Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu, zabıta gibi çalıştıklarını belirterek, "Gaziantep olarak bütün illerde yönetimde birinciyiz. Yönetimde, disiplin kurumu olarak çalışan tek il Gaziantep. Yönetim elemanlarımız var, odalarımız var. Aynı zabıta gibi çalışıyoruz. Merdiven altı denilen kaçak çalışan kişilere de ulaşıyoruz. Çalışmalarımıza önem veriyoruz” dedi.

Kayıt dışı çalışanlara dikkat çeken Küsbeoğlu, "Bu tür işverenlere ceza değilde bir uyarı olarak bunu yapalım. Eğer bu yapılırsa gerçekten kayıt dışı çalışan kimse kalmaz. Ceza vermek marifet değil. Hiç bir odamın, hiçbir açık yanını vermem. Varsa eksiği tamamlamaya çalışırız. Birlik ve beraberlik içerisinde, devletimizin, milletimizin yolundayız. Bizde para yok güç var imanlık var insanlık var. Biz bir aileyiz” dedi.

KATILIM YOĞUNDU

Gerçekleştirilen programda, açılış konuşmasını Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Uzun, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünala, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu yaptı. Programa odalar başkanlarının yanı sıra çok sayıda esnaf katıldı.

ÜLKEMİZDE KAYIT DIŞI ORAN 35.2

"Rakamlara baktığımız zaman ülkemizde kayıt dışı oranı yüzde 35.2. Bu çok büyük bir rakam” diyen Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Uzun ise, “Türkiye gelişiyor, dünya gelişiyor. Eğer bu değişime ayak uydurmazsak çok gerilerde kalırız” dedi.

773 LİRA PRİM, DEVLET TARAFINDAN ÖDENİYOR

Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam seferberliği talimatından sonra 773 lira primin devlet tarafından ödendiğine vurgu yapan Uzun, "Buna rağmen hala kayıtsız çalışan oluyor. Bu program kapsamında din görevlilerine de anlattık. Bunun bir kul hakkı olduğunu vurguladılar. Benden hep bunu savunuyorum. Sigorta yatırmak bir lütuf değil, kul hakkıdır. Bunu artık kabullenmemiz gerekiyor. Yanımızda çalışan işçilerin mutlaka ve mutlaka sigortalarını yatırmamız gerekiyor. Kendi evladımızı düşünelim bu konuda. Sosyal güvenlik zaten sosyal risklere karşı geliştirilmiş bir sistem. İş kazası, hastalık gibi hepimizin başına gelebilir. Başımıza gelmeden önce sigortayı yatırmamız lazım. Kurallar aslında hepimiz içindir. Kurallara uyduğumuz zaman hiçbir sıkıntı olmaz. Ama kuralsızlık demek anarşi, terör demektir. Kurala uymadığımız zaman maalesef sıkıntı oluyor. Bugün evimizde güvenli bir şekilde oturuyorsak ve güvenli bir şekilde işe gidip geliyorsak bu devletimize, güvenlik görevlilerimize teşekkür etmemiz gerekiyor. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Sizlerden istirhamımız bu konuda bizlere destekçi olmanız. Kayıt dışı çalıştırmanın çok kötü bir şey olduğunu anlamamız ve anlatmamız lazım.”

HERKES SOSYAL GÜVENLİK HAKKINA SAHİPTİR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, Gaziantep’in bir marka şehri olduğu vurgusunu yaptı. Ünalan, “Sehven yapılan hatalarımız olabilir. Bu anlamda yapılan hataların hemen karşılığı ceza olmamalı. Ceza kesilmeden bir görüşme yapılarak sizlerin mağdur olamaması adına inşallah bundan sonra bu çalışmalarımız ön plana çıkarıp değerli esnaflarımızın mağduriyetlerini bir nebze gidermiş olacağız. Sosyal güvenlik anayasal bir hak olarak herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Bugün çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür” dedi. AYŞEGÜL BAĞCI