GAZİANTEP'te, geçen yıl Mart ayında banka şubelerinden topladığı 7 milyon 200 bin Euro'yla ortadan kaybolan ve 4 ay sonra parayı çaldırdıklarını iddia ederek teslim olan aylık bin lira maaşla çalışan 2 özel güvenlikçinin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme heyeti parayı çalan özel güvenlikçi Mehmet Vatan'a 9 yıl 7 ay, kendisine yardımcı olan güvenlikçi arkadaşı Gökhan Arnavut'a ise 4 yıl 9 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Merkezi İstanbul'da bulunan özel bir güvenlik hizmetleri firmasının Gaziantep ofisinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan 2 çocuk babası Mehmet Vatan, geçen yıl 28 Mart günü güvenlikçi arkadaşıyla birlikte zırhlı araçla bir bankadan aldığı 7 milyar 200 bin Euro'yu, bir başka bankanın kasasına götürmek üzere görevlendirildi. Parayı alan Mehmet Vatan, arkadaşına güzergah üzerindeki bir banka şubesine ait kredi kartlarını teslim etmesini istedi. Güvenlik görevlisinin bankaya gitmesinin ardından Mehmet Vatan, 7 milyon 200 bin Euro bulunan zırhlı araçla kayıplara karıştı.

ARKADAŞIYLA BİRLİKTE KAÇTI

Banka şubesinden çıkınca Mehmet Vatan'ı ve zırhlı aracı bulamayan güvenlikçinin ihbarıyla çalışma başlatıldı. Yapılan araştırmada Mehmet Vatan'a ulaşılamazken, içindeki 7 milyon 200 bin Euro'nun alındığı zırhlı araç ise terk edilmiş olarak bulundu. Polisin peşine düştüğü Mehmet Vatan'ın, kendisiyle aynı firmada güvenlikçi olan ve yıllık izne ayrıldığı saptanan Gökhan Arnavut ile ortadan kaybolduğu anlaşıldı.

POLİS ÖZEL EKİP KURDU

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran olayın aydınlatılması için geniş çaplı soruşturma başlatıldı. 7 milyon 200 bin Euro ile ortadan kaybolan 2 güvenlikçinin ailesi, yakın çevreleri ve iletişim kurduğu yüzlerce insanın bilgisine başvuruldu, kentteki yüzlerce güvenlik ve mobese kamerası kayıtları incelendi ama bir sonuca ulaşılamadı.

4 AY SONRA 'PARAYI ÇALDIRDIK' DİYEREK TESLİM OLDULAR

Akıbetleri merak edilen ve haklarında tutuklama kararı çıkarılan 2 güvenlikçi, olaydan 4 ay sonra geçen yıl 30 Temmuz günü avukatları ile birlikte adliyeye gelerek teslim oldu. Savcıya ifade veren şüphelilerden Mehmet Vatan, bankalar arası para transferi işlemlerinde güvenliği sağladığını ayrıca şoförlük yaptığını ifade etti ve olay günü bir anda kendisini kaybederek parayı çaldığını söyledi. Parayı çaldıktan sonra arkadaşı Gökhan Arnavut ile birlikte hareket ettiğini ve 7 milyon 200 bin Euro'nun bulunduğu para çantasının kendilerinden çalındığını iddia eden Vatan, ifadesinde şunları söyledi:

"Bankeden aldığımız miktarını bilmediğim parayı, götürürken yol üzerinde başka bir bankanın kredi kartlarını yanımdaki arkadaştan vermesini istedim. Bu sırada kendimi kaybettim ve parayı alma düşüncesinde bulundum. Bu düşüncenin sonuçlarını öngörmeden aracı İbrahimli tarafına götürdüm ve bana yardımcı olacağı düşüncesiyle güvenlik şirketinden arkadaşım Gökhan'ı aradım. Gökhan'la buluştuk, zırhlı araçtaki parayı çantaya koydum ve oradan ayrıldık. Gökhan'ın bir arkadaşının yanına giderek kiralık ev bulmasını istedik ama kabul etmedi. Sonra bir başkasından 17 bin Euro'ya araba satın aldık. Fakat yarım saat sonra bu kişi satmaktan vazgeçtiğini söyleyince arabayı geri verdik. Sonra Gökhan ile birlikte otogar civarına gittik, burada otostop yaparak bir TIR'a bindik. Adana girişindeki bir tesiste ihtiyaç için para bulunan çantayı bırakarak TIR'dan indik. Biz Gökhan ile birlikte restoran bölümünde otururken, adının Murat olduğunu söyleyen TIR şoförünün uzun süre gelmemesinden kuşkulanarak dışarı çıktık. TIR'ı göremeyince şoförün kaçtığını anladık. Biz şoföre ne yaptığımızı ya da çantada para olduğunu söylememiştik. Plakasını almadığımız ve sadece beyaz renkli ön camında çatlak olduğunu bildiğimiz TIR'ı bulmak için başka bir TIR'a binerek Mersin'e gittik. Adana ve Mersin'de bir buçuk ay boyunca tüm dinlenme tesislerinde araştırma yaptık ama para çantasını koyduğumuz TIR'ı bulamadık. Bu sırada Gaziantep'te bize satmaktan vazgeçilen otomobil için iade edilen 17 bin Euro'yu harcıyorduk. Gaziantep'e dönemediğimiz için İstanbul, Ankara ve Bursa'da da dolaştık. Para bitmeye başladı ve zor durumda kalınca teslim olmaya karar verdik, pişmanız."

Teslim olan diğer güvenlikçi Gökhan Arnavut ise benzer ifade vererek pişman olduğunu söyledi.

MAHKEMEDEN 14 YIL 4 AY CEZA

2 şüpheli; haklarında zimmet suçundan açılan ve 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında geçen salı günü son kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyetinin son sözlerini sorduğu sanıklardan Mehmet Vatan, pişman olduğunu yineleyerek olay gün kendisinin şoförlük yaptığını ifade etti ve zimmet suçunu kabul etmedi. Sanıklardan Gökhan Arnavut ise yıllık izinde olduğu süreçte para transferinden haberinin olmadığını ve Mehmet Vatan'la buluşmasının ardından olaydan haberdar olduğunu ifade ederek, zimmet suçlamasını kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu. Sanık avukatları da zimmet suçunun oluşmadığını ileri sürüp 4 ay sonra teslim olarak iyi niyetlerini gösterdiklerini ifade ettikleri Mehmet Vatan'ın güveni kötüye kullanma, Gökhan Arnavut'un ise güveni kötüye kullanma suçuna yardım etmek suçundan cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, son sözünü dinlediği sanıklardan Mehmet Vatan'a zimmet suçundan 11 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra bu cezayı sanığın yargılama sürecindeki iyi halinden dolayı 6'da bir oranında indirerek 9 yıl 7 ay hapis cezasına düşürdü. Gökhan Arnavut'a da zimmet suçundan 11 yıl 6 ay hapisle cezalandıran mahkeme heyeti, sanığın suça iştirak ettiği ve iyi halini göz önünde bulundurarak cezayı 4 yıl 9 ay 15 güne indirdi.