Türkiye Futbol Federasyonu'nun 1 Haziran'dan itibaren başlayan uygulamasına göre çok sayıda teknik direktörün lisansı, Süper Lig, birinci lig ve ikinci ligde teknik direktörlük yapmaya yeterli olmayacak, ancak ikinci adam olarak çalışabilecekler.

İşte Süper Lig'de teknik adamlık yapacak kişilerde aranan özellikler, TFF talimatlar bölümünde şu şekilde yer alıyor:

KURSLARI BİTİRMEK ŞART

1- Bir teknik adamın, bir kulüpte görev alabilmesi için bağlı olduğu kulübü adına TFF nezdinde tescil edilmiş olması zorunludur.

2- Kulüplerde görev yapacak olan teknik adamların UEFA veya TFF tarafından düzenlenen lisans kurslarından mezun olmuş veya TFF'den denklik belgesi almış olması zorunludur.

3- TFF tarafından düzenlenen müsabakalara ancak TFF nezdinde tescil edilmiş teknik adamlar katılabilirler. Teknik adam, tescil işlemiyle FIFA, UEFA ve TFF'nin statü ve talimatlarına tabi olacağını kabul eder.

4- Bir teknik adam, aynı anda birden fazla kulüp adına tescil edilemez.

SINIFLANDIRMA

Teknik adamların, mezun oldukları kurs veya güncelleme kurslarına göre sınıflandırılmaları aşağıdaki gibidir: UEFA PRO Lisanslı Antrenör, UEFA Elit A Lisanslı Antrenör, UEFA A Lisanslı Antrenör, UEFA B Lisanslı Antrenör, UEFA A Kaleci Antrenörü, TFF Teknik Direktör TFF A Lisanslı Antrenör, TFF B Lisanslı Antrenör, TFF Grassroots C Lisanslı Antrenör, TFF D Lisanslı Antrenör ,TFF E Lisanslı Antrenör.TFF tarafından düzenlenen her türlü antrenör lisansı kursu kapsamında yapılacak olan teorik ve pratik sınavların içeriği ile kursların yürütülmesine ilişkin bütün kurallar FGD tarafından UEFA JIRA Konvansiyonu'na uygun olarak belirlenir.

EN ÖNEMLİ MADDE ve PRO LİSANS

"UEFA A" Lisans ile fiilen 3 sezon boyunca çalışmış olmak, "UEFA Pro Kursu" sıralama kriterlerine göre yapılan sıralama sonrasında belirlenen kontenjan içerisinde yer almak.Pratik ve teorik derslerden oluşan, en az 360 saatlik eğitim programına katılmakTeorik ve pratik sınavlarda 10 üzerinden 6 puan alanlara "UEFA Pro" Antrenör Lisansı" verilir.Bu maddeye uygun olamayanlar Süper Lig'de Teknik Direktör olarak sahaya çıkamaz.

UEFA B LİSANS KRİTERLERİ

"UEFA B" Antrenör Lisansı ile en az 3 yıl süreyle çalışmış olmak, "UEFA A" Kursu sıralama kriterlerine göre yapılan sıralama sonrasında belirlenen kontenjan içerisinde yer almak.Pratik ve teorik derslerden oluşan, en az 180 saatlik eğitim programına katılmak,Teorik ve pratik sınavlarda 10 üzerinden 6 puan alanlara "UEFA A" Antrenör Lisansı" verilir.

Teorik ve pratik sınavlarda 10 üzerinden 6 puan alanlara "UEFA B" Antrenör Lisansı" verilir. TFF'ye "TFF Tarafından Akredite Edilmiş Üniversite" olmak için başvuruda bulunarak, EK-15'te yer alan kriterler ile başvuru süreçlerini yerine getiren ve TFF tarafından başvurusu onaylanarak "TFF Tarafından Akredite Edilmiş Üniversite" unvanını almaya hak kazanmış Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Öğrenimi veren üniversitelerin Futbol Antrenörlük Bölümünden başarı ile mezun olan kişilere "UEFA B" Antrenör Lisansı alma hakkı doğar.

TFF, KURALI CİDDİ BİÇİMDE UYGULAYACAK

Yukarıdaki kriterlere uymayan, futbolu bırakmış ve halen Süper Lig'de teknik direktörlük yapan birçok ismin yeni sezonda ikinci olma yolu gözüküyor. Şartlara uygun UEFA Pro Lisans alan kişi sayısı az olduğundan TFF'nin bu kriterleri 1 Haziran'dan itibaren devreye alındığı ortaya çıktı.

SPOR SERVİSİ