"Saray kumaşı" olarak da bilinen ve asırlardır süren kutnu dokuma geleneğini Gaziantep'te yaşatan ustalar, günümüz teknolojisiyle daha da hız kazanan motorlu tezgahlarda, çözgüleri ipek, atkıları pamuktan yapılan kutnu kumaşını dokuyor.

Çocuk yaşlarda başladıkları kutnu dokumayı senelerdir aynı şevkle sürdüren ustalar, her bir aşaması el emeği kutnuya alın terleriyle adeta hayat veriyor. Çözgüden boyamaya, mezekten cendereye kadar 7 farklı işlemden geçerek hazır hale gelen kumaşın her bir aşamasında ustalar çalışıyor. Dedelerinden kalan kutnu ustalığını 10 yaşından beri sürdüren ve 8 metrelik mesafedeki iki duvar arasında gün boyu gidip gelerek ipliği dokumaya hazır hale getiren Cemil Kınacıgil (60) de bu ustalardan biri.

İŞİMİ SEVİYORUM

Duvarlara asılı ahşaplara boya aşamasından geçen ipekleri geren, tarihi kumaşa ömrünü adayan sayılı kutnu ustalarından Kınacıgil, kumaşla geçen yarım asırlık öyküsünü anlattı. Gaziantep'te 1957 yılında dünyaya geldiğini, dede mesleği kutnu dokumacılığının içinde büyüdüğünü belirten Kınacıgil, bu nedenle okula gidemediğini, okuma yazmayı askerde öğrendiğini söyledi. Kınacıgil, "Kutnuculuğu 3 kuşaktır yapıyoruz. Dedemden babama, babamdan bana kaldı. İşimi severek yapıyorum. Çocukluktan beri gözümü bunda açtığım için seviyorum. Çekirdekten yetiştik, bu işi gördük. Doğar doğmaz bu işin içinde olduğumuz için bununla haşır neşir olduk. Bir kardeş, ana, baba gibi." diye konuştu. AA