50. Kütüphane Haftası etkinlikleri, Demokrasi Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk bırakılması ile başladı.
Gaziantep Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama etkinliğine Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağcı, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Remzi Mızrak, Türk Kütüphaneciler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Yüksel Polat, kütüphane görevlileri ve çocuklar katıldı.
Atatürk anıtına çelenk bırakılması ile başlayan kutlama etkinliğinde daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nın okunduğunu duyan çevredeki vatandaşlar da bulundukları yerde İstiklal Marşı’na eşlik etti.
Günün anlam ve önemine istinaden açılış konuşmasını yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Remzi Mızrak, kütüphanelerin tarih boyunca önemli kurumlar olduğunu belirtti. Mızrak, “Birçok uygarlık incelendiği zaman temelinde kütüphanelerin yer aldığı görülür” dedi. Kütüphaneciliğin tarihsel gelişimi ve eski medeniyetlerde kütüphanelerin önemi hakkında bilgiler de veren Mızrak, “Hızlı bilgi artışı dünyayı yeniden şekillendirmiş ve bilgi toplumlarda önemli bir güç haline gelmiştir. Bu bilgi artışı ile birlikte hayat boyu öğrenme dediğimiz bir kavram bütün toplumların programlarında yer almaya başlamıştır. Hayat boyu öğrenme; bilgi, görgü ve yeteneklerin geliştirilmesine yönelik tüm faaliyetleri ifade eder. Hayat boyu öğrenmeyi sürdürmenin yolu da kütüphanelerle bağımızı koparmamaktan geçer. Bilginin önem kazandığı bu yüzyılda gelişmiş ülke olmak üretilen ve üretilen bu bilginin işlenmesi ile mümkün hale gelmiştir. Bu da iyi şekilde organize edilmiş kütüphanelerle mümkün olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Mızrak’ın ardından konuşmasını gerçekleştiren Türk Kütüphaneciler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Yüksel Polat ise Gaziantep’te daha fazla il halk kütüphanesi olması gerektiğine dikkat çekerek, “Türk Kütüphaneciler Derneği, ilk kurulan derneklerimizin başında geliyor. Kamu yararına çalışan bir dernek. Derneğimiz bir meslek örgütü olup okuma alışkanlığını tüm halka yaymak tüm vatandaşları kütüphanelere çekmek amacıyla kurulmuştur. Günümüzde kütüphane kullanım oranı az gözükse de aslında değişen şartlar ekonomik durumlar, bina, personel ve ulaşılabilirliğin geç olması her ilde donanımlı kütüphanelerin bulunmaması okuyucuyu kütüphaneye çekmemektedir. Bazı illerde kütüphane kullanım oranı bizlere göre çok daha fazla. Halk kütüphanelerinin Gaziantep’te daha fazla olması gerekiyor. İl büyük ve kütüphanemiz çok az. Burada okuyucudan çok kendimize bakmamız gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından kutlama programına katılan grup ellerinde ‘oku’, ‘kütüphaneler özgürleştirir’, ‘okuyan bilir’ gibi öğretici pankartlarla Demokrasi Meydanı’ndan İl Halk Kütüphanesi'ne yürüdü.