13 Kasım 2015 günü Parisde stadyum, konser salonu, cafe gibi altı ayrı noktada gerçekleşen terör saldırıların bir İŞİD eylemi olduğu ortaya çıktı.

Paris katliamından bir gün sonra akşam saatlerinde Gaziantepde bir DAEŞ (İŞİD) hücre evine operasyon yapıldı. Operasyonu farkeden terörist, polise ateş açarak karşılık vermesinin ardından kendini de infilak ettirdi. Bu canlı bombanın 10 Ekim tarihinde 102 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Gar Meydanı katliamını gerçekleştiren 2 teröristi Ankaraya getiren HİD olduğu ifade edildi. Hücre evinde adeta bir cephanelik bulundu. Söz konusu operasyonun Ankara katliamı soruşturması kapsamında yapıldığı anlaşıldı.

Gaziantepdeki bu operasyondan bir gün sonra, üzerinde Kelime-i Tevhid yazan siyah bez (bayrak / flama) taşıyan kişilerin arabalarının kornasını çalarak şehir turu yaptıkları görüldü.

Bunca hatırlatmadan sonra ele almak istediği konu, Kelime-i Tevhid bayrak / flama ile araba kornası çalarak yapılan şehir turu. Yani kutlama ya da protesto!

Arapça La ilahe illallah, Muhammedün Resulullah lafzının bir bayrak veya flama şeklinde kullanılması neye hizmet ediyor?

Bir ilahiyatçı değilim, ancak biliyorum ki Allahtan başka ilah yoktur, Muhammed Aleyhisselam Onun Resulüdür demek müslüman olmanın koşulu. Bir insan anlamını bilerek ve inanarak bu cümleyi telaffuz etse müslüman olur. Diğer hükümleri yerine getirsin ya da getirmesin, sosyal ya da siyasi duruşu şu veya bu, bir insan şayet bu cümleyi kuruyor ve anlamını benimsiyorsa müslümandır. Diğer konular, Gaziantepli bir işadamı arkadaşımın eşi hanımefendinin ifadesiyle, Rabbisi ile kendi arasında.

Peki, tüm zamanlarda dünyanın her tarafındaki müslümanların ortak değeri olan İslami bir ifade nasıl olur da bir zümre tarafından bayrak / flama yapılır? Hele bu güruh, elinde silah olmayan masum kişileri öldüren katil ise?

Kanaatim odur ki bu terör örgütünün kurucu iradesi, Kelime-i Tevhidi de bayrak / flama yaparak, dökülecek kanları İslam Dini ile irtibatlandırmak istemiştir.

DAEŞ operasyonu, dini istismar eden terör örgütlerine karşı Gaziantepde yapılmış ilk operasyon değildir. İnternetten araştırıldığında görülecektir ki mesela 2008 yılından bu yana muhtelif tarihlerde El Kaide terör örgütüne karşı pek çok operasyon yapılmıştır.

Ancak ne Gaziantepde ne de başka bir ilde dini istismar eden terör örgütlerine karşı yapılan hiçbir operasyondan sonra halkın bu tarz bir eylemi olmamıştır.

Bu, Paris Katliamı sonrası bir kutlama ise şayet ne İslamidir ne de insani.

Eğer, DAEŞ operasyonunu protesto için yapılmışsa o zaman işimiz zor!

Çok değil 7 yıl içinde yaşanan değişim, bir terör örgütünün simgesi bayrak / flama ile kutlama ya da protesto yapılması son derece tehlikelidir. Bu, dini sembolleri kullanan bir örgütün toplumsal ve sosyolojik taban bulduğunu gösterir. Ayrıca bugüne değin uygulanan politika ve stratejilerin sorgulanmasını ve gözden geçirilmesini de gerektirir.

Belki bu kişiler sığınmacı, bilmiyorum.

Neyi değiştirir ki?