üretmez. İçişleri Bakanı’nın ‘Mevcut Anayasayı referans alarak düzenleme yapamayız’ sözü zaten her şeyi anlatmaktadır.” Bülten