Koruyucu ailede sağlanan başarı kuruluşlarda çocuk bırakmadı. Gaziantep'te bir sene önceye göre 17 ailede 23 çocuk koruyucu ailedeyken, yapılan çalışmalar sonucu şu anda 69 aile ve 105 çocuğa çıktı. Bunda koruyucu ailelere verilen para miktarının iyileştirilmesi de etken. Çocuğun yaşına göre koruyucu ailelere aylık verilen para 750-1000 lirayı buluyor. Gaziantep'te bu yılın sonunda bir iki kuruluşun birleştirilmesi ve birinin kapatması gündemde.

YUVADAKİ ÇOCUK SAYIDI 60'TAN 20'YE DÜŞTÜ

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, koruyucu ailede epey ivme katettiklerini, geçen sene 17 ailede 23 çocuğun koruyucu ailedeyken, oluşturulan 3 kişilik ekibin başarılı çalışmaları sonucu, şu anda 69 ailede 105 çocuğun bulunduğunu söyledi. Sayı anlamında kuruluşların epeyce boşaldığını söyleyen İsmet Zor, "Bizim 0-6 yaş çocuk yuvasında orada normalde 50-60 çocuk kalıyordu şu anda 20 çocuğa düştü. Bu yılın sonunda bir iki kuruluşu birleştirip kurumun birini kapatacağız" dedi.

ÇOCUK BAŞINA 750-1000 TL

Koruyucu ailede ailelerin küçük yaş grubu ve kız çocuk istediklerini, yetişkin erkek çocukları koruyucu aileye vermekte sıkıntı yaşadıklarını belirten İsmet Zor, "Koruyucu aileye çocuk başına ödenen para 750-1000 arasında" dedi.

4.5 MİLYON ENGELLİ BAKIM ÜCRETİ

Ağır engellesi olan 5900 aileye engelli bakım ücreti ödediklerini söyleyen Zor, "Ayda 4.5 milyona yakın evde bakım ücreti parası ödüyoruz" dedi.

SURİYELİ ÇOCUKLARIN DURUMU

Sahipsiz Suriyeli çocuk olup olmadığını, bunların da koruyucu aileye verilip verilmediğini sorduğumuz Zor, "Suriyeli çocukları evlatlık edindiremeyiz. Yasal anlamda sıkıntı olur. Ancak koruyucu aile olur. Suriyeli bir engelli kadını rehabilitasyon merkezine yerleştirdik. Bizim burada bayan olmadığı için Erzincan'a gönderdik. Bizde erkek rehabilitasyon merkezi var, kadın rehabilitasyon merkezi yok" diye konuştu.

AİLE YANINDA DESTEKLEME

'1000'nin üzerinde çocuğu kurum bakımına almadan aile yanında destekliyoruz' diyen Zor, "Amca çocuğu getiriyor, işte annesi terketti, babası öldü veya baba cezaevinde diyor. Biz 'siz amcasınız bir çocuğun yetişebileceği en iyi ortam aile ortamı biz sizi ekonomik anlamda destekleyelim diyoruz. O zaman amca çocuğa bakmayı kabul ediyor. Çocuğun yaşına göre değişiyor ancak amcaya 450-500 civarında bir para veriliyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR