CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Şahinbey İlçe Kütüphanesi binasının tıp müzesi olarak kullanılmak üzere bir özel üniversiteye verilmesine ilişkin kararı Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle yazılı soru önergesi veren Mehmet Şeker, Şahinbey İlçe Kütüphanesi binasının tıp müzesi yapılması kararının yasal olmadığını vurgulayarak, “2005 yılında Gaziantep İl Özel İdaresi kütüphane olarak kullanılması koşuluyla söz konusu binanın tahsisini yapmış, 2012 yılında da tarihi olan binanın restorasyonu için yaklaşık 1 milyon TL’lik kaynak harcamıştır” dedi.

EĞİTİME DARBE

Yanlış ve eksik eğitim politikaları yüzünden Gaziantep’in eğitimde başarısız olduğuna dikkat çeken Şeker, şunları söyledi:“Sanayisi, ihracatı, kültürü ile daima övgü ile bahsedilen ve örnek gösterilen şehirlerimizden biri olan Gaziantep’in başarısız olduğu ender konulardan biri eğitimdir. Bu konudaki başarısızlığın nedeni Hükûmetin eksik ve yanlış eğitim politikalarından kaynaklanmakta ise de, Gaziantepliler her konuda olduğu gibi sorunu kendi kaynakları ile ve dayanışma içinde çözmek için harekete geçmişlerdir. Bu noktada, çok sayıda Gaziantepli hayırsever okul yaptırmış, eğitime ciddi nakdi ve ayni yardımlarda bulunmuştur. Ancak Gazianteplilerin eğitimin başarısını yükseltmek için harcadığı bu çabalara rağmen otoriteler de eğitime darbe vuracak kararlara imza atmaya devam etmektedirler. Bunun son örneğini ise, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden muhalefetin itirazlarına rağmen geçen, Şahinbey ilçe kütüphanesinin tıp müzesi yapılması amacıyla bir özel üniversiteye verilmesine ilişkin karar oluşturmaktadır.”

KÜTÜPHANE SAYISININ ARTIRILMASI GEREKİR

Şeker, 800 bini aşkın nüfusu ile Gaziantep’in metropol ilçelerinden biri olan Şahinbey’de kütüphane sayısının artırılması gerekirken, ilçenin tek kütüphanesinin müze yapılmasının bölge halkının, öğrencilerin ve eğitimcilerin haklı tepkisine neden olduğunu söyledi. Şeker İçişleri Bakanı’na “800 bini aşkın nüfusu olan metropol bir ilçede yer alan ve yakın tarihte tamamıyla restore edilen tek kütüphanenin kapatılması kararından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz” diye sordu.

KARAR KAMU KAYNAĞI İSRAFIDIR

2012 yılında Şahinbey ilçe kütüphanesinin yenilenmesi için yapılan harcamanın miktarını soran Şeker Bakan Ala’'ya tarihi bir bina olan ve restorasyonu için 1 yıllık emek, zaman ve para harcanan Şahinbey ilçe kütüphanesi binasının özel bir üniversiteye devredilmesi kamu kaynağı israfı değil midir” sorusunu yöneltti.

Şeker’in, konuya ilişkin olarak İçişleri Bakanına sorduğu diğer sorular şunlar:"Gaziantep’te açılması düşünülen tıp müzesi için Şahinbey ilçe kütüphanesi binasının seçilmesinin nedeni nedir? Gaziantep’e açılması planlanan tıp müzesi için Şahinbey ilçe kütüphanesi binası haricinde başka bir yer bulunamamış mıdır? 2005 yılında Gaziantep İl Özel idaresi tarafından kütüphane olarak kullanılması koşuluyla tahsisi yapılan ve 2012 yılında yaklaşık 1 milyon TL’lik bir kaynak kullanılarak restore edilen söz konusu binanın tıp müzesi yapılmasının yasal bir zemini var mıdır? Şahinbey ilçe kütüphanesi tamamen mi kapatılacaktır yoksa başka bir binaya mı taşınacaktır? Taşınması planlanıyor ise hangi binaya taşınacaktır? Kütüphane başka bir binaya taşınacak ise bu binanın onarımı ve tadilatı için ne kadarlık bir kaynak kullanılacaktır? Gaziantep’in eğitimdeki başarısını yükseltmek için Gazianteplilerin okul yaptırdığı, eğitime ayni ve nakdi bağışta bulunduğu bir dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe kütüphanesini müze yapma girişimi Gaziantepli hayırseverlerin çabalarına haksızlık değil midir? Eğitim başarı sıralamasında sonlarda yer alan Gaziantep’e daha çok kütüphane açmak, var olan kütüphanelerin fiziki ve beşeri kapasitelerini artırmak yerine, mevcut kütüphaneleri kapatmak doğru bir karar mıdır?" Haber Merkezi