Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, şehrimizde birçok firmanın mağdur olduğu KOSGEB olayına çözüm bulunması gerektiğini söyleyerek “KOSGEB’ten sahtekarlık ve hile yaparak haksız yere para alanlar ile, bir yılı aşkın süreden beri paraları ödenmeyen mağdur esnafın sorununa çözüm bulunmalı. Yeter artık, ne yapılacaksa biran önce yapılmalı”diye konuştu.

Cuma günü şehrimize gelecek olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a KOSGEB ve esnafın diğer sorunları ile ilgili dosya verecek. Küsbeoğlu, Bakan Işık'a, "Savcılıkta olan 300 küsur dosyadan suçlu ve suçsuz olanlar ayrılsın. Eğer suçluysa yargı kararını versin, eğer suçsuzsa ve ayıklanamıyorsa tekrar müfettişlere havale edilsin. Bizim istediğimiz bu" diyecek.

GENÇ KIZLAR FERYAT-FİGAN EDİYOR

KOSGEB'den dolayı yüzlerce esnafın mağdur olduğunu, projelerini durdurduğunu, paralarını alamadıkları için çalıştırdıkları işçilerini çıkarmak zorunda kaldığını söyleyen Ömer Küsbeoğlu, diğer taraftan girişimcilik eğitimi alan çok sayıda genç ve kadının da parası olmadığı için işyeri açamadığını belirterek, "300'e yakın girişimci gençlere ve bayanlara girişimci eğitimi verdik. Sertifikalarını aldılar. Bunu İş kurla, KOSGEB'le müşterek yaptık. Ne diyor sen bana işyeri aç, 100 bin TL vereceğim bunun 30 bin TL'si hibe. Tamam başüstüne. Şimdi bu gençlerimiz, şu anda işyerlerini açmaya hazırlanıyor. Ama ortam kötü. Sen diyor işyerini aç, bu parayı harca bakacağız uygunsa vereceğiz. Böyle bir şey olmaz. Genç kızlarımız feryat figan ediyor. Tamam mesleği öğrettiniz, bize hibe verecektiniz böyle mi olacaktı diyorlar" dedi.

EKONOMİK KAYIP

'Sen 30 bin TL'yi ver insanlar makinalarını alsın, işini kursun ve başlasın' diyen Ömer Küsbeoğlu, "Zaten 100 bin TL alacak kimse yok. Alsa alsa 50 bin TL alacaktır. Sen 100 Bin TL'yi harca, ben sana bu 100 bin TL'yi parça parça vereyim. Bu olmuyor. Girişimcinin zaten elinde işyeri açacak para olsa gelmez, borca da girmez. Niye kendi kendini rahatsız etsin. Esnafımın dosyaları onay görmüş. Sözleşmesinde 12 ay bu işçiyi çalıştıracaksın diyor, esnaf 13 ay çalıştırıyor. Ancak para ödenmediği için çıkarıyor. Esnaf ona göre makina almış, ona göre plan, program yapmış. Ancak verilmediği için projelerini yarıda bırakıp, işçilerini de çıkartmak zorunda kaldı. Bu ekonomik açıdan da kayıp" diye konuştu.

İTİRAZLARIM ETKİLİ OLDU

Bu uygulamada tüm dosyaların savcılığa verilmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmediğini ifade eden Küsbeoğlu, "Savcılığa intikal eden dosyalar üzerinde KOSGEB daire başkanı çalışma yapıyor. Ya savcılıktan çek çalışma yap, ya da mahkemenin vereceği kararı bekle. Ciddi şekilde yazdığım itirazlardan sonra bu durduruldu. Özellikle benim itirazlarımdan sonra KOSGEB daire başkanlığının bize ihtar yazıları durdu. Çünkü yargının kararı bekleniyor. Bir kere dosyaların tamamının savcılığa verilişi de yanlış. Burada gerek maliyeden, gerek KOSGEB'ten, gerekse mali şubeden gelen müfettişlerimiz bunun içinde uygun olanlara uygun deyip, uygun olmayanları savcılığa vermeliydi. Ama bunlar dikkat ederseniz 'ben karışmam, savcılık ne yaparsa yapsın' denildi. Böyle bir şey olamaz" dedi.

300'Ü DE SUÇLU MU?

Bakan'a esnafın KOSGEB'le ilgili sorunlarının yanısıra, sanayi sitelerini ilgilendiren, krediler, belediyeleri ilgilendiren konularda dosya sunacağını dile getiren Küsbeoğlu, özellikle KOSGEB konusunun önemli olduğunu dile getirerek, "Ben makina almışım, işçi çalıştırmışım, bunların ödemelerini yapmışım. Ancak 3 yıl olmuş ben parayı alamamışım. Bankadan işletme kredisi almışım, faizini ödüyorum, ana para duruyor, sürekli faiz ödüyorum. Çok sayıda esnafımız mağdur. Benim anlamadığım bu 300'ün 300'ü de mi suçlu mu? Bu gelen müfettişler bu 300'ün 300'ünüde mi suçlu buldu? Eğer suçluysa yargı kararını versin, eğer suçsuzsa ayıklanamıyorsa tekrar müfettişlere havale edilsin. Bizim istediğimiz bu. Suçlu olmayanlar temizlensin" şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR