Büyükşehir Belediyesi, yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan ve padişah kaftanlarında kullanıldığı için "saray kumaşı" olarak bilinen kentin geleneksel dokuması kutnu kumaşını geçmişten geleceğe taşımak amacıyla davetiyelerde de kullanarak daha fazla insanın dikkatini çekmeyi hedefliyor.

Geçmişi 16'ncı yüzyıla kadar uzanan kutnu kumaşının kullanım alanlarını genişletmek ve tanıtımını yapmak için Gaziantep Sanayi Odası ile tanıtım atağı başlatan, bu kapsamda ulusal ve uluslararası organizasyonlarda boy gösteren Büyükşehir Belediyesi, açtığı kutnu tasarım atölyesi ve el sanatları kurslarında da kutnuyu perde, masa örtüsü, gömlek, döpiyes, seccade, namaz örtüsü, kaftan, gece kıyafetlerine dönüştürüyor.

KÜLTÜREL MİRAS ÖNEMLİ

Son olarak kutnuyu davetiyelerde kullanan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, belediye olarak kültürel mirasa büyük önem verdiklerini, bakır, sedef yemeni ve kutnu gibi Gaziantep'in değerli el sanatlarını tasarımlayarak geleceğe taşıdıklarını söyledi. Gaziantep'in dünya medeniyetinin yazıldığı bölgede bulunduğunu ifade eden Şahin, kentin sahip olduğu bu kültürel zenginliğin büyük bir emanet ve sorumluluk gerektirdiğini kaydetti.

BİTME NOKTASINA GELMİŞTİ

Şahin, zarafeti ve dokusuyla dikkati çeken kutnu kumaşı üretiminin birkaç yıl öncesine kadar bitme noktasına geldiğini ve kullanım alanının son derece sınırlı hale geldiğini anımsatarak, "Biz göreve geldiğimizde yalnızca folklorik kıyafetlerde kullanılıyordu. El tezgahları kapanmak üzereydi. Birkaç usta da artık emekli olmuştu. Biz bu çok önemli mirasımıza sahip çıkmak için Kutnu Tanıtım Grubu'nu kurduk. Yoğun bir şekilde tasarım üzerinde çalıştık. Ev tekstilinden kravata, hediyelik eşyalardan davetiyelere kadar kutnunun kullanım alanını çeşitlendiriyoruz. İyi modacılarla, iyi tasarımcılarla çalıştık ve satış mağazamızı açtık." dedi. AA