Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gaziantep Ticaret Odası'nda oda yönetimi ve esnaf temsilcileriyle biraraya geldiği toplantıda KOSGEB olayına son noktayı koydu. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu'nun sorunlu dosyalarla, sorunsuz dosyaların birbirinden ayrılması talebi üzerine Bakan Işık, KOSGEB Daire Başkanı Mustafa Kaplan'a talimat vererek, "Dosyalar tekrar müfettişler tarafından incelensin. Düzgün olanlar ayrılsın, pürüzlü olanlar ise savcılığa iade edilsin" dedi.

KURUNUN YANINDA YAŞ YANMASIN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ticaret odası yönetimi ve esnaf temsilcileriyle biraraya gelerek sorunlarını dinledi. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, GTO olarak KOSGEB'le endüstriyel tasarım ve modelleme merkezi anlaşmasını imzalayacaklarını belirtti. Bakan Işık'a şehrin genel sorunlarıyla ilgili dosya veren Eyüp Bartık, "Özellikle KOSGEB'teki sorunlarla ilgili birlik başkanımız ile sürekli sorunları dile getiriyoruz. KOSGEB yüzünden çok sayıda esnaf ve tüccar mağdur. 300 dosyadan 80 tanesinin problemli olduğu, 220 tanesinin ise bundan dolayı sorun yaşadığı söyleniyor. Biz diyorukzi sorunsuz dosyalara ödemelerini yapın. Kredi kullanmışlar, haketmişler. Sorunlu dosyalar varsa onlarla ilgili yorumumuz yok. Ama kurunun yanında yaş da yanmasın" diye konuştu.

IŞIK: TEKNOLOJİK DESTEK İSTİYORUZ

'Şehrimiz büyüyor, ekonomik anlamda sanayi anlamında büyüyor' diyen Eyüp Bartık, "Ulaşım konusunda bazı sıkıntılarımız var. Havayollarının sayısının artmasını, hava meydanının biraz daha büyümesini istiyoruz. Teknoloji üretmek zorundayız. Teknolojik destek istiyoruz. Sayın Bakanımız ayrıca bir süre önce Suriye raporu hazırlamıştık. Bu konuda sizden de destek bekliyoruz" dedi. Bakan Işık, Gaziantep'in kendisine heyecan ve coşku kattığını belirterek, "Gaziantep'teki bu heyecan ve coşku benim yarın için daha ümitkar olmamı sağladı. Gaziantep'in yatırım, istihdam, ticaret arzusu beni çok mutlu etti. Zaten Ak Parti döneminde Türkiye'de en hızlı gelişen il Gazintep. İhracat, istihdam, üretim yatırım açısından da en hızlı gelişen illerden bir tanesi" dedi.

RİSK ALIYORSUNUZ

Gaziantep çok şanslı bir il olduğunu söyleyen Bakan Işık, "Çünkü böyle bir Valiniz var. 2,5 yılda 4800 derslik yapılmış. Eğitim sevdalısı olduğunu Sayın Bakan Fatma Şahin'e Gaziantep'e ilk atandığında söylemiştim. Sanayi ve ticaret odalarını çok önemsiyoruz. Çünkü üretim yapan, riski alan, koşturan sizlersiniz. Bizim görevimiz önünüzdeki engelleri kalırmak, ülkenin istikrarını korumak" dedi.

KÜSBEOĞLU: SIKINTILARIMIZ VAR

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ise, Gaziantep'te birliğe bağlı 80 oda olduğunu, üyelerin hiç bir zaman hükümete karşı gelmediğini belirterek, "Ancak zaman zaman bizlerin unutulduğu bir zaman geliyor o zamanda kırılıyoruz. Çeşitli sıkıntılarımız var, AVM, vergi ile ilgili, katma değer, şoförlerin sıkıntıları var, işyeri açma kapama, harçlarla ilgili sıkıntılarımız var" diye konuştu.

YEREL YÖNETİCİLER YANIMIZDA DEĞİL

Ahilik haftasında yerel yöneticileri yanlarında görememekten yakınan Küsbeoğlu, "Valimiz katılıyor, zaman zaman toplantılarımıza da geliyor. Ama yerel yöneticilerimize ve sivil toplum örgütlerine sesleniyorum. İnşallah 2014 yılında büyükşehir belediye başkanımız törenlerimize destek verirler" dedi. Suriyelilerin kentte ev kiralarını yükselttiğini belirten Küsbeoğlu, "Başıboş gezen gerek şahıslara gerek araçlara dur denilmesi lazım. Kazaya karışıyorlar trafik plakasını alamıyor. Bunların kayıt altına alınması lazım. İş yeri açmak isteyenler bizim esnafımızla ortak olarak açabilir. Bunlara geçici haklar verilmeli" diye konuştu.

ESNAF MAĞDUR OLMASIN

Odaların yetkilerinin gittikçe azaldığını ifade eden Küsbeoğlu, "Bunun nedeni daha önceki başkan. Pire bitti ancak yorgan yakılıyor. Pire gitti ama bakış açısı hala düzelmedi" dedi. Sanayi sitelerine destek isteyen Küsbeoğlu, KOSGEB'le ilgili sıkıntıların da bir an önce çözülmesini istedi. Küsbeğlu, "Mağduriyetler giderilsin, dosyalar tekrar denetlensin, düzgün olanlar bunlardan ayrılsın. Esnaf mağdur olmasın" dedi.

ŞAHİN: KİMSE MAĞDUR OLMASIN

Bakan Işık da, KOSGEB Daire Başkanı Mustafa Kaplan ve Hukuk Danışmanı Ali Gazcı'ya dönerek, "Düzgün olan dosyaları ayırın. Dosyalar tekrar müfettişler tarafından incelensin ve ayrılsın. Pürüzü olanlar savcılığa iaede edilsin" dedi.

Fatma Şahin de, konuyu takip ettiklerini belirterek, "Kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Doğru olan, eksiği olmayan dosyaların ayrılması gerek. Yargıda olduğu için müdahale etmek istemiyoruz.

Meral KINACILAR