1 Temmuz’dan itibaren az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan kamu, özel tüm işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirildi. Manavından fırınına, pastanecisinden, taksicisine, mobilyacısından giyim eşyası satanlara kadar işveren, bir kişi bile çalıştırsa işyeri uzmanı ve hekimi bulundurmak zorunda. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, bunun çok da külfetli bir şey olmadığını belirterek, "Esnafımız aylık 150-200 TL arasında bu konuda yetkilendirilmiş bir şirketle anlaşacak. Onlar bu işin eğitiminden, personel muayenesine kadar her gerekliliği yerine getirecek" dedi.

ÜCRET DEĞİŞİYOR

Kanun çıktığı günden bu yana üyeleri sözlü ve yazılı olarak uyardıklarını dile getiren Küsbeoğlu, "Hemşire, Yardımcı Sağlık Personeli çalıştırılması veya bu hizmetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetiminde kurulan ve yetkilendirilen Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden (OSGB) hizmet satın alınması gerekiyor. İş güvenliği sağlığı şirketleri var. Bunların şirketinde doktor var. Hepsi bir paket. Külfetli bir şey değill. Ayda 150-200 TL arası. İşyerinin az veya çok tehlikeli olmasına göre ücret değişiyor" diye konuştu.

HERŞEYİ ŞİRKET YAPIYOR

İş güvenliği konusunda sözleşme yapınca şirketin yangın söndürme tatbikatına kadar yaptığını belirten Küsbeoğlu, "İş güvenliği yetkilisi ile protokol yapılacak. Şirket geliyor işyerinde ne eksik varsa belirliyor. Elektrik tesisatından yangın tüpü olup olmadığına kadar herşeyi kontrol ediyor. Yangın çıkması durumunda personelin neler yapması gerektiği, hastalık durumunda neler yapılması gerekenlerle ilgili eğitim veriliyor. İki ayda bir personeller muayeneden geçiriliyor" dedi.

ESNEKLİK VE DESTEK VAR

Yeni düzenlemede, 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerine bazı esneklik de tanındığını ifade eden Küsbeoğlu, " İşverenin kendisi ya da görevlendireceği bir kişi, gerekli eğitimleri almak kaydıyla; işe giriş ve periyodik muayeneler, tetkikler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi yürütebilecek. Ayrıca 10’dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği konusundaki giderlerini devlet destekleyecek" dedi.

CEZA 13 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Kurallara uymamanın cezasının 5 bin lira ila 10 bin lira arasında değiştiğini ancak hem iş güvenliği uzmanı hem de hekim için ayrı ayrı ve istihdam edilmeyen her ay için cezanın katlanarak artacağını belirten Küsbeoğlu, "Ceza aylık 13 bin liraya kadar çıkabiliyor" dedi. Meral KINACILAR